fbpx

Νηφαλιότητα και διαπιστώσεις

0

ΚΑΘΩΣ  το 2017 φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος του, πληθαίνουν οι αρνητικές διαπιστώσεις για την κυβερνητική πολιτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Παναγιώτη Λάμψα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό, είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με τα όσα αναφέρει.

«ΔΕΝ ΧΩΡΑ πλέον καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την πολιτική νομιμοποίηση και περνά ίσως τη δυσκολότερη περίοδο του βίου της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο τα τελευταία γεγονότα που καθιστούν σχεδόν εφιαλτική την κάθε της μέρα, όσο κυρίως ότι έρχεται κάποια στιγμή που όλα αθροίζονται.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως αυτή η κρίσιμη ώρα ήρθε και η κυβέρνηση πληρώνει αναδρομικά για όλες τις αμαρτίες της και κυρίως για τα ψεύδη με τα οποία έχει ταυτιστεί η διαχείριση της εξουσίας της.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ πλέον σημασία τι μοιράζει ή τι υπόσχεται καθώς σε κάθε της επιλογή λειτουργεί αυτομάτως και συνειρμικά το σύνολο των πολιτικών της που χαρακτηρίζονται από αυταπάτες και ατόφια ψέματα σε συνδυασμό με ένα αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης.

ΤΑ ΟΣΑ αποκαλύφθηκαν για παράδειγμα εσχάτως με τη δράση του διαβόητου υπουργού και του μεσάζοντα με τα όπλα δεν έχουν εξοργίσει απλώς την κοινή γνώμη αλλά έχουν προκαλέσει σχίσμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΤΟΣ από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, αξία έχουν και όσα λέγονται στο παρασκήνιο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

ΜΕ ΟΣΑ μένει να ακολουθήσουν δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ανατροπές στην υφιστάμενη κυβερνητική πλειοψηφία.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες στο πρώτο κόμμα της κυβερνητικής ανίερης συμμαχίας.

Ο ΑΚΡΑΙΟΣ εταίρος του Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να τον πνίξει όσο διαρκεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός.

ΜΕ ΑΥΤΟ το δεδομένο οι πολιτικές εξελίξεις είναι ρευστές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν ανατροπές.

Η ΕΙΔΗΣΗ όμως από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ» είναι η εκτόξευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο 12,5% και η πρωτιά της Φώφης Γεννηματά στις δημοτικότητες.

ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ πολίτες έχουν επενδύσει στην προοπτική του νέου φορέα και επιβεβαιώνουν το μήνυμα που έστειλαν με τη μαζική τους συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού. Φαίνεται πως τώρα είναι η ευκαιρία της παράταξης για ολική επαναφορά και διεμβολισμό του πολιτικού σκηνικού.

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ το λάθος της επιστροφής σε άγονες εσωτερικές συγκρούσεις θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν δείξει ότι τρέφουν υψηλές προσδοκίες. Στο χέρι των πρωταγωνιστών είναι να μην τους απογοητεύσουν.»

***

ΣΑΦΩΣ η υπόθεση με τον μεσάζοντα και τα όπλα  μπορεί να αποδειχθεί κομβικής σημασίας για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης, όπου ο υπουργός Άμυνας είναι προ πολλού κόκκινο πανί αλλά θεωρώ πως η αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδει να σηκώσει παντιέρες ενθουσιασμού, και μπορεί να απογοητευτεί και πάλι, και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο.

***

ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ στην πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συνεχίζονται μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές αλλά καλό θα είναι να προσγειωθούν οι απογειωμένοι.

ΟΣΟ ΓΙΑ  την πρωτιά στις δημοτικότητες που απέκτησε η Φώφη 44% έναντι 36,5% του Μητσοτάκη και 24,1% του Τσίπρα, επί της ουσίας δεν σημαίνει πολλά πράγματα, όπως και τα περί προβαδίσματος της Ν.Δ. στα όρια της αυτοδυναμίας.

ΑΣ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ όσοι σηκώνουν τους τόνους γιατί θα κουραστούν και δεν θα μπορούν να πείσουν κανένα όταν θα χρειαστεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ νηφαλιότητα στις εκτιμήσεις δεν βλάπτει.

 

Θανάσης Παντές

Share.