ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Να πληρωθούν άμεσα οι τα χρήματα οι επενδυτές του ΕΣΠΑ και να ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα

0

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών αποπληρωμής των επενδυτών του παλιού ΕΣΠΑ και την άμεση ενεργοποίηση του καινούριου, ζητά με αίτημά του, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αλέξη Χαρίτση, το οποίο κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. Στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης μεταξύ άλλων καυτηριάζει την καθυστέρηση που στις μέρες μας, είναι πολύ αρνητική. «Οδεύουμε προς τη λήξη του 2016 όπου θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί όλα τα έργα του παλαιού ΕΣΠΑ 2007-2013, όμως πολλοί από τους επενδυτές, ενώ έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες, δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματά τους γιατί δεν είναι διαθέσιμα στους Φορείς Διαχείρισης.

Επίσης, επιχειρηματίες καθυστερούν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, είτε λόγω μη έκδοσης αποτελεσμάτων σε προγράμματα του α’ κύκλου του νέου ΕΣΠΑ, είτε λόγω μη προκήρυξης του β’ κύκλου των προγραμμάτων, ο οποίος ήδη έχει εξαγγελθεί.

Σε συνάρτηση των παραπάνω παρατηρείται και αποδυνάμωση των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης σε ανθρώπινο δυναμικό, πράγμα που δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των παλαιών έργων και θέτει υπό αμφισβήτηση την δυναμική τους για τα νέα προγράμματα», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μανιάτης και προχωρά στα αιτήματα του Επιμελητηρίου. Αρχικά, ζητά την άμεση διάθεση των χρημάτων του παλαιού ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις. Επίσης, την άμεση έκδοση αποτελεσμάτων για τα προγράμματα του α’ κύκλου και προκήρυξη β’ κύκλου του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που προσμένουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και περαιτέρω στήριξη για στελέχωση των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που τους παρουσιάζονται, όπως έγινε και την προηγούμενη περίοδο και όχι αποδυνάμωσή των που δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των έργων.

«Η τύχη του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας βρίσκεται στα χέρια σας και όπως γνωρίζετε η απορρόφηση κονδυλίων είναι ο «μοναδικός μοχλός ανάπτυξης» που απέμεινε για την χώρα μας», καταλήγει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

Share.