fbpx

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΕΥΡΕΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

0

 

 

 


 

8 αιτήματα του Δήμου Καλαμάτας για την αποκατάσταση των ζημιών

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ στην πρόταση της «Αλλαγής για το Δήμο της Καλαμάτας» ήταν το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για την αποστολή του απαράδεκτου, όπως χαρακτηρίζεται, ποσού για την εκτέλεση επειγόντων έργων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Καλαμάτας και των δημοτικών διαμερισμάτων, Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το ψήφισμα, «πάτησε» στις προτάσεις του συνδυασμού του Θεόδωρου Μπρεδήμα,  ενώ όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωσή του, εξειδικεύθηκαν και εντάχθηκαν σ’ αυτό, από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τα αιτήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Το Σώμα, αφού εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια τριών συνανθρώπων μας, για τους αστέγους, καθώς και για όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, χαρακτηρίζει αρχικά, το ποσό των 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημοτικές υποδομές στην πόλη και στα δημοτικά διαμερίσματα ως ανεπαρκές και ζητά τη χορήγηση 2.000.000 ευρώ, όσο αποδεδειγμένα είναι και το ύψος των ζημιών στις δημοτικές υποδομές. Παράλληλα, ζητά περαιτέρω αύξηση του επιδόματος των 586 ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων, ιδιαίτερα των ΑμεΑ, των πολυτέκνων και των ανέργων, την άμεση χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη της Καλαμάτας και τα δημοτικά διαμερίσματα. Την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους και τη λήψη πρόνοιας για την αντικατάσταση των υποδομών παραγωγής. Τη λήψη ειδικής πρόνοιας για όσους υπέστησαν καταστροφές των οποίων δεν προβλέπεται η αποζημίωση από το θεσμικό πλαίσιο. Την άμεση υποβολή αίτησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την, επιπλέον της προβλεπόμενης από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, υποστήριξη των πληγέντων. Τη ρύθμιση πληρωμών στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τη δήλωση συμπαράστασης στα αιτήματα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, όσον αφορά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων και γενικά των παραγωγικών τάξεων.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ

Το Σώμα ενέκρινε επίσης,  την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, ώστε να περιληφθούν οι αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να κατανεμηθούν ποσά για την αποκατάσταση δημοτικών υποδομών μετά το πλημμυρικό φαινόμενο και να πραγματοποιηθούν σχετικά έργα, καθώς και για τη χορήγηση σχετικών επιδομάτων. Σε συνέχεια των υπουργικών αποφάσεων, ο προϋπολογισμός τροποποιήθηκε κατάλληλα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών με την καταβολή επιδόματος 586 ευρώ, δεδομένου ότι σύμφωνα με δύο αποφάσεις διατίθεται στο δήμο Καλαμάτας ποσόν 267.216 ευρώ συνολικά για κάλυψη αμέσων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Πρόκειται για 408 καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Αλλά και για την κάλυψη της αντικατάστασης οικοσκευής με την καταβολή ποσού μέχρι 5.861 ευρώ, διότι με υπουργική απόφαση μεταβιβάζεται στο δήμο ποσόν 500.000 ευρώ, για την κάλυψη εξατομικευμένα των 408 παραπάνω περιπτώσεων, όσον αφορά στην αντικατάσταση οικοσκευής. Επίσης, εγκρίθηκε αποδοχή χρηματοδότησης και κατανομή πόρων για έργα αποκατάστασης δημοτικών υποδομών, με κατάλληλη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε χρηματοδότηση με το ποσόν των 200.000 €, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν στο δήμο
 ΠΟΥ ΑΡΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΜΕ ΤΙΣ 200.000 ΕΥΡΩ
Το συνολικό ποσό των 200.000 μαζί με τις 79.335,00 ευρώ που ανατέθηκαν από την οικονομική επιτροπή για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας και  τις 50.000 ευρώ  που θα εξασφαλιστούν από δημοτικούς πόρους, αφορούν σε έργα στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Για την αποκατάσταση των τεραστίων ζημιών που προκλήθηκαν στη Θουρία, θα διατεθούν 70.000 €. Με το έργο θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το ρέμα Αγίων Θεοδώρων και οι πεσμένοι μανδρότοιχοι στο ρέμα Ξερίλας. Στο Πήδημα διατίθενται 40.000 € που αφορούν σε καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, απομάκρυνση φερτών υλικών κ.λπ. 40.000 € θα δοθούν σε Πολιανή και Άμφεια,από αυτά τα έργα θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο δρόμο και στο τεχνικό ομβρίων στη θέση Αντλιοστάσιο, στο τεχνικό έργο στην είσοδο της Κάτω Άμφειας καθώς και πεσμένοι τοίχοι αντιστήριξης σε διάφορα σημεία. Επίσης, θα γίνει καθαρισμός και αποκατάσταση της πλατείας της Πολιανής και του τεχνικού στο κοιμητήριο.
Στα Αρφαρά και το Πλατύ δίνονται επίσης 40.000 €, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στις τρεις γέφυρες των Αρφαρών καθώς και σε μια γέφυρα στο Πλατύ. Προμήθεια και αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων γεφυρών και τεχνικών έργων που κατεστράφησαν στο δήμο Καλαμάτας αφορούν 20.000 €. Αυτά, θα τοποθετηθούν στα ρέματα Ξερίλας, Αγίων Θεοδώρων της Θουρίας, σε διάφορα σημεία στην Άμφεια, στο Πλατύ, Καλαμάτα και αλλού, ενώ 20.000 € θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών σε λαμπτήρες, καλώδια, μετασχηματιστές κ.λπ. που καταστράφηκαν στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

Share.