fbpx

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Γ. ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΚΑΙ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

0

 

 

 


 

Δέσμευση για δεύτερο… γύρο χρηματοδοτήσεων

μετά την παραδοχή όλων για τα ψίχουλα!

  • ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  • ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

 

ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ πως θα υπάρχει άμεσα και δεύτερος γύρος χρηματοδότησης για τις πληγείσες περιοχές από τη φονική κακοκαιρία του περασμένου μήνα, έκαναν από την Καλαμάτα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Παράλληλα, για μια ακόμη φορά από κυβερνητικά χείλη, ήρθε η παραδοχή ότι τα χρήματα που διατέθηκαν δεν αρκούν.  «Είναι πολύ λίγα τα χρήματα, όμως έιναι τα πρώτα χρήματα τα οποία δίνονται», ανέφερε με έμφαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το ταμείο αλληλεγγύης για το οποίο επίσης η γραφειοκρατία είναι εξίσου αργή» τόνισε, αναφερόμενος στα χρήματα που θα διεκδικηθούν από την Ευρώπη και εξήγησε πως αυτά τα λεφτά είναι στην πραγματικότητα μια προκαταβολή. Όπως είχε αποκαλύψει η «Φ» ο δήμος Καλαμάτας θα πάρει τελικά 250.000 για την αποκατάσταση των ζημιών, αφού θα δοθούν ακόμη 50.000. «Δεν έχουν αποσταλεί από όλους τους δήμους τα στοιχεία της πλήρους καταγραφής, κι έτσι, επειδή θέλαμε άμεσα να διευκολύνουμε τους πληγέντες και νομίζω πως πράγματι ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό, σε σχέση με το παρελθόν, προχωρήσαμε σ’ αυτήν την χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας πως στόχος της κυβέρνησης, ήταν να βοηθήσει άμεσα τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές. «Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε άμεση βοήθεια σε όσους έπαθαν ζημιές γι’ αυτό και από την πρώτη ημέρα, ήταν εδώ κυβερνητικό κλιμάκιο, με τους άμεσα αρμόδιους υπουργούς, για την προστασία του πολίτη και τα δημόσια έργα. Αμέσως μετά, προσπαθήσαμε και όσοι είχαμε την συναρμοδιότητα, να καλέσουμε τους βουλευτές, αλλά και την αυτοδιοίκηση για να δώσουμε συνολική απάντηση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος στάθηκε και στα έργα για τη θωράκιση των περιοχών που αποφασίστηκε να γίνουν. «Πήραμε μέτρα σε δύο βάσεις, τη μελλοντική θωράκιση των περιοχών, με αντιπλημμυρικά έργα 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά και τον συντονισμό των υπηρεσιών, για να ληφθούν οι υπουργικές αποφάσεις που εμπλέκουν πολλούς υπουργούς, ώστε να γίνει πλήρης και εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών για να δοθεί προκαταβολή της δαπάνης», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος απάντησε «αινιγματικά» για τις ευθύνες που τυχόν αναλογούν στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία φέρεται να μην είχε εγκρίνει σειρά αντιπλημμυρικών έργων για την Καλαμάτα.

ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ  ΠΝΙΓΗΚΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ;
«Θέλω να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, όταν όμως θα είναι επίκαιρο, όχι όσο θα υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν σπίτια. Παρέπεμψα αρχικά με ένα «tweet» σε σχετική δήλωση του δήμου Καλαμάτας, θεωρώ ότι ο δήμαρχος μετά λόγου γνώσεως και μιλώντας για μια παράταξη που δεν του ήταν εχθρική αποτύπωσε την κατάσταση όπως ήταν. Εγώ δεν έχω διάθεση να κάνω μικροπολιτική στις πλάτες των πληγέντων, ναι, υπήρχαν παραλείψεις και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ  ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ
Ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνέντευξη Τύπου επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το οποίο έχει απευθύνει αίτημα για πάγωμα όχι μόνο των φορολογικών, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των πληγέντων, κάτι τελικά που δεν μπορεί να συμβεί. «Η αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών θα υπάρξει όπως προβλέπει ο Νόμος, για όσους έχουν πληγεί και όχι για όλο το νομό, όπως συμβαίνει με τις φορολογικές εισφορές», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος και εκεί υπήρξε μικροένταση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Μανιάτη. Στη συνέχεια ο υπουργός, αναφέρθηκε σε όσα κάνει συνολικά η κυβέρνηση για τους επαγγελματίες. «Θέλουμε ιδιαίτερα, να προσέξουμε τα επιμελητήρια για λόγους βαθιά πολιτικούς, αφού για ‘μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε, «96% των επιχειρήσεων είναι μικρές ή μεσαίες και 55% του εργατικού δυναμικού εργάζεται εκεί. Επίσης, ίσως ακόμη περισσότερο απ’ ότι και η μισθωτή εργασία ο δικός σας χώρος, απετέλεσε το βασικό θύμα των πολιτικών του συμπυκνωμένου νεοφιλελευθερισμού που αποτελούσαν τα μνημόνια» τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε σε όσα ήδη έχει κάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ελάφρυνσής τους. «Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, στο δικό σας χώρο, αντικαταστήσαμε το σύστημα υπολογισμού των εισφορών στη βάση εικονικών ασφαλιστικών κλάσεων, με τον ίδιο κανόνα που ίσχυε ανέκαθεν για τους μισθωτούς. Μειώθηκε η καταβολή στο πρώην ΤΕΒΕ και συζητάμε κι άλλες προτάσεις, όμως θέλουμε να βοηθήσουμε να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό εξαγγείλαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα 10.000 θέσεων επιδοτούμενης εργασίας, για να τονώσουμε την αγορά».

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΖΗΜΙΕΣ
Στο καυτό θέμα των καταστροφών που υπέστησαν πολλές περιοχές της Μεσσηνίας από την κακοκαιρία της 7ης Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν και οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού. «Η ανταπόκριση της κυβέρνησης ήταν άμεση, με την έννοια όχι μόνο ότι ήρθε, είδε και προσπαθεί να εφαρμόσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και ότι προσπαθεί να δει κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» δήλωσε η Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και συνέχισε. «Έτσι, μέχρι τώρα έχουν δοθεί χρήματα στο δήμο Καλαμάτας για το ειδικό βοήθημα και ένα έναντι για τις ζημιές στην οικοσκευή. Έχει δοθεί το ειδικό ποσό για τις έκτακτες ανάγκες των δήμων, όπου στην Καλαμάτα θα δοθούν κι άλλες 50.000 ευρώ και έχουν καταγραφεί οι ζημιές από το ΤΑΣ για τα ακατάλληλα σπίτια», επεσήμανε η κα Κοζομπόλη, η οποία τόνισε πως «ο ο ΕΛΓΑ προσανατολίζεται να δώσει μια προκαταβολή αποζημιώσεων»  και αναφέρθηκε και αυτή στο πάγωμα των εισφορών. «Με την υπουργική απόφαση για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από 7 Σεπτεμβρίου έως 7 Μαρτίου και στο τέλος αυτής της περιόδου, τα ποσά αυτά, θα μπορούν να ρυθμιστούν έως 24 δόσεις, πλην εκείνων που είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων».  
Στην άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, εστίασε ο Πέτρος Κωνσταντινέας. «Μέσα σε 28 ημέρες, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν έγινε η πίστωση χρημάτων, κάτι που δεν είχε γίνει πότε τόσο σύντομα στο παρελθόν, ενώ ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των δήμων για αντιπλημμυρικά έργα στη Μεσσηνία, που θα γίνουν άμεσα και θα κοστίσουν 7,5 εκατ. ευρώ. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ, ούτε από μεσσήνιους που είχαν τα ηνία» είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κωνσταντινέας, φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
Μετά τις αναφορές τους στις ζημιές και τα όσα έχει μέχρι στιγμής πράξει η κυβέρνηση, καθώς και όσα προτίθεται να κάνει, οι τρεις βουλευτές, προχώρησαν σε έναν γενικότερο, σύντομο απολογισμό. Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε πως η κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας , όσο και συνολικά, εστιάζοντας στο σύστημα διαπλοκής και τον συμπυκνωμένο νεοφιλελευθερισμό που συνιστούσε την πολιτική των τελευταίων έξι χρόνων, όπως επεσήμανε για μια κόμη φορά. Όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτήρισε κομβικό το θέμα των εργασιακών. «Το θέμα αυτό, είναι κομβικό για μας, και σαν θέμα ταυτότητας της Αριστεράς, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση στην αγορά εργασίας, χωρίς προηγούμενο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας από πλευράς δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε ταυτόχρονη συνύπαρξη μιας οικονομικής κρίσης που οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στην ανεργία και το υπόλοιπο, στη διαρκή αβεβαιότητα», δήλωσε ο υπουργός εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα προσπαθεί η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση. «Η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, ήταν ότι αυτήν την εργασιακή απορρύθμιση θα την αναστρέψουμε και  ακριβώς αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε στη διαπραγμάτευση που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου, με δύο βασικά όπλα. Την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων και το πόρισμα της επιτροπής ειδικών, που καταρτίστηκε σε συμφωνία δικής μας και των εταίρων και της οποίας τα πορίσματα βρίσκονται πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος. «Θέλω ξανά να καλέσω όλα τα Κόμματα και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν επί του ζητήματος αυτού, αν θεωρούν δηλαδή εθνική θέση την κοινή δήλωση των εταίρων. Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως στην Ελλάδα δεν χρειάζονται μαζικές απολύσεις, χρειάζονται προσλήψεις. Δεν μπορεί να πειράξει κανείς το δικαίωμα της απεργίας που είναι ιερό και να γυρίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», τόνισε ο υπουργός.
Αναφορικά με την πάταξη της διαπλοκής στο επίκεντρο των δηλώσεών του, βρέθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. «Θα έχετε όλοι διαπιστώσει, στην προσπάθειά μας να εξυγιάνουμε  το τοπίο στα κανάλια, όχι μόνο για τη σημασία που έχουν τα Μέσα Ενημέρωσης και δή τα ηλεκτρονικά, το κομβικό πεδίο συνάθροισης αυτού που ονομάζουμε διαπλοκή στη χώρα. Των οικονομικών δηλαδή συμφερόντων, των πολιτικών συμφερόντων και των ενδιάμεσων» ανέφερε με νόημα ο υπουργός Εργασίας. «Αυτή η γενικευμένη υπονομευτική προσπάθεια, αποτελεί μια πλήρη απόδειξη ότι είναι σε καλό δρόμο η προσπάθειά μας, την οποία πρόκειται να συνεχίσουμε γιατί θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα στο πεδίο αυτό, αλλά και γιατί θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα που δεν θα εξαρτάται από τη διαπλοκή στην κορυφή των συμφερόντων των μεγάλων πολιτικών και οικονομικών «ελίτ», αλλά ένα σύστημα που θα εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες του λαού μας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος απάντησε σε ερώτημα της «Φ» για τις μειώσεις στις συντάξεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΕΣ  ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Έχουμε πει ότι η μεταρρύθμισή μας έγινε για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, όχι μόνο με όρους δημοσιονομικούς αλλά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Να μπορούν να παίρνουν συντάξεις και οι νυν συνταξιούχοι και οι επόμενες γενιές, αλλά με κανόνες ισονομίας, ίδιους, για όλους και με κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης που συνιστά η εισαγωγή του θεσμού της εθνικής σύνταξης», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και επεσήμανε πως δεν θα γίνουν άλλες περικοπές. «Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε και το εισόδημα των νυν συνταξιούχων, καμία κύρια δεν κόπηκε και προστατεύθηκαν και οι επικουρικές όταν το άθροισμά τους με την κύρια, ήταν κάτω από 1.400 ευρώ μεικτά. Δυστυχώς, η αδυναμία των υπηρεσιών να περάσουν όλες αυτές οι αναπροσαρμογές σε όλα τα ταμεία ταυτόχρονα, οδήγησε στην κατάσταση όπου οι ίδιες οι αναπροσαρμογές γίνονται σε διαφορετικό μήνα ανά ταμείο και αυτό δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν έναν τεχνητό τρόμο στους συνταξιούχους, ότι έρχονται κι άλλες μειώσεις. Δεν υπάρχουν αλλεπάλληλες μειώσεις.  Οι συνταξιούχοι αυτοί, είναι 240.000 άνθρωποι και για να διαλυθεί αυτό το νέφος παραπληροφόρησης, αποφασίσαμε να πάρουν μια επιστολή που θα αναφέρει πως ακριβώς θα έχει η σύνταξη τους.
Υπάρχουν μειώσεις, όμως προστατέψαμε το 90% των συνταξιούχων από περαιτέρω μειώσεις», απάντησε εμφατικά ο υπουργός Εργασίας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ  ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Σε έναν μίνι απολογισμό όσων έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ειδικά στο νομό Μεσσηνίας, αναφέρθηκαν οι άλλοι δύο βουλευτές του νομού. Η κα. Κοζομπόλη, έκανε λόγο για την ολοκλήρωση του δρόμου μέχρι την Καλαμάτα και τον Περιφερειακό. «Είμαστε επίσης, στη φάση ολοκλήρωσης των δύο μελετών, του Καλαμάτα – Ριζόμυλος  – Πύλος και του Τσακώνα – Καλό Νερό, ενώ στελεχώσαμε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας», ανέφερε και τόνισε πως στην Παιδεία δεν υπάρχουν προβλήματα, ενώ λειτούργησε και το ειδικό γυμνάσιο. 

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο δρόμο Λεύκτρο – Σπάρτη και τη νέα σύμβαση του «Μορέα» που όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση  60 εκατ. ευρώ, που θα πάνε σε έργα υποδομών. «Είχαμε στη Μεσσηνία μια νέα ομάδα ΟΠΚΕ και ομάδα κινητής αστυνόμευσης. Κρατήσαμε το στρατόπεδο, το οποίο δεν μπορούσε να έχει 400% πληρότητα και στον Έβρο 20% και εκεί υπάρχει πάντα και η πρόταση για Κέντρο Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινέας, ο οποίος μίλησε και για το νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας και τα έργα που θα υλοποιηθούν στο νομό μέσω του ΕΣΠΑ.

 

  Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Share.