fbpx

Μόλις το 45% του αίματος στο Νοσοκομείο είναι από τους τακτικούς εθελοντές!

0

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ… ΖΩΗΣ, απευθύνει σε όλους, η υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, η οποία με τη συμβολή και των φορέων της περιοχής, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 12 πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη που τιμάται στις 14 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν από σήμερα το πρωί, στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε ο αριθμός των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών να αυξηθεί και να καλύπτονται οι ανάγκες για τη μετάγγιση αίματος σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις το 45% του αίματος, προέρχεται από τακτικούς εθελοντές, με το 55% να είναι από ανθρώπους που καλούν οι γιατροί μέσω συγγενών των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του μεταγγιζόμενου, καθώς τα περιστατικά δεν είναι λίγα! Χαρακτηριστικό όλων, αυτό στη Θεσσαλονίκη, όπου έδωσε αίμα φορέας του aids, ο οποίος μάλιστα το γνώρισε, όπως υπενθύμισε ο διευθυντής της υπηρεσίας, γιατρός Σταύρος Τσιμικλής, ο οποίος ευχαρίστησε τις συνεργάτιδές του στην για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να οργανωθεί το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί, επεσήμαναν πως το αίμα που είναι… ασφαλές, είναι το εθελοντικό, καλώντας όλους να το έχουν υπόψη. «Το ποιοτικό αίμα, είναι το εθελοντικό, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε τους εθελοντές», ανέφερε η νοσηλεύτρια Ιωάννα Μπούκη, επισημαίνοντας πως το αίμα, κάνει… κύκλους, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας στη θέση αυτού που σήμερα το έχει ανάγκη. «Το στοίχημα είναι να μετατρέψουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες και να μη χρειάζεται κάθε φορά το συγγενικό περιβάλλον που μπορεί να αποκρύπτει στοιχεία, για να δώσει αίμα, τόνισε η κα Μπούκη, με την Γεωργία Κουρή, να παραδέχεται δυστυχώς, πως τα αποθέματα και στην Καλαμάτα, δεν είναι πολλά!

ΛΙΓΑ ΤΑ  ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Δυστυχώς, παρόλο που έχουμε κάνει μεγάλη και υπεύθυνη προσπάθεια, τα αποθέματα, δεν είναι αρκετά! Διαρκώς, κάνουμε επίκληση στους αιμοδότες να δώσουν αίμα και ζητούμε από τους συγγενείς να μεριμνήσουν ώστε το αίμα που θα λάβουν οι δικοί τους άνθρωποι να αντικατασταθεί για κάποιον που θα έχει επίσης ανάγκη», δήλωσε η κα Κουρή, τονίζοντας πως μεγαλύτερο πρόβλημα, υπάρχει στις ρέζους αρνητικές μονάδες, για τις οποίες έχει γίνει τελευταία, τρεις φορές επίκληση από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Για το λόγο αυτό λοιπόν, η ανάγκη ενημέρωσης είναι μεγάλη και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις πρωτίστως, επιτακτική… «Η Καλαμάτα, είναι μια από τις 12 πόλεις της χώρας, στις οποίες έχει ανατεθεί η διοργάνωση εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση σε θέματα τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που έχουμε στη χώρα μας, όσον αφορά στο αίμα», ανέφερε η νοσηλεύτρια, Έλενα Χρονοπούλου, η οποία κάλεσε με τη σειρά της, όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία με παιχνίδια για παιδιά και θα συνεχιστούν το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με παράσταση θεάτρου σκιών και προβολή ταινίας. Αύριο μετά τις 10,  εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν και οι Δρομείς Υγείας στην πλατεία, ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει στις 8 το βράδυ, στο πνευματικό κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή το πρωί, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η «σκυταλοδρομία αγάπης», η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στις 12 πόλεις της χώρας που συμμετέχουν στη σπουδαία αυτή διοργάνωση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ

Download (PDF, 145KB)

Share.