fbpx

Μελομακάρονα

0
Διά χειρός Χρήστου Ζέρβα
Υλικά
400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
530 γραμμάρια ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
κονιάκ (προαιρετικά)
50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (δίνει ωραίο άρωμα)
30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/5 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
1200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Σιρόπι
500 γραμμάρια νερό
700 γραμμάρια ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γραμμάρια μέλι
λικέρ μαστίχας

Για την σοκολάτα
500 γραμμάρια κουβερτούρα
1 κουταλία σούπας. φουντουκέλαιο, σουσαμέλαιο ή βούτυρο (για να γυαλίσει)

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
Την βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και αποσύρουμε.Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα Μελομακάρονα
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη, τη σόδα και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε μια στρώση από τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Για την σοκολάτα
Σε μπεν μάρι λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο μέχρι να ρευστοποιηθεί. Κατόπιν παίρνουμε ένα- ένα τα μελομακάρονα και τα βουτάμε στην σοκολάτα καλά και από τις 2 πλευρές. Τα ακουμπάμε σε μια σχάρα μέχρι να να φύγει η περίσσια σοκολάτα ή με δύο πιρούνια τα αφήνουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια όσο ακόμα η σοκολάτα είναι ρευστή (για να κολλήσουν).
Τα αφήνουμε μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.

Έξτρα Tip: Το μελομακάρονο πρέπει να είναι πάντα ζεστό και το σιρόπι κρύο, όταν σιροπιάζουμε.
Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον.
Εάν βάλετε το κονιάκ στην ζύμη δεν θα βάλετε την μαστίχα και το αντίστροφο.
Καλή επιτυχία!!!

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε και στο http://czervas.gr/glyka-melomakarona/
Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο σαιτ czervas.gr ή στη σελίδα στο fb Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων

 

 

 

 

Share.