fbpx

Επιτέλους «ναι» από τον ΦΟΔΣΑ στην ΣΔΙΤ της Περιφέρειας!

0

Kατά πλειοψηφία υπέρ της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τάχθηκαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου, στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά, αργά το βράδυ της Τρίτης, στην Τρίπολη.

Η συνεδρίαση, η οποία είχε περάσει από 40 κύματα, με μια… χούφτα δημάρχους, που αντιδρούν ακόμη και δεν επιθυμούν να γίνει το έργο, να φέρουν διαρκώς εμπόδια και να την τινάζουν στον αέρα, πραγματοποιήθηκε τελικά, με τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της Περιφέρειας, να ανάβουν το «πράσινο φως»!

Έτσι, όπως άμεσα δημοσιοποίησε η foninews.gr και μετά το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, η οποία, μέσω και των υπουργών της που είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την Καλαμάτα, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είχε να λάβει άλλη απόφαση, η σύσκεψη του ΦΟΔΣΑ πραγματοποιήθηκε τελικά και το Σώμα, είπε το μεγάλο «ναι». Το έργο άλλωστε, έχει πάρει το “ok” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας και προχθές, με 22 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 3 αποχωρήσεις, άνοιξε και επίσημα ο δρόμος, για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, που θα λύσει οριστικά, το μείζον αυτό πρόβλημα της Πελοποννήσου. «Αυτό, ήταν το πρώτο βήμα σε μια κατεύθυνση επίλυσης, επιτέλους, του μεγάλου αυτού προβλήματος», σημείωσε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας πως η τοπική διαχείριση, δεν είναι πια λύση.

ΝΙΚΑΣ: ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

«Ευτυχώς υπήρξε καπνός», ανέφερε ο δήμαρχος και συνέχισε. «Υπάρχει έγκριση από το ΦΟΔΣΑ της προγραμματικής σύμβασης, άρα μπορεί να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, για την κατασκευή του έργου. Αυτό για ‘μας, είναι σημαντικό! Δε μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα, ενώ ξέρουμε από την πονεμένη εμπειρία, ότι 20 Δήμοι δεν μπορεί να κάνουν τοπική διαχείριση, για μια σειρά λόγους τους οποίους έχουμε αναλύσει», δήλωσε ο κ. Νίκας, που άφησε αιχμές για τα 11 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν σε άλλους Δήμους για την τοπική διαχείριση. «τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν, επομένως καταλαβαίνει κανείς, πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από την ολοκληρωμένη διαχείριση και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, ακόμη και στην κατεύθυνση του κόστους», δήλωσε καταληκτικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, με την Περιφερειακή Αρχή, να προβαίνει επίσης σε ανακοίνωση και να αφήνει με τη σειρά της αιχμές για κάποιους δημάρχους.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, χαρακτηρίζει θετική την εξέλιξη, αφήνοντας ωστόσο αιχμές κατά συγκεκριμένων μελών του Φορέα, για παραπληροφόρηση. «Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να υλοποιηθεί το μοναδικό νόμιμο, το πιο φιλικό περιβαλλοντικά και κυρίως το πιο οικονομικό έργο για τον πολίτη έργο αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεπής στη δέσμευσή της προς τους πολίτες σχεδίασε το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ολοκλήρωσε το διεθνή διαγωνισμό σε χρόνο ρεκόρ και έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις εδώ και δύο χρόνια. Είναι ωστόσο λυπηρό μέλη του ΦΟΔΣΑ, τα οποία, παρά τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του ΦΟΔΣΑ, συνεχίζουν την παραπληροφόρηση και την πολιτική της συκοφαντίας απέναντι στην περιφερειακή αρχή, κάτι που αντιβαίνει κάθε κανόνα δεοντολογίας και θεσμικής λειτουργίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πλευρά της έχει αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα τη δημοκρατική λειτουργία και τους διακριτούς ρόλους των θεσμών, όπως επίσης τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Αρχή, ενώ ανακοίνωση, εξέδωσε και ο Φορέας.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ

«Το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με τις συμπληρώσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

  • Μείωση της εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους.
  • Χρονική διάρκεια της έναρξης διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Μείωση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης σε 21+7 έτη.
  • Χρηματοδότηση κατασκευής 8 σταθμών μεταφόρτωσης με την προοπτική να φτάσουν τους 11 με την επιχορήγηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με την ανωτέρω απόφαση καθίσταται δυνατή η έναρξη υλοποίησης των έργων κεντρικής διαχείρισης που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, τα οποία αμέσως μετά περίοδο κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργία τους που αναμένεται να διαρκέσει 2 έτη, θα παραδοθούν πλήρως στον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημαίνεται πως η τιμολογιακή πολιτική καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας των έργων θα ασκείται από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Κατόπιν της απόφασης αυτής θα πρέπει οι λοιποί θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση των έργων να προβούν το δυνατόν ταχύτερα στις απαιτούμενες δικές τους ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης. Επίσης ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο προσεχές χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναπτύξει την τιμολογιακή πολιτική του και να στελεχωθεί επαρκώς ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Φορέας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Θεωρώ απαράδεκτο να συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ και να αποφασίζει Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει ενημερωθεί, να μην έχει συνεδριάσει και να αποφασίσει επ’ αυτού». Αυτό σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας Δημήτρης Οικονομάκος και πρόσθεσε:

«Πολύ περισσότερο που η ψήφιση της Προγραμματικής Σύμβασης και η υπογραφή της ΣΔΙΤ συνεπάγεται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των κατοίκων, αφού θα επιβαρυνθούν τα τέλη στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ (80,5€/τόνο) συν τα μεταφορικά, το ΦΠΑ, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.

Σας καλώ να δώσετε ένα αντίγραφο της ΣΔΙΤ και της Προγραμματικής Σύμβασης σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο και να φέρετε το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για απόφαση. Δεν δικαιούται κανένας π.χ. να παραχωρήσει τη χρήση ακινήτων εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων του Δήμου σε τρίτους (Περιφέρεια – ΤΕΡΝΑ), όπως προβλέπει το άρθρο 9 της Προγραμματικής Σύμβασης».

Share.