fbpx

Με 400 ευρώ για ενοίκιο, τρόφιμα, φάρμακα και λογαριασμούς πολλοί συνταξιούχοι και στην Καλαμάτα της ανάπτυξης!

0

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ – ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Την απόλυτη εξαθλίωση, βιώνουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι σε αντίθεση με τις εισφορές που κατέβαλαν στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία ως εργαζόμενοι, και με τον προγραμματισμό που είχαν κάνει, έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα, πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Οι περικοπές, είναι πια, έννοια ταυτόσημη με την καθημερινότητα όλων, πολλοί εκ των οποίων, ανταπεξέρχονται με εξαιρετική δυσκολία. Στο μεταξύ, το… βαρέλι αυτό, μοιάζει να μην έχει πάτο, αφού τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πόσο πρόκειται να χάσουν οι συνταξιούχοι από το επόμενο έτος όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που προβλέπουν τη μείωση της προσωπικής διαφοράς που έχουν όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, συγκριτικά με τις νέες συντάξεις που εκδίδονται μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου», κυριολεκτικά σοκάρουν! Η μείωση αυτή, που θα ανέρχεται στο 18% της προσωπικής διαφοράς τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, σε συνδυασμό μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου, «πνίγει» τους… παλαίμαχους της εργασίας, οι οποίοι θα έρθουν για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με κακουχίες, που αυτήν τη φορά, δεν έχουν… προηγούμενο!

theodwroy-panagiwths

«Πολλοί, με ρωτούν προβληματισμένοι για το τι θα γίνει», ανέφερε στη «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Παναγιώτης Θεοδώρου, υψώνοντας δικαιολογημένα, κραυγή αγωνίας. Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί πως οι περικοπές από την Πρωτοχρονιά του 2019, θα φθάσουν έως και 350 ευρώ τον μήνα, με τις απώλειες να μεταφράζονται σε χιλιάδες ευρώ για ολόκληρο το έτος.

ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ  ΜΕ ΤΡΕΙΣ  «ΜΙΣΘΟΥΣ» ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Με το μαχαίρι στις συντάξεις να έχει μπει για τα καλά στο… ακονιστίρι της κυβέρνησης, τα στελέχη της, αναζητούν πολιτικό διέξοδο καθώς οι νέες αυτές περικοπές, κάνουν… φύλλο και φτερό, το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις! «Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν τα νέα δεδομένα, θα χάσουμε άλλους δύο με τρεις μισθούς το χρόνο και καταλαβαίνετε πως ερχόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος έδωσε και το παράδειγμα των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι είναι πολλοί και σε πραγματικά δεινή θέση. «Αυτοί που παίρνουν 400 και 500 ευρώ πως θα ζήσουν; Σκέφτεται κανείς; Αν υπολογίσουμε δε, πως παίρνουν και φάρμακα και πληρώνουν και ενοίκιο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου, που ανέπτυξε μια ακόμη διάσταση του προβλήματος. «Το «μελισσάκι» που βοηθούσε την οικογένεια, «πεθαίνει»! Οι συντάξεις, ήταν το μόνο «μαξιλάρι ασφαλείας» που βοηθούσε τα νέα ανδρόγυνα να ζήσουν όσο πιο αξιοπρεπώς γίνεται. Δυστυχώς, πλέον, χάνεται το… αποκούμπι τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και τις επιπτώσεις της, συνολικά στην κοινωνία», περιέγραψε ανάγλυφα, καταγράφοντας την άσχημη πλευρά της πραγματικότητας, της σύγχρονης οικογένειας και τις πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες, ο Παναγιώτης Θεοδώρου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΓΕ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να… ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνει λόγο για ψευδείς εντυπώσεις, αναφερόμενο στις  σχετικά με τις συντάξεις  και τις παρακρατήσεις της εισφοράς του  Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), η οποία όπως τονίζει έχει επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Από την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018, περισσότεροι από 198.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν αυξημένη επικουρική σύνταξη, με όφελος που φτάνει έως και τα 83 ευρώ τον μήνα, αφού η κυβέρνηση κατάφερε, μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με όπλο την πλεονασματική λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, να ξεπεράσει το πρόβλημα μιας δεσμευτικής, από το 2011, παρακράτησης για το ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις», τονίζει το υπουργείο, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται ζήτημα δεν υπάρχει αναφορικά με την παρακράτηση ΑΚΑΓΕ στις κύριες συντάξεις.

«ΚΕΡΑΥΝΟΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Από την πλευρά του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έρχεται να περιγράψει συνολικά την κατάσταση, η οποία θέλει τους περισσοτέρους συνταξιούχους, στα… όριά τους, τα τελευταία δύο χρόνια, βάλλοντας ειδικά κατά του Μεσσήνιου βουλευτή, νυν αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον… περίφημο νόμο 4387 που έφερε το 2016. «Ο νόμος αυτός, επέφερε περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές, όταν σήμερα, 1,16 εκατ. συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη εξαθλίωσης μόλις 364 ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση – φωτιά του Δικτύου, το οποίο στέκεται και τα υπόλοιπα, σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν. «Ο ίδιος νόμος, δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες. Έτσι, τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις. Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται», τονίζεται και γίνεται αναφορά σε όσα έρχονται, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όπως αρέσκονται να υπερτονίζουν για τον ερχόμενο Αύγουστο, τα κυβερνητικά στελέχη.

ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

«Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή, οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις», αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου «ληστεία», αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθιστώντας το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή, βάση των στοιχείων επιστημονικών μελετών, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011, έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. «Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνισμένος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ, που υπενθυμίζει ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση, για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020.

«ΜΑΥΡΟ» ΤΟ 2019

«Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές, οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του  ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, επισημαίνοντας πως σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019, θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους, έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης, προσθέτει ο κ. Χατζόπουλος, με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, να έχει ήδη καταθέσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Αξίζει να σημειωθεί πως η αίτηση ακύρωσης, συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Share.