fbpx

Νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρούς Δήμους και πολίτες πρωταγωνιστές ζητούν οι δήμαρχοι!

0

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στα Ιωάννινα, το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), το οποίο σύμφωνα τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για να χτιστεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρούς Δήμους και τους πολίτες πρωταγωνιστές.

Ο Γιώργος Πατούλης, προσδιόρισε την προβολή των πολιτικών θέσεων και των προτάσεων της ΚΕΔΕ σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως το βασικό στόχο του συνεδρίου, τονίζοντας πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση, θα πρέπει να έχει ως βασικούς άξονες την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. «Στόχος είναι να γίνει η Αυτοδιοίκηση κεντρικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας, τόνισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως «όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε στην ανάγκη οι Δήμοι να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και να έχουν αποφασιστικό ρόλο, στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε είναι ΕΣΠΑ, είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας, μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει στην μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ στο επίκεντρο, όπως επισήμανε, θα πρέπει να είναι η μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. «Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούν να είναι παρκαρισμένα στις Περιφέρειες και να αναλώνονται σε έργα ήσσονος σημασίας,  χωρίς ισόρροπα και αξιοκρατικά κριτήρια», δήλωσε ο κ. Πατούλης, τονίζοντας πως στο συνέδριο, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και η τοπική ανάπτυξη. Ειδικότερα, θα αναπτυχθούν θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τα «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης στους ΟΤΑ, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την απασχόληση, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις προληπτικές μορφές ελέγχου στους ΟΤΑ, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι μελέτες που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για λογαριασμό της ΚΕΔΕ για τα ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα και τη φορολογική αποκέντρωση, ενώ ο κ. Πατούλης, στάθηκε και στα των προληπτικών ελέγχων στους ΟΤΑ.

«ΝΑΙ» ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΓΧΟΥΣ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΠΛΗ… ΛΟΓΙΚΗ «ΟΧΙ»ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ!

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ηθικές κεντρικές κυβερνήσεις και ανήθικοι αυτοδιοικητικοί. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να σταματήσουν οι έλεγχοι, αρκεί να έχουν προληπτικό χαρακτήρα και όχι κατασταλτικό», ανέφερε ο πρόεδρος, τονίζοντας πως η ΚΕΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα και πως στην κατεύθυνση αυτή, έχει προβλεφθεί ειδική θεματική ενότητα στο συνέδριο, με θέμα τις Προληπτικές Μορφές Ελέγχου: Διοικητικό Βάρος η Αναγκαιότητα. Καταληκτικά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο πολυσυζητημένο θέμα της απλής αναλογικής. «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του κράτους, και όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και λειτουργικής μας αυτοτέλειας». Η ΚΕΔΕ, όπως είπε ο Γιώργος Πατούλης, είναι κατηγορηματικά αντίθετη και στο ενδεχόμενο θέσπισης ορίου θητειών ή μείωσης της θητείας από 5 σε 4 έτη, επισημαίνοντας πως αν μπει όριο στις θητείες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και για τους βουλευτές.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Share.