fbpx

Ορατός ο κίνδυνος για τις επιδοτήσεις και τις περιουσίες χιλιάδων αγροτών

0

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ορατός, παραμένει ο κίνδυνος, για περισσότερους από 10.000 παραγωγούς στη Μεσσηνία, να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από το χαρακτηρισμό των κτημάτων τους ή μέρος αυτών, ως δασικά!

Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, λήγει την Πέμπτη 27 του μηνός και ο ΟΠΕΚΕΠΕ «χτύπησε» δύο φορές, μια στο… παρά πέντε και άλλη μια στο… και πέντε κυριολεκτικά! Αρχικά, ήρθαν να ενημερώσουν λίγες μόλις ημέρες πριν τελειώσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενεργοποίησης, στις 16 Μαΐου, πως θα πρέπει οι αγρότες να διευθετήσουν τα ζητήματα που τυχόν έχουν ανακύψει με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ώστε να τους καταβληθεί ομαλά η επιδότηση!

Αυτή, ήταν η πρώτη φορά που ο κίνδυνος έγινε ορατός, τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί βεβαίωναν πως δε θα κινδυνέψουν οι επιδοτήσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέδειξε η «Φ» ο ΟΠΕΚΕΠΕ «ξαναχτύπησε» με ενημέρωσή του στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Ένωση Μεσσηνίας, στην οποία απευθύνθηκε το 70% των παραγωγών του νομού, να ενημερωθούν χιλιάδες αγρότες πως έχουν πρόβλημα με δασικά και πως πρέπει να τα τακτοποιήσουν! Μόνο στην Ένωση, αυτοί οι αγρότες, είναι 14.000 και ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους, ασφυκτικά μικρός.

«Η προθεσμία για υποβολή αντίρρησης, προδήλωση σφαλμάτων, εξαγορές ή παρεμβάσεις, όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, λήγει στις 27 Ιουλίου και με δεδομένο το μήνυμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήθελε μόνο στην Ένωση Μεσσηνίας, να υπάρχει πρόβλημα με 14.000 ΑΦΜ, ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ λίγος, καθώς ο αριθμός, είναι τεράστιος», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο υπεύθυνος έργου και ειδικός συνεργάτης της Ένωσης Γιάννης Πάζιος, ζητώντας γενναία παράταση της καταληκτικής προθεσμίας!

«Το πρόβλημα δεν είναι απλό, καθώς αν συνυπολογιστούν οι δασικοί χάρτες στην καταβολή της επιδότησης, 10.000 ΑΦΜ τουλάχιστον, θα έχουν σοβαρό θέμα! Δηλαδή, 10.000 άνθρωποι, κινδυνεύουν από ένα έως και τρία χρόνια με αποκλεισμό και κάποιοι, με ποινές επί της επιδότησης, πέρα από το ζήτημα με το ιδιοκτησιακό που θα ανακύψει στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Πάζιος, ο οποίος επεσήμανε πως οι παραγωγοί συρρέουν κατά εκατοντάδες στα καταστήματα της Ένωσης, η οποία έχει μέχρι στιγμής ανταπεξέλθει στο ακέραιο!

ΟΙ 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

pazios-giannhs

Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων ενεργοποίησης, με ποινή, καθώς η επίσημη ημερομηνία ολοκλήρωσής τους, ήταν η 15η Ιουνίου και οι περισσότεροι παραγωγοί του νομού, προτίμησαν το συγκεκριμένο, μεγάλο Αγροτικό Συνεταιρισμό, για την εξυπηρέτησή τους.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι  καθώς ξεπεράσαμε τις 24.500 αιτήσεις, οπότε πρακτικά πλέον, 7 στους 10 παραγωγούς στη Μεσσηνία, εμπιστεύτηκαν την Ένωση. Ταυτόχρονα, υποβάλαμε πάνω από 2.500 αιτήσεις μεταβίβασης, με τη διαδικασία και εκεί να κυλά ομαλά, παρά τα όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, την ανησυχία και την βεβαιότητα των παραγωγών, λόγω των δασικών χαρτών, αλλά και λόγω των θεμάτων γύρω από τον ΕΦΚΑ, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό», ανέφερε ο Γιάννης Πάζιος που… επανέλαβε την ελπίδα, το σύστημα να παραμείνει για μερικές ακόμη ημέρες ανοιχτό. «Εμείς ζητούμε να μείνει μέχρι το τέλος της προθεσμίας για τους δασικούς χάρτες, ώστε να δέχεται διορθώσεις και τροποποιήσεις, όχι νέες αιτήσεις», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Πάζιος, με τα βλέμματα όλων πλέον, στραμμένα στο αρμόδιο υπουργείο!

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Share.