fbpx

Ο chef της καρδιάς μας Χρήστος Ζέρβας απαντά σε 20+1 ερωτήσεις για όλα τα «μυστικά» του!

0

ΕΧΩ ΤΗΝ ΧΑΡΑ, να έχω κοντά μου τον Executive Chef Χρήστο Ζέρβα!!! Αν και ο καιρός που γνωριζόμαστε είναι πολύ λίγος και αιτία αυτής της γνωριμίας ήταν κάποια συνεργασία που είχαμε. Ομολογώ πως είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, πολύ χαρισματικός, με πολλά ευγενικά χαρακτηριστικά που σπανίζουν στις μέρες μας και χαίρομαι που ήμαστε φίλοι και έχουμε αυτή την πολύ όμορφη συνεργασία!!!

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΑΓΓΕΛΗantonia-thumb

Παρόλο τον μεγάλο αριθμό μεταλλίων που ξεπερνά τα πενήντα σε Παγκόσμιους αλλά και σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, τις διακρίσεις, τον τίτλο του “World Master Chefs Society” που μόνο δύο έχουν στην Ελλάδα αυτή την στιγμή, παραμένει ένας πολύ απλός και προσιτός άνθρωπος!!!

 

Ας ξεκινήσουμε όμως την εκ βαθέων συνέντευξη με τις 20+1 ερωτήσεις στον “Chef της Καρδιάς μας” Χρήστο Ζέρβα!!!

 Έχεις πει ότι για σένα η μαγειρική είναι πάθος και αγάπη!!! Αυτό το απέδειξες όταν αποφάσισες να αφήσεις την δουλειά σου και να ασχοληθείς με αυτό που είχες σπουδάσει. Έχει έρθει ποτέ η στιγμή που το μετάνιωσες; Γιατί ο χώρος της μαγειρικής δεν είναι μόνο αυτό το… “ουάου ” που βλέπουμε σαν τελικό αποτέλεσμα…

«Όχι ποτέ!!! Οι επιλογές μου ήταν και είναι πάντα συνειδητές και ιδιαίτερα όταν αφορά την μαγειρική, που τόσο αγαπάω.Σίγουρα είναι δύσκολα και επίπονα, αλλά όταν βλέπεις ότι αναγνωρίζεται αυτό που κάνεις και ο κόσμος σου δείχνει την αγάπη του, τότε τα ξεχνάς όλα και συνεχίζεις…».

 1. Οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε έχουν αλλάξει;

«Η αλήθεια είναι ότι με έχουν κάνει λίγο πιο ευαίσθητο σε ότι αφορά τα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο και προσπαθώ να τα βοηθήσω όσο μπορώ. Βέβαια έχω λίγο “σκληρύνει” με κάποιους ανθρώπους του χώρου, που απλά έχουν μάθει μόνο να παίρνουν και απλά τώρα κρατάω κάποιες αποστάσεις…».

 1. Η καθημερινότητά σου είναι έντονη. Υπάρχουν στιγμές που να θέλεις να σταματήσεις ότι κάνεις και απλά να χαλαρώσεις;

«Αρκετές θα έλεγα, αλλά όταν ξέρεις ότι πρέπει όλα να είναι έτοιμα σε συγκεκριμένο χρόνο, τότε το μόνο που κάνεις είναι να παίρνεις βαθιές ανάσες και να συνεχίζεις…».

 1. Έχει έρθει η στιγμή που νιώθεις ότι κουράστηκες να μαγειρεύεις και να θες να τα παρατήσεις;

«Όχι ποτέ!!! Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς και το θέλεις πραγματικά, δεν κουράζεσαι ποτέ. Αντίθετα παίρνεις δύναμη και έμπνευση για καινούργιες δημιουργίες και προχωράς;.

 1. Πάντα ήσουνα ένας άνθρωπος που διατηρούσες χαμηλό προφίλ, τόσο στην προσωπική σου ζωή όσο και στην επαγγελματική σου. Υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνεις;

«Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, απλά έτσι ήμουν πάντα!! Όσοι με ξέρουν και από παλιά, ξέρουν ποιος είναι ο Χρήστος και ότι δεν έχω αλλάξει ούτε τώρα, που έχω κάνει πιο αναγνωρίσιμα πράγματα!!! Γιατί δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τα διατυμπανίσω εγώ!!! Η δουλειά μου, οι τίτλοι μου και τα μετάλλια μου τα λένε όλα!!!

Για τους φίλους μου πάντα θα βρω λίγο χρόνο για να τους δω ή να μιλήσω στο τηλέφωνο .

Τώρα όσο αφορά την προσωπική μου ζωή, ποτέ δεν θεώρησα ότι μπορεί να ενδιαφέρει τους άλλους! Αν κάποιος έχει την περιέργεια για το τι κάνω στη προσωπική μου ζωή και θέλει να μάθει κάτι, ας έρθει να με ρωτήσει…».

 1. Εμπιστεύεσαι τις γνώμες των άλλων;

«Εξαρτάται ποιος και τι θα μου πει. Γιατί πολλές φορές κάποιοι λένε απλά για να πουν, οπότε ποιος ο λόγος να εμπιστευτώ την γνώμη τους!

Υπάρχουν όμως και κάποια άτομα, που και να μου πουν κάτι που δεν θα μου αρέσει, ξέρω ότι θα μου το πουν για το καλό μου, οπότε ναι θα τους εμπιστευτώ και με κλειστά τα μάτια!!

Τώρα όσο αφορά την δουλειά, πάντα είμαι ανοικτός να ακούσω τον άλλον σε ότι και αν είναι αυτό και αν μου αρέσει η ιδέα του, ναι θα το κάνω…».

 1. Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι κατά την διάρκεια της πορείας σου, που σου έχουν προτείνει να αλλάξεις αυτό που είσαι;

«Ναι, βεβαίως!».

 • Θα το έκανες αν σου έλεγαν ότι με αυτό θα γινόσουν πιο διάσημος;

«Όχι βέβαια!! Είμαι αυτός που είμαι χρόνια τώρα και αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν όλοι όσοι με ξέρουν. Θεωρώ ότι το να είσαι πάνω από όλα άνθρωπος, είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο και δεν αξίζει ούτε η διασημότητα ούτε τα λεφτά, να σε φτάσουν στο σημείο να ντρέπεσαι γι αυτό που είσαι…».

 1. Έχεις την εικόνα ενός πολύ ήρεμου ανθρώπου… Από τον τρόπο που μιλάς, που χειρίζεσαι καταστάσεις κ.λ.π. Θα ήθελα να ρωτήσω αν εκνευρίζεσαι ποτέ και αν διαρκεί πολύ ώρα ή ημέρες;

« Ε, σαν άνθρωπος και εγώ σίγουρα κάποιες στιγμές θα εκνευριστώ! Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που όσο και να θέλεις να μείνεις ήρεμος δεν μπορείς…Τώρα αν κρατάει μέρες εξαρτάται από τι και από ποιον με έχει εκνευρίσει (γέλια)…Η αλήθεια όμως είναι ότι για να κρατήσει ο εκνευρισμός μου θα πρέπει ο άλλος να σημαίνει κάτι για μένα διαφορετικά μου περνάει το επόμενο λεπτό…».

 1. Με ποιους συναδέλφους έχεις κάνει τις καλύτερες συνεργασίες, έχεις περάσει καλά και η σεζόν κύλισε χωρίς να το καταλάβεις;

«Προσπαθώ κάθε σεζόν να έχω δίπλα μου ανθρώπους που να έχουμε κάτι κοινό για να γίνετε η συνεργασία σωστά! Υπάρχουν όμως και κάποιοι συνάδελφοι που δένεις περισσότερο μαζί τους. Όπως με τον Σακελλάρη Κοκκινίδη που ήμαστε τώρα μαζί στην Ζάκυνθο στο Diana Group Hotels και περνάμε φανταστικά !!! Με τον Δημήτρη Πρωτονέντη που ήμασταν στην Θάσο στο ξενοδοχείο ILIO MARE Beach Hotel Resort!!! Με τον Κώστα Βενυχάκη που ήμασταν στο Costa Navarino και με τον Πάρη Τζινέλλη που ήμασταν στο Grecotel Filoxenia Hotel στην Καλαμάτα!!!».

 1. Φίλους από τον χώρο έχεις;

« Όταν είσαι σε έναν χώρο σίγουρα θα κάνεις και κάποιες φιλίες. Όταν αυτός ο χώρος όμως έχει και την προβολή τότε λίγο αλλάζουν τα πράγματα και εκεί βλέπεις ποιες θα κρατήσουν και κάποιες θα χαθούν!! Εμένα οι πραγματικοί μου φίλοι μέσα από τον χώρο είναι μετρημένοι στο ένα χέρι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι έχω κακές σχέσεις με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Αντίθετα όλοι είναι αξιόλογοι και καλά παιδιά, βρισκόμαστε αρκετές φορές άλλο όμως η φιλία- συνεργασία και άλλο η πραγματική φιλία!!! Απλά και όλοι το καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να ταιριάζεις με όλους εκτός δουλειάς».

 1. Αν σου δινόταν η δυνατότητα να συνεργαστείς με κάποιον μεγάλο Chef, ποιος θα ήθελες να ήταν και γιατί;

«Ο κορυφαίος Paul Bocuse!!! Ο πατέρας του σύγχρονου γαλλικού bucătariei!!! Ο Paul Bocuse ήταν για μένα από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος!!!

Κατάφερε να προωθήσει και να μετατρέψει την Λυών σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πρόσφερε τόσα πολλά σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα που λέγεται μαγειρική Τέχνη και με τον θάνατό του, τον περασμένο Ιανουάριο, άφησε δυστυχώς ένα τεράστιο αναπλήρωτο κενό στο χώρο της Παγκόσμιας Γαστρονομίας!!!».

 1. Υπάρχει κάποιος τόπος που να αγαπάς περισσότερο για τα προϊόντα του και να σου δίνει έμπνευση για νέες δημιουργίες;

«Ναι!! Η Μεσσηνία. Και δεν το λέω για να παινέψω τον τόπο μου. Είναι απλά τέλεια!!! Τα προϊόντα της είναι καταπληκτικά. Σου δίνουν την δυνατότητα για έμπνευση και νέες δημιουργίες. Μπορείς να κάνεις άπειρους συνδυασμούς σε πιάτα, χωρίς ούτε μια στιγμή να πέσει η ποιότητα!»

 1. Λένε ότι τα πιο ακριβά φαγητά είναι και πιο νόστιμα. Ισχύει;

«Φυσικά και όχι! Το ακριβό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και καλό. Σημασία έχει πως μπορείς εσύ να διαχειριστείς τα υλικά σου και εννοείτε η ποιότητά τους. Όπως για παράδειγμα ένα απλό πιάτο ” Ρατατούιγ ” είναι τόσο νόστιμο και δεν στοιχίζει τίποτα…».

 1. Πόσο καχύποπτος έχεις γίνει ύστερα από τόσα χρόνια στον χώρο;

«Δεν θα έλεγα ότι είμαι καχύποπτος, απλά έχω μάθει να είμαι πιο επιφυλακτικός και προσεχτικός. Δεν το θεωρώ απαραίτητα κακό όλο αυτό!!! Καλό είναι ότι και αν κάνουμε στην ζωή μας να θυμόμαστε ότι δεν έχουν όλοι αγνές προθέσεις, όχι γιατί σε μισούν, απλά ζηλεύουν γιατί κάνεις κάτι καλύτερα από αυτούς και αντί να προσπαθήσουν να βελτιωθούν, ασχολούνται πως θα σου κάνουν κακό, με το να λένε διάφορα πίσω από την πλάτη σου, τα οποία όμως πάντα μαθαίνονται!!!».

 1. Ο ελεύθερος σου χρόνος είναι περιορισμένος. Όταν βρεθεί πως τον περνάς;

«Όντως δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, όταν όμως βρω έστω και λίγο τον περνάω με την οικογένειά μου και φίλους!!! Μου αρέσει επίσης να πηγαίνω βόλτες με την μηχανή μου! Αυτή η αίσθηση ελευθερίας που νιώθεις πάνω στην μηχανή με χαλαρώνει αφάνταστα…».

 1. Τι είναι αυτό που σου λείπει κατά την διάρκεια της απουσίας σου από την Καλαμάτα;

«Οι δύο μεγάλες μου αγάπες!!! Οι κόρες μου, η Μαρία και η Ευτυχία!!! Βέβαια όπου και να είμαι εννοείτε πως έρχονται και περνάμε χρόνο μαζί! Φυσικά μιλάμε και καθημερινά στο τηλέφωνο. Αλλά αλλιώς είναι το να ζεις από κοντά, τις στιγμές των παιδιών σου!!!».

 1. Το βιβλίο σου “Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων” ήταν ένα πολύ πετυχημένο βήμα! Υπάρχουν σκέψεις για ένα ακόμα βιβλίο;

«Αν και είναι νωρίς ακόμα για ένα καινούργιο βιβλίο, γιατί το Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων κυκλοφορεί σχεδόν δύο χρόνια, η αγάπη του κόσμου και το ενδιαφέρον του κάθε φορά να με ρωτάει πότε θα κυκλοφορήσω το δεύτερό μου βιβλίο, με έκανε να το σκεφτώ και να το αποφασίσω».

 • Πες μας πως το έχεις φανταστεί;

«Έχω αποφασίσει ήδη ότι οι συνταγές που θα μπουν σε αυτό το βιβλίο να είναι από μέρη που λατρεύω. Να τις μάθουν και να γίνουν από τις αγαπημένες τους, γιατί είναι πραγματικά υπέροχες!!!

Θα είναι συνταγές από την Μεσσηνία και όχι μόνο!

Σε αυτό το βιβλίο θα υπάρχουν και πάρα πολλές εκπλήξεις !!! Δεν θα πω περισσότερα γιατί είναι νωρίς, θα τα μάθετε όταν έρθει η ώρα, οπότε υπομονή μέχρι τότε…».

 1. Κάθε Δευτέρα στην εφημερίδα (και ήμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την συνεργασία) μαθαίνουμε και μια νέα συνταγή σου. Εσύ πως νιώθεις γι’ αυτό;

« Εγώ έχω την σελίδα μου ” Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων ” που εκεί καθημερινά ανεβαίνει και μια συνταγή. Έχω το σάιτ czervas.gr που υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές μου, έχω το βιβλίο που κυκλοφορεί!!! Αλλά με την δική σου παρότρυνση, μετά το αφιέρωμα που μου έκανες, να προτείνω στο κοινό μια συνταγή κάθε εβδομάδα, ομολογώ πως μου άρεσε η ιδέα και νοιώθω υπέροχα για όλο αυτό!!!».

 1. Και τώρα, πέρα από όλα αυτά, ήρθε και η στιγμή να κάνεις ένα ακόμα βήμα και αυτή την φορά να σε δούμε και στην “Μεγάλη Οθόνη”. Για μίλησέ μας λίγο για όλο αυτό. Πως προέκυψε;

«Είναι η εκπομπή μαγειρικής του IONIAN Channel!!!

Είχα μαγειρέψει αρκετές φορές, για διάφορες εκπομπές του IONIAN με τελευταία το “Τρέχα Γύρευε” του Άγγελου Σεβαστιάδη! Μετά από αυτό, ήρθε και η πρόταση! Ύστερα από πολύ σκέψη, γιατί ο χρόνος μου είναι ήδη πάρα πολύ περιορισμένος, αλλά με πολύ μεγάλη μου χαρά δέχτηκα! Ονομάζετε ” Σε Χαμηλή Φωτιά ” και θα προβάλετε κάθε Σάββατο στις 19:30!!! Έχουμε ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα! Το κλίμα στο κανάλι είναι υπέροχο! Ελπίζω να τα πάμε πολύ καλά και ο κόσμος να την αγαπήσει!!!».

 1. Πρόσφατα το ξενοδοχείο “Diana Group Hotels”, που είσαι επικεφαλής, πήρε την δεύτερη θέση μετά από την αξιολόγηση όλων των ξενοδοχείων στην Ζάκυνθο!!! Πολλά και τα μετάλλια και οι διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια που έχεις πάρει. Δεν ξεχνάμε εννοείτε και τον τίτλο του “WORLD MASTER CHEFS SOCIETY” που σε ανέβασε στην κορυφή!!! Να ρωτήσω, λοιπόν, αν είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις πετύχει προσωπικά και επαγγελματικά μέχρι τώρα;

«Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί έχω δύο καταπληκτικά παιδιά, που αξίζουν και είναι πάνω από όλα και εννοείτε και από όλους τους τίτλους και τις διακρίσεις του κόσμου!!!

Στο ξενοδοχείο έχουμε ένα υπέροχο κλίμα!! Με τον Σακελλάρη Κοκκινίδη, όπως προανέφερα περνάμε φανταστικά, έχουμε μια άψογη συνεργασία και με όλη την ομάδα επίσης και όλο αυτό μας έφερε στην δεύτερη θέση!!! Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!!Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όταν όλα αυτά που κάνεις αναγνωρίζονται, το μόνο που νιώθεις είναι ικανοποίηση και περηφάνια!!! Δεν μου χαρίστηκε ποτέ τίποτα και ότι πέτυχα, το πέτυχα με θυσίες, πολύ δουλειά και υπομονή και αυτό δίνει μια ιδιαίτερη αξία σε ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα!!! Οπότε αν πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος θα ήμουνα πολύ αχάριστος!!!».

20+1. Που θα ήθελες να ήσουν και τι να έκανες σε δέκα χρόνια από σήμερα;

«Θα ήθελα να ζω κάπου ψηλά στο βουνό, στην απόλυτη ηρεμία!!! Με θέα την Καλαμάτα που αγαπάω!!! Σε ένα απλό σπιτάκι, με μια μικρή φάρμα! Nα καλλιεργώ τα δικά μου λαχανικά και φρούτα! Να έρχονται τα αγαπημένα μου πρόσωπα, να μαγειρεύω γι’ αυτά και να περνάμε όμορφες στιγμές παρέα!!!».

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω γι’ αυτήν την συνέντευξη και να σου ευχηθώ «Ό,τι εύχεσαι να γίνεται πραγματικότητα και όλα να πηγαίνουν τέλεια σε ό,τι και αν κάνεις!!!»


 

Χρήστου Ζέρβα: “Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων”

zervas-xristos-14

Ο Chef μιλώντας μας για το βιβλίο “Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων” μας αναφέρει ότι….

«Το βιβλίο αυτό είναι ένας mini οδηγός με μερικές από τις καλύτερες συνταγές που γνωρίζω, προκειμένου να το έχετε πάντα μαζί σας, ώστε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, όπου και αν βρίσκεστε.

Οι κατηγορίες των συνταγών έχουν επιλεχθεί με τη σειρά που θα σας σερβίριζαν εάν ήσασταν σε ένα ακριβό εστιατόριο.

 • Welcome – Καλωσόρισμα: Προτιμάτε η σούπα και ο λόγος είναι γιατί εκτός των βιταμινών που μας χαρίζει, καθαρίζει τον λαιμό μας (περισσότερο οι πιο ελαφριές), από τις προηγούμενες τροφές που έχουμε φάει κατά την διάρκεια της ημέρας και ενισχύει τους γευστικούς μας κάλυκες, προκειμένου να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο, την γεύση και τις μυρωδιές που βγάζει το φαγητό μας.
 • Salad – Σαλάτα: Αποτελεί το πρώτο πιάτο ή το συνοδευτικό ή και ως κυρίως γεύμα ορισμένες φορές για όσους και όσες προσέχουν την διατροφή τους. Η σαλάτα πέραν της γευστικότητα της, αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρα και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες.
 • Main Course – Κυρίως Πιάτο: Επιλογές σε κρέας, ψάρι, θαλασσινά και ζυμαρικά ώστε να διαλέξετε αυτό που επιθυμείτε και να εντυπωσιάσετε με τις μαγειρικές σας ικανότητες!
 • Dessert – Επιδόρπιο: Κλείνοντας το υπέροχο γεύμα που είμαι σίγουρος ότι έχετε δημιουργήσει, κεράστε τους καλεσμένους σας ένα λαχταριστό γλυκό ώστε αυτή η ημέρα να τους μείνει αξέχαστη και να λένε “Γεια στα χέρια σας”.
 • Έξτρα Tip: Συνοδεύσετε το επιδόρπιο σας με ένα γλυκό κρασί ή λεμοντσέλο ή λικέρ μαστίχας που συνδυάζετε άψογα με τα γλυκά και λειτουργεί και σαν χωνευτικό!»

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 62 χώρες! Θα το βρείτε και στα Αγγλικά. Είναι ένα πολύ όμορφο δώρο για αγαπημένα πρόσωπα!!! Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις Φυλάτος www.fylatos.com διαθέσιμο με on line παραγγελία ή στο 2310821622 με τηλεφωνική παραγγελία. Τα μεταφορικά είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλη την Ελλάδα και για τις 62 χώρες του εξωτερικού.

Καθώς επίσης και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία….

Share.