fbpx

Γιάννης Καμπούρης: Πράσινο «διαμάντι» το αγουρέλαιο

0

a-elawon-640x468-300x219Έρευνες έχουν δείξει ότι το αγουρέλαιο είναι το καλύτερο προϊόν λαδιού, χάρη στις ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητές του. Για το θέμα αυτό συζήτησε ο Γιώργος Κιούσης από το presspublica.gr  με τον παραγωγό των πολυβραβευμένων προϊόντων ελαιόλαδου «E-LA-WON», Ιωάννη Καμπούρη.

 

-Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το αγουρέλαιο από τα υπόλοιπα προϊόντα λαδιού;

Καταρχάς ας ορίσουμε τι είναι το αγουρέλαιο. Αγουρέλαιο ονομάζεται το λάδι που παράγεται όταν ακόμη ο καρπός της ελιάς είναι πράσινος, δεν έχει δηλαδή ωριμάσει. Το λάδι αυτό έχει ξεχωριστή πικρή γεύση, δυνατό φρουτώδες άρωμα και έντονο πράσινο χρώμα, λόγω της αυξημένης χλωροφύλλης του άγουρου καρπού. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για λάδι που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς. Το μόνο κριτήριο για την ονομασία του είναι ο χρόνος συγκομιδής του καρπού. Αγουρέλαιο, δηλαδή, μπορούμε να έχουμε από οποιαδήποτε ποικιλία, αρκεί η συγκομιδή της ελιάς να  ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

-Γιατί θεωρείται το αγουρέλαιο προϊόν εξαιρετικής ποιότητας;

Γιατί είναι ένα λάδι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, λόγω των αυξημένων πολυφαινολών που περιέχει. Οι πολυφαινόλες, με κυριότερες αυτές τις ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης, αποτελούν όπλο προστασίας του οργανισμού μας απέναντι στις τοξίνες, το στρες ακόμα και στις καρκινογόνες ουσίες. Καταναλώνοντας αγουρέλαιο προστατεύουμε το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα και βοηθάμε πολύ το κυκλοφορικό. Η ουσία ελαιοκανθάλη, συγκεκριμένα, φαίνεται -μέσα από σχετικές έρευνες- να αποτρέπει ακόμα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, οι ιδιότητες του αγουρέλαιου προστατεύουν και το ίδιο το λάδι από την οξείδωση, όταν αυτό εκτίθεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ο αέρας, για παράδειγμα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο πολύτιμη τροφή είναι το αγουρέλαιο και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στο καθημερινό μας τραπέζι.

-Σύμφωνα με την  εμπειρίας σας, τι είναι αυτό που κάνει ένα αγουρέλαιο να ξεχωρίζει στην κατηγορία του;

Και σε αυτή την ερώτησή σας θα επιμείνω στο ζήτημα των πολυφαινολών. Αυτές συνιστούν το σημαντικότερο κριτήριο, βάσει του οποίου διακρίνονται, κατά κύριο λόγο, τα αγουρέλαια σε διαγωνισμούς, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς. Ο αριθμός των πολυφαινολών, επίσης, είναι κριτήριο για να πάρει ένα ελαιόλαδο «Ισχυρισμό Υγείας». Πρόκειται για ισχυρισμό που χορηγεί από το 2012 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και αποδίδεται στα ελαιόλαδα που έχουν πάνω από 250mg φαινολών ανά λίτρο, κάνοντας τα ελαιόλαδα αυτά να ξεχωρίζουν για την ποιοτική τους υπεροχή. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αγουρέλαιο Green Fresh της E-LA-WON έχει βραβευτεί επανειλημμένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημαντικότερη διάκριση τον διαγωνισμό Great Taste (2016 και 2017), έχει συμπεριληφθεί μάλιστα το 2016 στα 20 κορυφαία  διεθνώς προϊόντα. Το Green Fresh της E-LA-WON διαθέτει και Ισχυρισμό Υγείας. Το φετινό ολόφρεσκο Αγουρόλαδο της εταιρείας, σύμφωνα με ανάλυση Νοεμβρίου 2017 από το ΕΚΠΑ διαθέτει – με επίσημο πιστοποιητικό – 1330 πολυφαινόλες!

-Πώς διατηρείται το αγουρέλαιο; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος τρόπος, ώστε να μην χάνει τις ιδιότητές του;

Καλό θα ήταν να διατηρούμε το αγουρέλαιο σε σκοτεινό μέρος του σπιτιού, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον ήλιο και να σφραγίζουμε καλά το μπουκάλι μετά από κάθε σερβίρισμα. Συνιστάται ακόμη να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς σταδιακά ο αριθμός των πολυφαινολών μειώνεται.

-Μιλήσατε παραπάνω για το αγουρέλαιο σαν προϊόν που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας. Ένα αγουρέλαιο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους ίδιους τρόπους, στις σαλάτες ή στο μαγείρεμα, για παράδειγμα, που χρησιμοποιείται το ευρύτερα διαδεδομένο ελαιόλαδο;

Πρώτα απ’ όλα, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιούμε το αγουρέλαιο στο μαγείρεμα, αφενός επειδή προσφέρεται σε μικρότερες ποσότητες από το κλασικό ελαιόλαδο, αφετέρου επειδή με το μαγείρεμα αναπόφευκτα θα χάσει κάποια από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του. Το έντονό του άρωμα και η πλούσια φρουτώδης γεύση του θα αλλοιωθούν κατά μεγάλο ποσοστό όταν θα μαγειρευτεί. Προσωπικά θα πρότεινα να σερβίρεται σε ωμή σαλάτα, βραστά χορταρικά ή ψητά λαχανικά, πάνω από ζεστό φρυγανισμένο ψωμί αλλά και ωμό πάνω από φρεσκομαγειρεμένα όσπρια σαν ενισχυτικό γεύσης.

Share.