fbpx

Η Δικαιοσύνη στις συμπληγάδες της χειραγώγησης;

0

 

 

 


επισημανσεις

PANTESToυ  Θανάση  Παντέ

«Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα ήταν κυρίαρχη στην ιδεολογία της κομμουνιστογενούς Αριστεράς. Και όπως φαίνεται, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη στην καθ’ ημάς πρώτη φορά Αριστερά.

ΕΙΝΑΙ πασιφανής η διαρκής προσπάθειά της να ελέγξει και να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη προκειμένου να καθυποτάξει όσους εξακολουθούν να της ασκούν κριτική και δεν ανέχονται τις θεσμικές παρεκτροπές της. Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση που το επιχειρεί, αλλά οι μεθοδεύσεις που παρακολουθούμε έχουν ξεπεράσει κάθε ανάλογο προηγούμενο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ με την ανοχή, για να χρησιμοποιήσουμε την πιο επιεική έκφραση, μέρους της ηγεσίας της  Δικαιοσύνης που αποδέχεται τον Πρωθυπουργό ως εγγυητή της ανεξαρτησίας της και επιμένει να θεωρεί ότι είναι… θεσμική της υποχρέωση η διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά των δικαστών, την ώρα που βοά η κοινή γνώμη, την οποία, ως μη όφειλαν, δηλώνουν ότι αφουκράζονται…

ΤΟ ΠΩΣ αντιλαμβάνονται βέβαια τη διάθεση της κοινωνίας οι δικαστές είναι ένα θέμα που εξ όσων γνωρίζουμε δεν περιλαμβάνεται σε κανέναν κανόνα δικαίου. Το πώς το εννοεί άλλωστε ο Πρόεδρος του ΣτΕ γίνεται φανερό όταν τις μισές ημέρες της εβδομάδας εκδικάζει χωρίς πρόβλημα τις ενστάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά τις υπόλοιπες θέλει να προστατεύσει τους δικαστές ΤΟΥ!

ΟΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ για όλους μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να ελέγξει την ενημέρωση και το τηλεοπτικό τοπίο αντιστρέφονται ως επιχείρημα από έναν ανώτατο δικαστή για να μην εκδικάσει την υπόθεση και να δώσει χρόνο στην εξουσία, την οποία ελέγχει, για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

ΑΝ ΑΥΤΟ δεν είναι αρνησιδικία, όπως επισημαίνουν οι παραιτηθέντες αντιπρόεδροι, αν δεν αποτελεί υποβάθμιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, μάλλον έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΘΥΜΟΙ στη σαγήνη της εξουσίας υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχουν όμως και αυτοί που ακόμα και με προσωπικό κόστος, όπως ο αείμνηστος Μ. Στασινόπουλος την περίοδο της χούντας, θα διαφυλάττουν το κύρος και την ανεξαρτησία καταξιωμένων  δημοκρατικών θεσμών.

***

ΑΠΟ ΤΟΝ Σήφη Πολυμίλη τα προηγηθέντα που από τότε που βρέθηκε να αρθρογραφεί στο «Βήμα» ύστερα από τη θητεία του στην «Ελευθεροτυπία», τα γραφόμενα του απέκτησαν μια ιδιάζουσα καυστικότητα.

ΤΑ ΟΣΑ περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αναφέρονται στο άρθρο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τον τελευταίο καιρό επικρατεί και στο συγκεκριμένο χώρο για άλλη μια φορά.

ΓΙΑΤΙ δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που φαίνονται δείγματα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό.

ΚΙ ΕΝΩ προσπαθούσαν να μας πείσουν πριν αποφανθεί το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, τώρα που αποφάνθηκε και έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, ξεσάλωσαν οι κήνσορες κατά της κυβέρνησης και δήθεν υπέρ της Δικαιοσύνης.

ΓΙΑΤΙ είναι προφανές πως αν το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικό το νόμο, η Δικαιοσύνη θα δεχόταν για άλλη μια φορά βολές για τις αποφάσεις της από την άλλη πλευρά.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης κρίνονται και πρέπει να κρίνονται και να σχολιάζονται όσο σεβαστές και αν θεωρούνται και βέβαια πέρα από την όποια «φθηνιάρικη» λογική συμφερόντων έρχεται να προσδώσει κύρος στο οποιαδήποτε κέντρο εξουσίας.

ΚΙ ΕΝΩ η αντιπολίτευση επιμένει με παπαγαλική εμμονή για πρόωρες εκλογές, οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου είναι για γέλια και δείχνουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την απόφαση του ΣτΕ ως ήττα.

 

Share.