fbpx

Μάγεψε το κοινό της Καλαμάτας στην πρεμιέρα η παράσταση με το «Φιλουμένα Μαρτουράνο»!

0
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΧΡΙ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΚΑΤΙ από τη λάμψη της Σοφίας Λόρεν έκλεψε… χθες με το «σπαθί» της η Μαρία Τούμπουρου της «Θεατρικής Διαδρομής» στην πρεμιέρα της παράστασης «Φιλουμένα Μαρτουράνο» καθηλώνοντας για μια ακόμη φορά το κοινό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το θεατρικό σχήμα της Καλαμάτας, στο οποίο κάθε άλλο παρά ταιριάζει ο χαρακτηρισμός του ως ερασιτεχνικό, μάγεψε για μια ακόμη φορά τους θεατές που παρακολούθησαν την πρεμιέρα του «Γάμου αλά Ιταλικά», που επελέγη για τη συμπλήρωση 25 χρόνων ζωής του σχήματος. Ο επίτιμος πρόεδρος της «Θεατρικής Διαδρομής» Αντώνης Κατσάς, αρχικά, συλλυπήθηκε τις οικογένειες των τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στο εργατικό δυστύχημα στην ταβέρνα της παραλίας και αναφέρθηκε στο πρώτο τέταρτο του αιώνα, τον οποίο έκλεισε η «Διαδρομή» με την παρουσία μας στα θεατρικά δρώμενα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και όλης της Ελλάδας, αφού όπως επεσήμανε, με συνέπεια υπηρετεί την τέχνη του θεάτρου και όχι μόνο, συμμετέχοντας σε πολλά θεατρικά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, αποσπώντας πάντα τα πρώτα βραβεία, προβάλλοντας  έτσι, την πόλη και το νομό.

«Είμαστε γεμάτοι ενθουσιασμό και νιώθουμε την ευθύνη από την αποδοχή και την ανταπόκριση του κόσμου, η οποία μας δίνει την ορμή να συνεχίσουμε για 25 χρόνια ακόμη, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουμε την ίδια ακριβώς αγκαλιά», δήλωσε ο κ. Κατσάς, σημειώνοντας πως το «Φιλουμένα Μαρτουράνο», το οποίο έχει παιχτεί σε όλον τον κόσμο, είναι αντάξιο της ιστορίας της «Θεατρικής Διαδρομής». Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για τις 16 συνολικά παραστάσεις που θα δώσει το σχήμα, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 24 του μηνός, καθημερινά εκτός από τις Δευτέρες, η πρόεδρος της «Διαδρομής» και πρωταγωνίστρια, Μαρία Τούμπουρου, αναφέρθηκε στην επιλογή του έργου η οποία κρίθηκε ιδανική, για να τιμηθεί η 25η επέτειος του σχήματος. «Είναι ένα έργο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο θέατρο. Ύμνος στη μητρότητα. Ένα έργο βαθιά λαϊκό που είμαι σίγουρη πως ο κόσμος θα απολαύσει, αφού θα διασκεδάσει, θα γελάσει και θα συγκινηθεί. Η σκηνοθεσία, ανήκει στον Κώστα Χαλκιά που τα τελευταία 5 χρόνια είμαστε μαζί και τον ευχαριστούμε για τον τρόπο διδασκαλίας του, τη σεμνότητα και τον χαρακτήρα του», δήλωσε η κα Τούμπουρου, την οποία δικαιολογημένα με τη σειρά του και τον πάντα ξεχωριστό του τρόπο, αποθέωσε ο Κώστας Χαλκιάς.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

«Το θέμα με το έργο αυτό, είναι ο πρώτος ρόλος. Αν έχεις τον πρώτο ρόλο τη Φιλουμένα Μαρτουράνο, επιχειρείς να κάνεις αυτήν την παράσταση. Στην Καλαμάτα, την βρήκα και θα ήταν πολύ μεγάλη παράλειψη να μην ανέβει αυτή η παράσταση. Μιλάμε φυσικά για την Μαρία την Τούμπουρου, που θα κάνει μεγάλη αίσθηση η ερμηνεία της φέτος σε αυτήν την παράσταση. Δεν είναι λόγια κολακείας ή προμόσιον, μιλάμε για 5 μήνες εξαντλητικής δουλειάς και κάθε παράσταση που κάνουμε στη «Θεατρική Διαδρομή» είναι ένα διαρκές εξάμηνο θεατρικού σεμιναρίου», ανέφερε με νόημα ο σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο έργο. «Γράφτηκε το 1946 και ήδη το 1947. οι φανατικοί καθολικοί, έστειλαν ένα μήνυμα στον Πάπα για το γεγονός ότι μια πόρνη, μιλάει… με την Παναγία. Ο Πάπας, αναγκάστηκε και κάλεσε στο Βατικανό την αδερφή του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο και μπροστά του, έπαιξε τον μονόλογο αυτό κι έτσι πείστηκε να μην αφορίσει το έργο. Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε έναν χρόνο είχε γίνει θρύλος στην Ιταλία. Ο θρύλος αυτός, συνεχίστηκε μέχρι τις μέρες μας και παίχτηκε μέχρι τον 1984 σε 100 χώρες, αριθμός που προφανώς έχει διπλασιαστεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο κ. Χαλκιάς, τονίζοντας πως κάθε άλλο παρά ένα εύκολο έργο είναι. «Σε μια παράσταση τα πάντα εξαρτώνται από το συντελεστή δυσκολίας, ο οποίος σε αυτήν, θα δώσει και το αποτέλεσμα γιατί κουραστήκαμε πάρα μα πάρα πολύ!

Άλλωστε, η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει τις παραγωγές της η «Θεατρική Διαδρομή», τολμώ να το πω με την 50χρονη σκηνική μου παρουσία και να το αντιληφθείτε και οι ίδιοι από το σκηνικό, πως είναι πολύ μεγάλη», δήλωσε ο σκηνοθέτης, που αναφέρθηκε και στην υπόθεση του έργου. «Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο που αφορά όλες τις γυναίκες του κόσμου, που δυστυχώς μέχρι σήμερα,  αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Βρισκόμαστε… αμέσως, μετά τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία. Πείνα, φτώχεια και προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα από την οποία η Φιλουμένα Μαρτουράνο σαν μια τρικυμισμένη θάλασσα, δε στέκεται ούτε στιγμή στο να διεκδικήσει την ευτυχία της και όπως λέει ο Ίψεν, η μεγαλύτερη ανταρσία, είναι το να διεκδικείς την ευτυχία και πραγματικά, η Φιλουμένα Μαρτουράνο δεν καταλαβαίνει από εξουσίες», ανέφερε ο κ. Χαλκιάς, τονίζοντας πως το τέλος, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, αφού η νίκη της, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν.
Εισιτήρια, προπωλούνται στο πνευματικό κέντρο έναντι 10 ευρώ και πριν την παράσταση για 12 ευρώ. Για συλλόγους και άτομα ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, η τιμή του εισιτηρίου, ανέρχεται σε 8 ευρώ.

Share.