fbpx

Προεκλογικά πυροτεχνήματα Τατούλη και ευθύνες στους… προκατόχους νομάρχες!!!

0

Ο… ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΠΑΣΑΡΕΛΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ…

ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλεί η στάση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου στο θέμα των σοβαρών ζημιών που έχουν προκληθεί στον γκρεμισμένο Ταΰγετο, ο οποίος ακόμη μετρά τις πληγές τους, από το τελευταίο, σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τις αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα που έχουν θεσμικό ρόλο, αλλά και πολλούς απλούς υποψηφίους συμβούλους της παράταξής του, όπως τον Σωτήρη Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Μπούλουκο, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, η οποία έμοιαζε περισσότερο με προεκλογική περιοδεία!

Ο κ. Τατούλης, πέραν της διεκδίκησης της «πατρότητας» της επίσκεψης του κλιμακίου του ΙΓΜΕ στην Καλαμάτα, έκανε κριτική στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λακωνίας και Μεσσηνίας, όταν στελέχη του συνδυασμού του είχαν υπηρετήσει σε αυτές και κυρίως όταν με την κατάργησή τους, ανέλαβε ο ίδιος τα ινία ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης την τελευταία, σχεδόν, δεκαετία. «Με μεθοδικότητα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα μοντέλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει σήμερα ο Ταΰγετος, αλλά και για την προοπτική που πρέπει να έχει τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο περιφερειάρχης κατά την αυτοψία, αλλά και την τεχνική σύσκεψη που ακολούθησε στο διοικητήριο της Μεσσηνίας, τονίζοντας πως πάνω απ’ όλα, είναι η ασφάλεια των πολιτών και αναλύοντας ένα – ένα, τα βήματά του.

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

«Το πρώτο μας βήμα είναι να κάνουμε μια ολιστική μελέτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικιστικοί πυρήνες του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, το ΙΓΜΕ και το ΓΕΩΤΕΕ», ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης και συνέχισε ότι το δεύτερο βήμα είναι η άμεση αντιμετώπιση της μεταβατικής πρόσβασης και της διευθέτησης της κυκλοφορίας του οδικού δικτύου με απαραίτητη προϋπόθεση την ασφάλεια, όσο το δυνατόν συντομότερα. «Ταυτόχρονα γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες του Δήμου Καλαμάτας θέλω να ξεπεράσουμε τα όρια των αρμοδιοτήτων μας και να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο στη βάση των υποδείξεων των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι δείχνουν το μεγάλο τους ενδιαφέρον, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στις δύσκολες αυτές περιοχές», σημείωσε ο περιφερειάρχης που ανέπτυξε και το επόμενό του βήμα. «Το τρίτο βήμα είναι να προχωρήσει άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη για μια ολιστική προσέγγιση και επανόρθωση των ζημιών κατά μήκος του οδικού άξονα, ώστε να υλοποιηθεί ένα άρτιο και ασφαλές έργο που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης του οδικού άξονα Καλαμάτας – Σπάρτης. Για το λόγο αυτό θα αξιοποιήσουμε πόρους από τα 68 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζουμε τώρα για τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Πελοποννήσου», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το φαινόμενο και ανακοινώνοντας πως πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στο ένα κομμάτι. «Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που απειλεί κάποιες κοινότητες, το οποίο θα εξετάσουμε πολύ επισταμένα ώστε να το αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος στη συνέχεια, έβαλλε κατά του προηγούμενου θεσμού, του οποίου αποτελεί… συνέχεια, τα τελευταία 10 σχεδόν χρόνια.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ… ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑ!

«Δυστυχώς όμως ο προγραμματισμός και η σχετική μελέτη δεν εξελίχθηκαν όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να νιώθει ο τόπος εγκαταλελειμμένος», ανέφερε μιλώντας για τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λακωνίας και Μεσσηνίας, οι οποίες όπως είπε, είχαν αναλάβει την ευθύνη σε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να διαμορφώσουν ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συνέχιση της δυναμικής της ανάπτυξης του Ταϋγέτου. «Η Καλαμάτα ως ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, χωρίς την ενδοχώρα της δεν θα μπορέσει να πετύχει το μεγάλο στόχο της βιωσιμότητας της αναπτυξιακής της πορείας. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη ώστε η Καλαμάτα να αποκτήσει τη δική της ενδοχώρα. Είναι επίσης γνωστό ότι καμία βελτίωση ή επέκταση του σχεδίου πόλης της Καλαμάτας δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια», συνέχισε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας πως με το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Καλαμάτα έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή την προγραμματική περίοδο για ευρείες παρεμβάσεις με πολύ σημαντικούς πόρους, αλλά και να μπορεί να χρηματοδοτείται και στις επόμενες προγραμματικές περιόδους, βάλλοντας φυσικά και κατά του Νίκα. «Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή παρουσιάζεται ανέτοιμη για ένα τέτοιο πρόγραμμα, καθώς ήδη μας έχει ζητήσει παράταση τεσσάρων μηνών για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες», τόνισε καταληκτικά ο Πέτρος Τατούλης.

Γ. Αναγνωστοπούλου
Share.