fbpx

Γαλοπούλα γεμιστή

0

Διά χειρός Χρήστου Ζέρβα

Υλικά

1 γαλοπούλα γύρω στα 2 ½ – 3 κιλά
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζάνι του καφέ μέλι
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά

Για τη γέμιση

700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
2 κρασοπότηρα λευκό κρασί
60 γραμμάρια. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του καφέ καβουρδισμένα κουκουνάρια
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι νυχάκι
24 κάστανα καθαρισμένα
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Από ½ κ.γ. κανέλα, μπαχάρι και γλυκιά πάπρικα –όλα τριμμένα
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κιλό πατάτες (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα εξωτερικά και εσωτερικά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το φρέσκο βούτυρο με το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας συνέχεια για να ανακατευτεί με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε να βράσουν με ανοικτή την κατσαρόλα γύρω στα 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι και στο τέλος τον άνηθο. Ανακατεύουμε.
*Σημείωση : η γέμιση πρέπει να μελώσει όπως είναι το αραιό μέλι.

Γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβουμε το άνοιγμα με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο για να μη χυθεί η γέμιση.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο φρέσκο βούτυρο αγελάδος σε ένα μπρικάκι μέχρι να λιώσει. Το αδειάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε μέσα το μέλι, το κόκκινο κρασί, το πιπέρι και την πάπρικα. Χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι και αλείφουμε τη γαλοπούλα παντού.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ½ ώρες , ενώ κατά διαστήματα την αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει. Δεν την κουνάμε και δε την τρυπάμε με το πιρούνι για να μη χάσει τα υγρά της και για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα περίπου .
Την τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρουμε με πατάτες ψητές που μπορούμε να τις ψήσουμε στο ταψί με την γαλοπούλα ή βραστά λαχανικά.

Καλή επιτυχία!!!

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε και στο http://czervas.gr/kiriws-galopoulagemisti/
Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο σαιτ czervas.gr ή στη σελίδα στο fb Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων

 

Share.