ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ορατός ο κίνδυνος πλημμυρών στη Μεσσήνη λόγω… ΓΟΕΒ!

0

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ βρίσκεται ο Δήμος Μεσσήνης, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και ειδικά, από πιθανή πλημμύρα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κίνδυνος όμως, δε θα αργήσει… αν δε γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις και από τον ΓΟΕΒ, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν να… απειλούν την ευρύτερη περιοχή, λόγω κυρίως, της έλλειψης καθαρισμών και της κατάστασης που επικρατεί. «Πρέπει ο καθένας μας, να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν! Ο ΓΟΕΒ είναι πραγματικά μια πληγή! Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει, αφού είναι σε εξέλιξη μια εργολαβία και δεν γνωρίζουμε καν, σε ποια κομμάτια δουλεύουν», ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο οποίος θύμισε στο Σώμα, την «απώλεια» έργου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. «Εμείς είχαμε χρήματα έτοιμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα χάσαμε, λόγω του μπερδέματος, «ποιος θα το κάνει», δήλωσε με νόημα, ενώ μαζί του, σμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ο ποίος σημείωσε πως ο ΓΟΕΒ είναι ταυτισμένος με την Περιφέρεια, αφού τα έργα που υλοποιεί, τα εκτελεί με χρήματα της Περιφέρειας ή του Δήμου. «Έχει δίκιο ο δήμαρχος», ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και στο θέμα των ρεμάτων, η ευθύνη για τα οποία πέρασε από τους Δήμους στις Περιφέρειες. «Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό και μήπως στο τέλος έχουμε υπερπλεόνασμα στα ταμεία και κανένα έργο», δήλωσε ο κ. Ανασταστόπουλος, τονίζοντας πως αυτό, αν έπρεπε να γίνει, θα έπρεπε να γίνει νωρίς. Αίσθηση, προκάλεσαν και οι αναφορές του διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσήνης (ΔΕΥΑΜ), Δημήτρη Λεμπέση, ο οποίος αναφερόμενος στο δίκτυο του ΓΟΕΒ, είπε πως στη Μεσσήνη, έχει τόσο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. «Οι δύο κεντρικοί τάφροι, έχουν σοβαρά προβλήματα και αν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις θα δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Λεμπέσης, σημειώνοντας πως οι παρεμβάσεις που υλοποιεί, γίνονται τμηματικά και… ανάποδα! «Θα πρέπει να ξεκινάει από τη θάλασσα και να έρχεται προς τα πάνω, γεγονός που τώρα δε συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά κομμάτια, έχει να καθαριστεί, 10 χρόνια!

Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκτός από τον υπεύθυνο του ΓΟΕΒ, υψώθηκε ξεκάθαρη κραυγή αγωνίας αναφορικά με τους καθαρισμούς που δεν έχουν γίνει, ενώ αίσθηση, προκάλεσαν και οι αναφορές στελεχών υπηρεσιών, όμως της Δασονομίας και της Εφορίας Αρχαιοτήτων, που αντιμετωπίζουν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, δεν μπορούν να κάνουν όσα πρέπει.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

«Η δική μας αρμοδιότητα έχει ως κύριο ρόλο την πρόληψη ειδικά στις περιφερειακές λεκάνες απορροής υδάτων. Πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις και όχι μόνο και έχουμε μόνο 3 άτομα προσωπικό, για μια περιοχή από την Αρχαία Μεσσήνη μέχρι το Διαβολίτσι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Δασονομίας Μεσσήνης, Παναγιώτα Κάτσου, τονίζοντας πως φέτος, τους 8 από τους 12 μήνες, δεν είχαν ούτε καύσιμα! «Δεν μπορούσαμε να κινηθούμε, αν και όπου χρειάστηκε και υπήρξε σοβαρός λόγος, πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις», ανέφερε και κάλεσε όλους, να μην αλλάζουν τη ροή στα χαντάκια, να μην τα κλείνουν, να μην αλλάζουν την κατεύθυνσή τους και φυσικά, να τα διατηρούν καθαρά. Προβλήματα, όπως είπε και η κα Λαμπροπούλου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, υπάρχουν και σε πολλά μνημεία. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένας περιφερειακός δρόμος γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο και να βρεθεί τρόπος δημιουργίας αναχωμάτων στις παρυφές», τόνισε, σημειώνοντας πως τα μέσα που διαθέτουν και εκείνοι, είναι πενιχρά, ενώ ελλείψεις, υπάρχουν και στο προσωπικό. «Κάνουμε ότι μπορούμε να διατηρούμε τα μνημεία καθαρά, με αποψιλώσεις που σχετίζονται άμεσα με τα αντιπλημμυρικά», δήλωσε η κα Λαμπροπούλου, με το δήμαρχο να ζητά τη συνεργασία όλων και κυρίως της ΔΕΗ, στην οποία και ο ίδιος και ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος, επέρριψε ευθύνες στο… φόντο όσων συνέβησαν κατά το πέρασμα του «Ζορμπά». Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, ζήτησε και από άλλους Δήμους να συγκροτήσουν μνημόνια συνεργασιών και να οργανώσουν τους εθελοντές στους. Σημαντική είναι πάντα και η συμβολή των Σωμάτων Ασφαλείας, με την Πυροσβεστική να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο κατά την εκδήλωση συμβάντων και μαζί με Αστυνομία και Αεροπορία, να δηλώνει παρούσα, σε ό,τι χρειαστεί.

Comments are closed.