fbpx

Η ζημιά στη χώρα από το πρώτο εξάμηνο Τσίπρα-Καμμένου είναι τεράστια και ανυπολόγιστη

0

 

 


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

  • ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014
  • ΣΕ ΕΥΡΥ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο e-κύκλος ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ από κόσμο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά, συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε χθες βράδυ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του φορέα e-κύκλος (Ιδέες για την Εθνική Ανασυγκρότηση).

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα;  Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις». 

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε ο δικηγόρος Διον. Αλευράς, συντονιστής της εκδήλωσης, μίλησαν η Καλαματιανή δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης, γνωστός για τις φιλοευρωπαϊκές του θέσεις μέσω της αρθρογραφίας και των βιβλίων του. 

Ο Διον. Αλευράς καλωσόρισε με έντονα συναισθηματικά λόγια τον Βαγ. Βενιζέλο και στάθηκε στη μεγάλη συμβολή του για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και στα ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Τόσο η Ρούλα Γεωργακοπούλου όσο και ο Παν. Ιωακειμίδης, έθεσαν τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας και τις προκλήσεις στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί η χώρα σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα. 

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Ευαγ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα της κρίσης που εμφανίστηκαν πριν από το 2009, τονίζοντας ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση.

Διέτρεξε συνοπτικά τους σταθμούς της εξάχρονης κρίσης και άσκησε ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία με την πολιτική της, κυρίως του Α΄ εξαμήνου του 2015, προξένησε τεράστια ζημιά στη χώρα, την ώρα που είχε μπει σε πορεία ανάκαμψης η οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια. 

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της δυναμιτίζει τους θεσμούς, αναφέροντας πως υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις κυβερνητικές ακροβασίες. 

Εξήγησε ότι το ζήτημα του χρέους αποτελεί πολιτική πομφόλυγα του Τσίπρα, καθώς το ζήτημα έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί με τους θεσμούς από τον Ιούλιο του 2015 και τον Μάιο του 2016 στο Eurogroup.  Μάλιστα «πρόβλεψε» ότι το ζήτημα θα αποτελέσει σημείο αιχμής για το Δ΄ Μνημόνιο, αφού με τις παρούσες συνθήκες η έξοδος στις αγορές είναι αδύνατη.

Μετά την ομιλία του Ευαγ. Βενιζέλου που χειροκροτήθηκε θερμότατα, ακολούθησε διάλογος με ρωτήσεις-τοποθετήσεις και απαντήσεις από τον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που ξεκαθάρισε ότι ο φορέας e-κύκλος δεν αποτελεί πρόπλασμα για τη δημιουργία νέου κόμματος αλλά αποτελεί φορέα προβληματισμού για την εθνική ανασυγκρότηση. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, ο πρ. δήμαρχος Παν. Κουμάντος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κ. Μαργέλης, ο πρόεδρος της «Ένωσης Μεσσηνίας» Κ.  Κατσούλης, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Π. Γκρέκης,  πολλά πρώην και νυν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ στο ακροατήριο διακρίναμε πολλούς προσκείμενους τόσο στο χώρο της κεντροαριστεράς όσο και της κεντροδεξιάς, αφού είναι γνωστό ότι ο λόγος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, απευθύνεται πλέον σε ευρύτερο εθνικό ακροατήριο.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο πρ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  βρέθηκε από το μεσημέρι στην Καλαμάτα όπου προέβη σε δήλωση για την πολιτική επικαιρότητα:

«Βρισκόμαστε στην Καλαμάτα με τον κύκλο ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση για να συζητήσουμε με την κοινωνία και εδώ, όπως κάνουμε και με άλλες περιοχές της χώρας για το αν υπάρχει μέλλον για τον τόπο. Αν έχει μέλλον ένας τόπος που είναι κάτω από συνθήκες θεσμικής εκτροπής, μέσα σε πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, ένα τόπος που ζει στο τρίτο μνημόνιο και βαδίζει στο τέταρτο, ενώ είχε την προοπτική πριν από δύο χρόνια, να βγει από το μνημόνιο και να πάει σε τελείως διαφορετικό καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Στο μεταξύ όμως τρέχουν μεγάλα θεμσικά γεγονότα, η δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι τυχόν κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού θα σημαίνει προσβολή της Δημοκρατίας και πρόβλημα για τη λειτουργία τη Δημοκρατίας συνιστά μια  θεσμική ύβρη πλέον, έχουμε περάσει από τη φάση της εκτροπής σε εκείνη της ύβρεως. Συνιστά απόλυτη ασέβεια απέναντι στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, γιατί Δημοκρατία υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία, μόνο όταν υπάρχει ένα Σύνταγμα που σεβόμαστε, μόνο όταν υπάρχουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου και ανεξάρτητη δικαιοσύνη που ασκεί  τον δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητα των Νόμων. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση και τους διαχειριστές της εξουσίας αυτής της περιόδου. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση και νομίζω η πρώτη ηχηρή απάντηση έχει δοθεί με το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρώτη φορά οι δικαστικές ενώσεις και οι δικηγορικοί σύλλογοι εκφράζονται με τέτοιο ύφος και τέτοιο τρόπο και αυτό πρέπει να χτυπήσει ως κώδωνας κινδύνου για όλους τους δημοκράτες πολίτες της χώρας μας».

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση της «Φ» υπογράμμισε:

«Ο κ. Τσίπρας κορόιδεψε και τους οπαδούς τους και τον λαό, όμως δεν μπορεί να κοροϊδέψει την ιστορία. Μετατρέποντας την πολιτική απάτη σε πολιτική αυταπάτη, δεν αθωώνεται, απλώς συνομολογεί, αυτό που συνέβη τα τελευταία δυο χρόνια. Και αυτό που συνέβη είναι μια τεράστια εθνική βλάβη μια τεράστια εθνική υποχώρηση. Αγωνιζόμαστε το 2019 με 2020 και βάλε, δυστυχώς, να γυρίσουμε εκεί που ήταν η χώρα τον Δεκέμβριο του 2014».   

Share.