fbpx

Ενωτικά μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη!

0

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα είναι πιο επίκαιρος από κάθε άλλη φορά, αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.

Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΗ* @ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΑΤΤΗ**

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υιοθετήσει πλήρως και προωθεί όλα τα μνημονιακά μέτρα. Καλλιεργεί το δικό της success story, που λέει ότι η χώρα τον Αύγουστο του 2018 βγαίνει απ’ τα μνημόνια, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα και με επιτήρηση από τους δανειστές μέχρι το 2060! Συνεχίζοντας την επίθεση με τα μέτρα της γ’ αξιολόγησης, έβαλε χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας, έφερε την υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους) και δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και υποδομών συνεχίζονται με την παράδοση των αεροδρομίων, την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ και θα συνεχιστεί με το Νερό, τα ΕΛΠΕ, τις Συγκοινωνίες και ό,τι έχει απομείνει από μετοχές του ΟΤΕ κ.λπ. Λίγες μόνο μέρες πριν, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νέα δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων καταργώντας τα οικογενειακά επιδόματα και έφτασε μέχρι και την κατάργηση του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Αντιθέτως, τους περιμένουν νέα βάρη και θυσίες στο βωμό του  κέρδους και συνέχιση της ίδιας πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους φτωχούς, που δεν φταίνε,

 Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΑΡΓΙΑ…

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην υπογραφή 4ου μνημονίου που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και δανειστές. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να οργανωθεί από κομματικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές  ούτε είναι αποτελεσματικός με τις διχαστικές επιλογές ξεχωριστών συγκεντρώσεων.

Το εργατικό κίνημα πρέπει μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες να αγωνιστεί και να διεκδικήσει:

Tην αποτροπή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων και στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού-φιλειρηνικού κινήματος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστικών και των δυνάμεων του κεφαλαίου στην περιοχή.

Tην ακύρωση στην πράξη των κωλυμάτων που τίθενται στο δικαίωμα της απεργίας με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου της γ’ αξιολόγησης.

Tο συντονισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε Οργανισμούς που ιδιωτικοποιούνται και την κοινή μετωπική δράση με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ιδιωτικοποίησή τους.

Tη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις. Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ και την κατάργηση των διαχωρισμών μεταξύ εργαζομένων πάνω και κάτω από τα 25 χρόνια ηλικίας. Επαναφορά των ΣΣΕ, της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητάς τους, καθώς και του θεσμού της Διαιτησίας. Την αύξηση στο 80% του κατώτατου μισθού και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Tην άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων και γενικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Tον περιορισμό και την κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας και διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας.

. Την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας και την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Tην υπεράσπιση της εργατικής κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας, με την ενεργή συμμετοχή των συνδικάτων στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Tην υπεράσπιση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης, του νερού, του ρεύματος, των συγκοινωνιών, από την συρρίκνωση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους, καθώς και της δημόσιας περιουσίας από την εκποίησή της και των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίησή τους.

Tην επαγρύπνηση και την πάλη των εργαζομένων ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Tη διεκδίκηση κοινωνικών οικονομικών πόρων, κι όχι πολεμικών εξοπλισμών.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, 1η Μάη, ώρα: 10:30 π.μ.

* Ο Γιώργος Κανέλης είναι γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας
**Ο Δημήτρης Πράττης είναι εκτελεστικός γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας
Share.