fbpx

«Ο Άγιος Βαλεντίνος… της Μυτιλήνης 2017»…

0

Αντιδράσεις στην Μυτιλήνη για τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου

Πανηγυρικός και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, με λιτανεία, συναυλία και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τα λείψανα του αγίου προστάτη των ερωτευμένων, ενδεχομένως του εμπορικότερου αγίου της καθολικής εκκλησίας, Βαλεντίνου, φιλοξενούνται στον Ιερό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου της Μυτιλήνης (η γνωστή Φραγκοκλησιά στην οδό Ερμού)  κατόπιν δωρεάς της Ελισάβετ Μπαρτζίλι το Μάρτιο του 1893.

Φωτό αρχείου

Από τα βέλη τους δεν ξεφεύγει ούτε το έθιμο της ανταλλαγής δώρων μεταξύ των ερωτευμένων, καθώς όπως προειδοποιούν η χρήση του συμβόλου της καρδιάς που συχνά συνοδεύει αυτά τα δώρα, ήταν το σύμβολο του αιμοδιψή ειδωλολατρικού θεού Βάαλ.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Festival “Ο Άγιος Βαλεντίνος … της Μυτιλήνης 2017”, ανακοίνωσε και φέτος τον εορτασμό με κάθε λαμπρότητα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου, απότμημα των Ιερών Λειψάνων του οποίου ως γνωστόν, βρίσκεται και φυλάσσεται στoν Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου, στην πόλη της Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, είχαν προγραμματιστεί θρησκευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώνονται σήμερα Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017, στην Ερμού, με την διεξαγωγή παλλεσβιακού διαγωνισμού “αδαμάντινου ιωβηλαίου – μακροβιότερου γάμου”. Τα 13 ζευγάρια (ένα από την κάθε Δημοτική Ενότητα Λέσβου), που γιορτάζουν το “αδαμάντινο ιωβηλαίο – μακροβιότερο γάμο”, θα “βολτάρουν” στο κέντρο της πόλης με την ιππήλατη “άμαξα του έρωτα” και θα φωτογραφηθούν μπροστά από τις δύο μεγάλες “καρδιές του έρωτα”. Θα ακολουθήσει τελετή πιστοποίησης βάσει των ληξιαρχικών εγγράφων, ώστε να αναδειχθούν τα 3 ζευγάρια – νικητές του παλλεσβιακού διαγωνισμού.

Στις 5 μ.μ. στον Καθολικό Ιερό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου Μυτιλήνης, στην Ερμού & Προκυμαία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) κ. Νικολάου, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου. Ψαλμωδίες από τη Χορωδία “Animato”, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Αντώνη Βερβέρη. Θα ακολουθήσει περιφορά αποτμήματος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή χορωδιών και καλλιτεχνών της Λέσβου (διαδρομή λιτανείας: Ερμού, Νιάνια, Κουντουριώτη, Παλαιό Λιμεναρχείο, Ερμού). Στη λιτανεία θα μετέχουν επώνυμοι Λέσβιοι και καλλιτέχνες όπως ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο μουσικός και τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι.

Στις 7:30 μ.μ.στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα γίνουν:

  • Παρουσίαση – απαγγελία των επικρατέστερων ερωτικών ποιημάτων, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό ερωτικού ποιήματος. Βράβευση των 3 νικητών, όπως θα αναδειχθούν από την Ειδική Επιτροπή (Παν. Παρασκευαϊδης, Παναγιώτης Αλεξέλλης, Τάκης Συρέλης).
  • Τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στα τρία ζευγάρια, που προσκεκλημένα θα έρθουν στη Μυτιλήνη, ως οι νικητές του πανελλήνιου διαγωνισμού ερωτήσεων για τον “Άγιο Βαλεντίνο … της Μυτιλήνης”, που διεξάγεται μέσω διαδικτύου και Μ.Μ.Ε.
  • Τιμητική απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων, στα 13 ζευγάρια της Λέσβου με το μακροβιότερο ευτυχισμένο έγγαμο βίο, από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του festival.
  • Βράβευση των 3 ζευγαριών – νικητών του παλλεσβιακού διαγωνισμού “αδαμάντινου ιωβηλαίου – μακροβιότερου γάμου”, από τους χορηγούς δωροθέτες.
  • Μεγάλη συναυλία αγάπης, με το μουσικό σχήμα της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

 

Ιερός πόλεμος» των θεολόγων

κατά του Αγίου Βαλεντίνου

Η γιορτή του «Αγίου» Βαλεντίνου πρόκειται για ξενόφερτη αναβίωση μιας ειδωλολατρικής αισθησιακής γιορτής , προειδοποιεί η Ένωση Θεολόγων Λέσβου, κατηγορώντας τον δήμαρχο της Λέσβου ότι ενώ δεν συμμετέχει σε «σχεδόν καμία ορθόδοξη λατρευτική σύναξη», αντίθετα θέτει υπό την αιγίδα του δήμου «κάθε αλλόθρησκη, αλλόδοξη ή ακόμα και αιρετική εκδήλωση».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η Ένωση προειδοποίησε τους πιστούς ότι δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που είναι «κατάλοιπα της Ειδωλολατρίας, ούτε το να συμπροσευχόμαστε με εκκλησιαστικά ακοινώνητους αδελφούς», κάνοντας λόγο για προσπάθειες «μεθοδευμένης καθιέρωσης» του Βαλεντίνου ως αγίου με την «βεβιασμένη» διοργάνωση του σχετικού φεστιβάλ. 

Οι θεολόγοι κατηγορούν ευθέως τον δήμαρχο Λέσβου πως ενώ δεν συμμετέχει σε «σχεδόν καμία ορθόδοξη λατρευτική σύναξη», αντίθετα θέτει υπό την αιγίδα του δήμου «κάθε αλλόθρησκη, αλλόδοξη ή ακόμα και αιρετική εκδήλωση». Αλλά και για τους διοργανωτές της γιορτής η Ένωση σχολιάζει ότι παραπλανούν τον λαό «ασκώντας προπαγάνδα του χειρίστου είδους», αφού αποκρύπτουν ότι ο «ερωτικός» Άγιος δεν έχει καμία σχέση με την ορθοδοξία. 

«Για ποιο λόγο γίνονται τόσες απέλπιδες προσπάθειες καθιέρωσης Παπικής εορτής στο νησί μας; Μήπως για το οικονομικό κέρδος που τυχόν θα ήθελε προκύψει; Έχουμε αναλογισθεί την πιθανότητα να υπάρξει, τελικά, μαζί με κάποιο οικονομικό όφελος, και πολλαπλάσια πνευματική ζημιά από αυτό το φεστιβάλ, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν;», υπογραμμίζει η Ένωση Λεσβίων θεολόγων.  

Share.