fbpx

Κωνσταντινέας: «Μέχρι το τέλος του 2018 βγάζουμε την Ελλάδα απ’ τα μνημόνια»

0

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Sportsroom ο Πέτρος Κωνσταντινέας.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς τελειώνει το… μαρτύριο των μνημονίων και η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ενώ αμφισβητεί τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και υποστηρίζει ότι «ο ελληνικός λαός θα κρίνει το έργο μας και όχι αυτοί που από το 2012 και έπειτα πέφτουν συνεχώς έξω».

Αφήνουμε στην άκρη το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό και πάμε στην πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν διαρκώς δεύτερους και μάλιστα με διαφορά, στην προτίμηση του κόσμου…

Προσωπικά δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις και πως να πιστέψω όταν από το 2012 και μετά, διαρκώς πέφτουν έξω. Βλέπουμε ότι καθημερινά όλα τα ΜΜΕ εκφοβίζουν τον κόσμο και μας παρουσιάζουν σαν να έχουμε κάνει το μεγαλύτερο κακό σε αυτή τη χώρα. Μα εμείς κυβερνάμε μόνο δύο χρόνια!

Ακόμα και το μνημόνιο, για το οποίο μας κατηγορούν, εμείς το βρήκαμε, δεν το φέραμε στην Ελλάδα. Όταν, όμως, μέσα στο 2018 καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αυτό δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς γιατί θα είναι γεγονός. Και τότε ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα κρίνει αν είμαστε επιτυχημένοι ή όχι.

1

Είπες τη λέξη «όχι» και το μυαλό μου πήγε στο προ διετίας δημοψήφισμα. Σας κατηγορούν και ίσως όχι εντελώς άδικα, ότι αυτό το «όχι» που τελικά επικράτησε και είχε και την έννοια της ρήξης, το κάνατε «ναι»…

Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βγάλουμε τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, προσπαθήσαμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, την οποία επικύρωσε ο ίδιος ο λαός με την ψήφο του. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Εμείς δεν είπαμε άλλα και κάναμε τα αντίθετα. Κι όταν φέραμε τη συμφωνία ζητήσαμε ξανά από τον κόσμο να ψηφίσει και ο ίδιος με την ψήφο του την ενέκρινε και μας έδωσε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Το να είναι κανείς επαναστάτης χωρίς αιτία είναι το πιο εύκολο. Είναι ο λαϊκισμός που λέμε. Εμείς, όμως, ήμασταν από την αρχή επαναστάτες με αιτία και είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνουμε έτσι ως το τέλος. Αυτή ακριβώς η επανάσταση με αιτία είναι κάτι που υπάρχει διαχρονικά στο dna του Έλληνα γι’ αυτό και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο του Βαρουφάκη, αρχική πρόθεση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν να πάει σε κάποιον πιο εναλλακτικό οικονομικό δρόμο. Τελικά γιατί δεν τον ακολούθησε;

Γιατί ο πρωθυπουργός είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός και γνωρίζει ότι με το αν δεν γίνεται δουλειά. Στην πορεία φάνηκε ποιος τελικά ήταν ο πιο σωστός δρόμος κι επειδή εμείς μιλάμε με αποδείξεις, καταφέραμε να βγάλουμε ξανά τη χώρα στις αγορές, κάτι που πιθανότατα δεν θα γινόταν ποτέ αν ακολουθούσαμε την τακτική του κυρίου Βαρουφάκη.

Και πραγματικά είναι για γέλια και για κλάματα η στάση της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση επικαλούμενη αυτά που γράφει ο Βαρουφάκης, τα οποία συνέβησαν δύο χρόνια πριν. Συγνώμη αλλά δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα.

5

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έγινε σλόγκαν για την κυβέρνηση το φετινό καλοκαίρι. Το ίδιο, όμως, είχε επιχειρήσει και η προηγούμενη…

Ναι αλλά όχι με ευρωπαϊκό δίκαιο όπως εμείς, ούτε με το ίδιο επιτόκιο. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχουμε πετύχει πολλά, αλλά δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει αντίκρισμα για την ίδια την κοινωνία. Δες πόσο έχει αλλάξει η αντιμετώπιση της χώρας από τον διεθνή Τύπο. Οι ίδιοι που μας αποκαλούσαν τεμπέληδες, τώρα γράφουν και λένε ότι πάμε πολύ καλά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά επικρίνουν και τον Σόιμπλε, προειδοποιώντας τον ότι δεν μπορεί να σφίξει άλλο τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα.

Ακόμα και οι ισορροπίες έχουν πλέον αλλάξει και η εξεύρεση συμμάχων από τις μεσογειακές χώρες οφείλεται στον Αλέξη Τσίπρα και τη δική μας κυβέρνηση. Μας στήριξαν και οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Συνεπώς το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα μνημόνια;

Εδώ θα είμαστε του χρόνου το καλοκαίρι και είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση θα έχει αλλάξει. Αυτό προσπαθούμε, γι’ αυτό πασχίζουμε, για να τελειώσουμε μια και καλή με τα μνημόνια και ειλικρινά θέλω να δω τι άλλο θα βρουν να μας πουν μετά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να του προσάψει παρανομίες, όπως βλέπουμε και ακούμε καθημερινά για στελέχη των άλλων κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στον γκρεμό. Οι μίζες είναι άγνωστη λέξη για μας, αλλά όχι και για κάποιους παλαιότερους υπουργούς που ήδη όπως βλέπετε έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ούτε είναι τυχαίο, πιστεύω, ότι αυτό έγινε τώρα, επί δικής μας κυβέρνησης.

2

Υπάρχει βούληση στην κυβέρνηση να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους επίορκους πολιτικούς;

Εννοείται και είμαστε οι πρώτοι που το ζητάμε με τη συνταγματική αναθεώρηση. Ούτε ακούω από πουθενά ένα «μπράβο» για την απλή αναλογική που φέραμε και είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα.

Φέραμε 15 εξεταστικές μέσα σε δύο μόλις χρόνια, όσες καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν και πληροφορήθηκαν όλοι οι Έλληνες τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι’ αυτό θα πω εδώ ότι πέρα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων υπάρχει και η ηθική καταδίκη στα μάτια του κόσμου, που αφορά μόνο τα κόμματα που κυβερνούσαν επί 30 χρόνια και είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την κρίση στην Ελλάδα. Όμως ακόμα μεγαλύτερη κι από την οικονομική κρίση, ήταν η ηθική και η κρίση παιδείας που υπέστη ο Έλληνας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα του κυβέρνησης μετά το καλοκαίρι που πλησιάζει στο τέλος του;

Να έχει θετικό αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία η σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι περισσότεροι σε αυτήν την κυβέρνηση δεν βγήκαμε από αμερικάνικα κολέγια και δεν είμαστε ξεκομμένοι από τον κόσμο. Κυκλοφορούμε έξω και βλέπουμε ότι πράγματι ο Έλληνας περνάει δύσκολα αλλά και αυτό σιγά, σιγά θα αλλάξει προς το καλύτερο.

4

Έχεις πει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι είσαι τοπικιστής. Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως. Είναι σε θέση να απορροφήσει το μεγάλο αυτό τουριστικό κύμα;

Επειδή κυκλοφορώ αρκετά στην Καλαμάτα εκείνο που μου λένε οι μαγαζάτορες είναι ότι δεν έχουν δουλειά. Που οφείλεται αυτό; Στη λάθος ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων. Έχουμε 20.000 θέσεις εστίασης και μέσα στην Καλαμάτα υπάρχουν μόνο 1.800 κλίνες. Εμείς ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με το προηγούμενο, που έδινε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να κάνουν ανακαινίσεις με υπερτιμολογήσεις.

Με το καινούριο ΕΣΠΑ κάνουμε επεκτάσεις ξενοδοχείων και κλινών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθεί περισσότερος κόσμος. Είπαμε, δίκαιη ανάπτυξη κι αυτό δεν αλλάζει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων.

Και θα αναφέρω με την ευκαιρία μερικά πράγματα για το πρότζεκτ ανάπτυξης της Μεσσηνίας. Ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός γιατί καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα. Κάναμε επανασύσταση της σύμβασης με 60 εκατομμύρια λιγότερα. Σε αυτήν έχει ενταχθεί και ο περιβόητος δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος που θα εξυπηρετεί την πλειονότητα των Μεσσήνιων.

Δουλειά έγινε και στον τομέα της υγείας. Πέρα από τα νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, υπάρχει πληρότητα γιατρών σε όλα τα αγροτικά ιατρεία.

Να πούμε για τα αντιπλημμυρικά που όταν πνίγηκε η Καλαμάτα είχαν εξαφανιστεί όλοι; Τα χρηματοδότησε κυβέρνησή μας άμεσα με 3,5 εκατομμύρια.

Επίσης, πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις των αγροτών, κάτι που είχε να γίνει από 2012.

Προβλέπεται δηλαδή τεράστια ανάπτυξη για τη Μεσσηνία τα επόμενα χρόνια…6

Μόνο το αεροδρόμιο είναι από τα πιο αναπτυσσόμενα στην Ευρώπη και δεν είναι στη λίστα με τα αεροδρόμια που πέρασαν στη fraport και μέσω της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Όντως προβλέπεται ραγδαία ανάπτυξη για όλο το νομό και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην είναι Μεσσήνιος, αλλά αγαπάει αυτόν τον τόπο. Και θα αναφέρω χαρακτηριστικά τι ειπώθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχαμε, όταν ζήτησε ενημέρωση για τα προβλήματα του τόπου. Του είχα πει τότε ότι ο Θεός, όταν έπλασε τον κόσμο, το κερασάκι το τοποθέτησε στη Μεσσηνία και θυμάμαι ότι με αρκετή δόση χιούμορ μου απάντησε ότι γύρω από το κερασάκι πρέπει να βάλουμε και σιρόπι…

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω τι γίνεται με την περιβόητη υπόθεση που αφορά την έκρηξη στο αρτοποιείο που διατηρείς στην Καλαμάτα;

Έχει πάρει το δρόμο της. Όπως γνωρίζουμε η δικαιοσύνη στην Ελλάδα προχωρά με όχι και τόσο γρήγορους ρυθμούς. Εγώ από την πλευρά μου έκαναν ότι είχα να κάνω, έδωσα στον ανακριτή όλα τα στοιχεία που είχα στη διάθεσή μου και ελπίζω ότι τελικά θα βγουν όλα στο φως. Θα ήθελα να περιμένω την εκδίκαση της υπόθεσης και να την κρίνω μετά.

    ΠΗΓΗ: https://sportsroom.gr
    στον ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΡΤΣΑΛΑ
    Φωτογραφίες: Παναγιώτης Γκίκας
Share.