fbpx

Γιώργος Φάβας: «Λιμνάζουν» τα προβλήματα αλλά υπάρχει μέλλον στο ΒΙΟ.ΠΑ!

0

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε. ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ»

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που αντιμετωπίζουν  στο Βιοτεχνικό Πάρκο,  τα σχέδια που ευελπιστούν να υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον,  τη μείωση των ενοικίων στα μισθώματα καθώς και τις μεταρρυθμίσεις, την προβολή του ΒΙΟ.ΠΑ αλλά και  την αξιοποίηση των εσόδων από τα ενοίκια  των καταστημάτων,  μίλησε στη «ΦΩΝΗ», σε μία  συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» ο πρόεδρος της εταιρείας «Διοκλής Α.Ε.»  Γιώργος Φάβας.

Συνέντευξη στη ΦΑΙΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρόεδρος της «Διοκλής» προβάλλει το έντονο αίσθημα αλληλεγγύης και καλής συνεργασίας με εργαζόμενους στην εταιρεία, καθώς και τους μισθωτές των καταστημάτων του ΒΙΟ.ΠΑ., με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και ανάδειξη του χώρου.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του βιοτεχνικού Πάρκου και ποιες οι δράσεις σας για την επίλυσή τους;

«Το Βιοτεχνικό Πάρκο εκτός από πολλά θετικά στοιχεία και αρετές διαθέτει και κάποια προβλήματα. Αυτά τα οποία υπάρχουν σχετίζονται με τις υποδομές του, οι οποίες είναι γερασμένες, καθώς  διανύουν την τέταρτη  δεκαετία της ζωής τους. Ο χώρος αυτός, λοιπόν,  επιλέχθηκε, προκειμένου να στεγαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες βιοτεχνικές μονάδες, γεγονός που θα εξασφάλιζε τη χαμηλότερη δυνατή όχληση εντός της πόλεως. Η εταιρεία κάθε χρόνο μέσα στο τεχνικό της πρόγραμμα έχει παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση των υποδομών της, τη δημιουργία νέων υποδομών και τον καθαρισμό του χώρου έτσι ώστε να είναι περιποιημένος και ελκυστικός στον επισκέπτη. Αυτό το έχουμε πετύχει  δημιουργώντας υποδομές που σχετίζονται με την διευθέτηση ομβρίων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλημμυρικά  φαινόμενα μέσα στο χώρο. Με μελέτη της ΔΕΥΑΚ εκτελέσαμε ένα έργο το 2017, το οποίο ήταν απορροή ομβρίων στη νότια είσοδο του Βιοτεχνικού Πάρκου, αλλά θα προχωρήσουμε και στην διευθέτηση των ομβρίων στην βόρεια είσοδο, καθώς  λόγω της καθίζησης του εδάφους συσσωρεύονται νερά και δεν υπάρχουν οι ανάλογοι υδροσυλλογείς στο συγκεκριμένο σημείο για  να τα απορροφούν και να μην δημιουργούνται  προβλήματα σε ισχυρές βροχοπτώσεις. Ένα άλλο κομμάτι φυσικά είναι και η συντήρηση της σκεπής στην οποία προχωρούμε σε αντικαταστάσεις όπου έχουμε φθορές των φύλλων κάλυψης ή σε μονώσεις όπου δημιουργούνται προβλήματα με τη στεγανότητα. Επίσης αυτή τη στιγμή έχει οριστεί μηχανικός  από το Δήμο Καλαμάτας προκειμένου να μελετήσει ένα έργο το οποίο είναι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019, δηλαδή την επούλωση των τσιμεντένιων υδρορροών του Βιοτεχνικού Πάρκου. Ένα αρκετά μεγάλο έργο για το οποίο είχαν κάνει παρεμβάσεις και προηγούμενοι πρόεδροι αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί λόγω του μεγάλου κόστους. Τέλος υπάρχουν παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον καλλωπισμό του χώρου, ώστε να είναι καθαρός και να μπορεί ο επισκέπτης αλλά και ο μισθωτής να εργαστεί σε ένα χώρο ευχάριστο».

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ

  • Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες σύνδεσης του ΒΙΟ.ΠΑ με την αστική συγκοινωνία έως τώρα όμως δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ;

«Το πρώτο μέλημά μου όταν έγινα  πρόεδρος στο Βιοτεχνικό Πάρκο ήταν να συνδεθεί η αστική συγκοινωνία με αυτό, έτσι ώστε οι επισκέπτες του να μπορέσουν μετά να χρησιμοποιήσουν τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέθηκε, λοιπόν,  το ζήτημα βιωσιμότητας της γραμμής ζητώντας μου να αναφέρω  πόσα   άτομα θα χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο μεταφορικό. Όπως  καταλαβαίνετε δεν ήταν εφικτό αυτό γιατί κανένας δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πόσοι θα είναι αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν. Έτσι, λοιπόν, ως εταιρία και ως Πρόεδρος απευθύνθηκα στον Πρόεδρο των ραδιοταξί Καλαμάτας και δημιουργήσαμε μία πιάτσα ταξί εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου, όπου ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιεί.»

 

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

  • Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων ένα άτομο το οποίο ενοικιάζει έναν χώρο μέσα στο ΒΙΟ.ΠΑ μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά; Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ελαφρύνσεις ενοικίων;

«Η Διοκλής Α.Ε.  είναι μονομετοχική εταιρεία του Δήμου Καλαμάτας και  η οποιαδήποτε μείωση ενοικίων σχετίζεται πάντοτε με αποφάσεις που λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση, δηλαδή  από το κράτος. Την  εποχή που ο Στέλιος Στασινόπουλος ήταν πρόεδρος  θέσπισε νόμο το κράτος  να μπορεί να γίνει μία μείωση των ενοικίων, προς αντιμετώπιση  του φαινομένου της οικονομικής κρίσης αλλά  και για να ελαφρύνει  τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν πρόβλημα με την πληρωμή των μισθωμάτων. Η μείωση άγγιζε το  20% και η εταιρεία προέβη σε μείωση 18% πράγμα το όποιο δέχτηκαν οι μισθωτές.  Από κει και πέρα σίγουρα υπάρχουν προβλήματα σε επιχειρήσεις, διότι ο ιδιωτικός  τομέας έχει δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα από το 2009 και το 2010. Το πρόβλημα έγινε αισθητό και σε επαρχιακές πόλεις σαν τη Καλαμάτα.  Εμείς από τη δική μας πλευρά κάνουμε ότι είναι δυνατό,  στα πλαίσια που μας δίνει ο νόμος  μέσω ρυθμίσεων, με την προϋπόθεσή ότι και αυτοί θα αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Να ξέρετε ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις νομικές ενέργειες που επιβάλλονται  από το νόμο για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της. Η  εταιρεία συνεργάζεται με  δικηγόρους και πάντα μέσα σε πνεύμα συνεννόησης προσπαθούμε να μη φτάνουμε σε ακραία  μέτρα αλλά να τους διευκολύνουμε όσο φυσικά  επιτρέπεται. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτόν εδώ το χώρο για να μπορούν σιγά-σιγά να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και η αλήθεια είναι λοιπόν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οφειλές μέσα στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Κάναμε μία ρύθμιση τον Φεβρουάριο του 2018 με χρέη που είχαν συσσωρευτεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Προσφάτως, για όσους είχαν κάποια αντίρρηση υπήρξε σχετική νομοθεσία  και ανανεώθηκαν και τα συμφωνητικά τους τα οποία είχαν λήξει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο με τους περισσότερους αν εξαιρέσετε ελάχιστα φαινόμενα που μετριούνται  στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όλοι οι άλλοι μισθωτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι συνεπείς.»

 ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

  • Τι έχει κάνει η διοίκηση για την προβολή του ΒΙΟ.ΠΑ πράγμα το οποίο θα βοηθήσει να προβληθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό;

«Νομίζω ότι μπορούν να μας κατηγορήσουν ότι έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για την προβολή του Βιοτεχνικού Πάρκου. Και δε το κάνουμε για να νοικιάσουμε καταστήματα διότι έχουμε πληρότητα σχεδόν 100%. Ο λόγος είναι για να προβάλουμε τα επαγγέλματα τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό καθώς εδώ όλοι μπορούν να βρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ένα χώρο ο οποίος είναι πλήρως ασφαλής. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία εκτός από την προβολή την οποία κάνει στα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιούργησε και εκδηλώσεις εντός του πάρκου,  όπως ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου αλλά και η καθιέρωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Είναι τιμή μου που είμαι πρόεδρος αυτής της εταιρείας αλλά και που υπάρχει μία άριστη σχέση με τους επαγγελματίες καθώς και με τον πρόεδρο του Συλλόγου τους, με τον οποίο φροντίζουμε να συζητάμε καθημερινά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται μέσα στο χώρο αυτό. Δεν είμαι ένας Πρόεδρος ο όποιος κάθεται σε μία καρέκλα αλλά ένας πρόεδρος που περιφέρεται μέσα στους επαγγελματίες προκειμένου να διαπιστώνω ο ίδιος τα προβλήματα τα οποία  τους απασχολούν και να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες λύσεις.»

 

  • Τα έσοδα από τα μισθώματα πώς αξιοποιούνται από την επιχείρηση;

«Η επιχείρηση έχει ένα  λειτουργικό κόστος. Αυτό έχει να κάνει πρώτον με την κάλυψη του μισθολογικού κόστους αλλά και με την επανεπένδυση στις υποδομές της εταιρείας μετά την  πληρωμή των φόρων και των τελών από τα μισθώματα που είμαστε υποχρεωμένοι να  αποδώσουμε στο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι τα μισθώματα στην ουσία μέσα από αυτές τις κινήσεις της συντήρησης των υποδομών αλλά και την δημιουργία νέων έργων επιστρέφουν στο χώρο, αναβαθμίζοντάς τον και δημιουργώντας την αίσθηση ότι γίνεται μία πολύ καλή δουλειά και ότι ο κάθε επισκέπτης έρχεται σε ένα χώρο όπου είναι ευχάριστος και λειτουργικός γι’ αυτόν».

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ.ΠΑ.

  • Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια τα οποία οραματίζεστε για την εταιρία;

«Όσο αναφορά τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας αρχικά όπως σας προανέφερα θα κάνουμε μία παρέμβαση στη βόρεια είσοδο ώστε να εκτελέσουμε  ένα έργο διευθέτησης και απορροής των ομβρίων. Θα γίνει η επούλωση αποσαθρωμένων  τμημάτων της τσιμεντένιας υδρορροής των καταστημάτων, θα τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκό, το οποίο περιμένουμε να μπει μέσα στο 2019, θα προβούμε σε ελαιοχρωματισμούς και καθαρισμούς σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Βιοτεχνικού Πάρκου και  θα δημιουργήσουμε, ελπίζω μέσα στο 2019, μία διαφορετική είσοδο όπου ο περαστικός  που θα περνά από τη Νέα Είσοδο θα επικεντρώνεται σε αυτό το οποίο θα βλέπει και θα γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο χώρος. Επίσης θα αυξήσουμε την ασφάλεια τοποθετώντας ακόμη τέσσερις κάμερες ασφαλείας στους κάθετους δρόμους που υπάρχουν εντός του χώρου , αλλά  θα προβούμε και στην τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού πίνακα όπου μέσα από αυτόν θα περνάμε τα διάφορα διαφημιστικά μηνύματα σχετικά με τις υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται. Ακόμη θα ήθελα να προσθέσω ότι στα σχέδια της εταιρείας είναι ότι μετά από παρέμβαση που έχουμε κάνει με την Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑ) του δημοσίου να μισθώσουμε έναν χώρο, ο οποίος βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου διοικήσεως περίπου 150 με 160 τετραγωνικά. Θέλουμε να τον μισθώσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα γίνονται εκδηλώσεις και διαλέξεις και να τον παραχωρήσουμε στους μισθωτές μας αλλά και να γίνει και ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των εργαζομένων. Αυτό θα είναι πολύ θετικό για εμάς  αν το καταφέρουμε, καθώς θα προσφέρουμε κάτι επιπλέον στους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε».

 

Share.