fbpx

Μπήκαν τα λεφτά της επιδότησης, με όσους έχουν κατασχετήρια να βρίσκονται τώρα στον… αέρα!

0

 

 


ΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 70%
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ»

 ΜΠΗΚΑΝ τελικά στους λογαριασμούς 567.000 δικαιούχων, τα χρήματα της προκαταβολής του 70% της επιδότησης για το 2016 ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ. Οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στην «Πειραιώς», ήδη μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που δικαιούνται μέσω μηχανημάτων ή απευθείας με τα βιβλιάριά τους, στα γκισέ. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν και εκείνοι που διατηρούν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και υπεύθυνος Έργου ΟΣΔΕ της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας. 

«Την Παρασκευή το απόγευμα, πιστώθηκε στους λογαριασμούς των παραγωγών το 70% της βασικής ενίσχυσης. Σε πρώτη φάση μπορούν να δουν την πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αυτοί που έχουν βιβλιάρια στην Πειραιώς, ενώ όσοι έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, θα την δουν σταδιακά μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Πέτροβας, ο οποίος αναφέρθηκε και σε εκείνους που δεν θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. «Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου εμπλέκονται μεταβιβάσεις και σε όσους η ενίσχυση είναι κάτω από 250 ευρώ, θα πληρωθούν το 100% των χρημάτων μαζί με το «πρασίνισμα», στα τέλη Δεκεμβρίου, στην εξόφληση» ανέφερε και τόνισε πως στα μέσα τους ερχόμενου μήνα θα πληρωθεί και η εξισωτική, που αφορά κυρίως σε κτηνοτρόφους και αγρότες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές μειονεκτικές περιοχές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ «ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ»
Στο μεταξύ, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί αναφορικά με τους αγρότες εκείνους, στα χέρια των οποίων έχουν φτάσει κατασχετήρια που αφορούν σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Σε πολλά από αυτά, αναγράφεται ότι μπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου». Παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας έχει νομοθετηθεί το «ακατάσχετο» των επιδοτήσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν συμβαίνει το ίδιο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το τοπίο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα και στη Μεσσηνία, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, καθώς όσοι τυχόν έρθουν αντιμέτωποι με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, θα απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς αφού σήμερα λειτουργούν ξανά, οργανισμοί και υπηρεσίας, μετά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. «Όσοι έχουν κάνει αίτηση ενεργοποίησης στην Ένωση και νομίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, μπορούν να προσέλθουν σε μας για διευκρινήσεις», δήλωσε ο Κώστας Πέτροβας.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙ  ΛΟΓΟ Ο ΒΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πληρωμής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2016 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν 2 δισεκατομμύρια συνολικά για πληρωμές. «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και πληρώνουμε την ενίσχυση περίπου 40 ημέρες νωρίτερα από την περυσινή χρονιά γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου, αλλά και όλης της ελληνικής επαρχίας, για ρευστότητα. Οι δικαιούχοι που θα λάβουν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης είναι 567.000, από τους 689.000 που υπέβαλλαν αίτηση. Από αυτούς, περίπου 50.000 που πληρώνονται από μέτρα του ΠΑΑ και της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν αίτηση αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα. Άλλοι 65.000 περίπου αγρότες δεν πληρώνονται σε αυτή τη φάση γιατί τους αναλογούν λιγότερα από 250 ευρώ. Θα πληρωθούν με την εκκαθάριση εφόσον συνολικά έχουν λαμβάνειν ποσά πάνω από 250 ευρώ, πράγμα που ισχύει για τη μεγάλη πλειοψηφία. Μέχρι τέλος του χρόνου οι αγρότες έχουν να λάβουν ακόμα συνολικά ποσά περί το 1,1 δισ. ευρώ που αφορούν μεταξύ άλλων το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το «πρασίνισμα», εκκρεμότητες εξισωτικής, πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του ΠΑΑ κ.λπ. Συνολικά δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές που θα προσεγγίσουν τα 2 δισ. ευρώ».
Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν προγραμματιστεί η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015. Παράλληλα, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως Βιολογική Γεωργία,  Βιολογική Κτηνοτροφία, Σπάνιες Φυλές, Μείωση Νιτρορύπανσης κλπ, καθώς επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων (σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κα), του LEADER και των δημοσίων έργων.  

Γ. Αναγνωστοπούλου

Share.