fbpx

«Πρωταθλήτρια» η Μεσσηνία στις περιπτώσεις διεκδικήσεων 85 εκατομμυρίων ευρώ!

0

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ

«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ», μακράν των άλλων Π.Ε. της Πελοποννήσου αναδεικνύεται η Μεσσηνία στη λίστα των 22 περιπτώσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων μεγαλοεργολάβων από την Περιφέρεια που δίνει στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας.

Συγκεκριμένα από τα 85 εκατ. που διεκδικούν συνολικά για 22 περιπτώσεις πάνω από τα μισά, 48 περίπου εκατ. αφορούν στη Μεσσηνία, με «πρωταγωνιστή» το έργο Γαργαλιάνοι-Ρωμανός, όπου διεκδικούνται αποζημιώσεις 44.092.654 ευρώ!!!

Όπως δήλωσε ο Νίκος Γόντικας: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δίνουμε στη δημοσιότητα 22 περιπτώσεις που διεκδικούνται από μεγαλοεπιχειρηματίες για αποζημιώσεις στα χαρτιά, για έργα που δεν έκαναν ποτέ, 85 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο κ. Γόντικας τονίζοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις, διεκδικούν ακόμα και να ξαναπληρωθούν λογαριασμούς που έχουν ήδη πληρωθεί! «Δεν είναι πλήρης ο κατάλογος. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις. Από αυτές τις 22 υποθέσεις, μόνο οι 10 έχουν καταχωρηθεί στην απογραφή που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν ένα μήνα. Οι υπόλοιπες, είναι στα… αζήτητα. Όλοι είναι ανευθυνοϋπεύθυνοι. Τις χειρίζονται εν κρυπτώ ο κ. Τατούλης και η κα. Νικολάκου. Βεβαίως υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, το… θερμοκήπιο, που διευκολύνει αυτές τις διεκδικήσεις και δεν είναι άλλο από το νομικό πλαίσιο που αναθέτει τις  μελέτες για την κατασκευή μεγάλων έργων κι έργων υποδομής σε μεγαλοεργολάβους, σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Κατά τον κ. Γόντικα αυτό συμβαίνει διότι: «Όταν η Περιφερειακή Αρχή δημοπρατεί έργα εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η γη, να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες, να έχουν γίνει στοιχειώδεις αρχαιολογικές τομές, έρευνες κ.λπ., τότε διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις διακοπής εργασιών, διεκδικήσεων αποζημιώσεων για έργο που ποτέ δεν έκαναν. Μάλιστα για κάποιες από αυτές τις διεκδικήσεις έχουν εκδοθεί αποφάσεις, που ικανοποιούν τις αισχρές διεκδικήσεις των επιχειρηματιών».

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ 22 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

Στη λίστα των 22 περιπτώσεων όπου εργολάβοι διεκδικούν 85 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται τα έργα:

 • Για δρόμους:
 1. Γαργαλιάνοι-Ρωμανός. (Μια από τις τέσσερες προσφυγές), Μεσσηνία, 44.092.654 ευρώ
 2. Σκούρα -Πυρί και Μακρυνάρα. (Διεκδικήσεις τραπεζών), Λακωνία, 5,5 εκατ. ευρώ
 3. Φωκιανός-Κυπαρίσσι, Αρκαδία, 3 εκατ. ευρώ
 4. Ελαιοχώρι-Κουμπίλα Αρκαδία      3 εκατ. ευρώ
 5. Παράκαμψη Βουτιάνων Λακωνία     3 εκατ. ευρώ
 6. Ναύπλιο-Λυγουριό, Αργολίδα, 2,3 εκατ. ευρώ
 7. Καζάρμα-Τουλούμπα-Χάνι, Ραυτόπουλο-Κεφαλόβρυσο (έχει βγει απόφαση), Μεσσηνία, 1 εκατ. ευρώ
 8. Τρόπαια-Κοντοβάζαινα-Τριπόταμο, Αρκαδία, 853.596 ευρώ
 9. Κουμπίλα-Λουλούδι, Αρκαδία, 100.000 ευρώ

 

 • Για Μελέτες
 1. Για δρόμο Ρυζόμυλος-Κορώνη, Μεσσηνία, 1.189.547 ευρώ
 2. Τριών γραφείων μελετών, Μεσσηνία, 1.094.090 ευρώ
 3. Για διαχείριση αποβλήτων (τα έχει πάρει ήδη με κατάσχεση), Αρκαδία, 172.000 ευρώ

 

 • ΔΙΑΦΟΡΑ
 1. Ανέγερση Λυκείου Γυθείου, Λακωνία, 1.854.488 ευρώ
 2. Αποχετευτικό Γυθείου. (Μια από τις οκτώ αγωγές) , Λακωνία, 3.875.124 ευρώ
 3. Αλιευτικό Βραχατίου (Για μια από τις τρείς διακοπές), Κορινθία, 1.247.000 ευρώ
 4. Αποχετευτικό Κρανιδίου, Αργολίδα, 758.000 ευρώ
 5. Αρδευτικό Κεφαλόβρυσου, Αργολίδα, 503.497 ευρώ
 6. Ιδιώτης για εκμετάλλευση λατομείου, Αρκαδία, 2.810.192 ευρώ
 7. Ξενοδοχειακή ΑΕ, Μεσσηνία, 3.584.400 ευρώ
 8. Εξαγωγική ΑΕ, Αργολίδα, 3.457.548 ευρώ
 9. Αμοιβές σε δικηγόρο (εκλεκτό της Περιφέρειας), 375.540 ευρώ
 10. Αποζημίωση για επεισόδια σε συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου το 2012, 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Ο κ. Γόντικας προειδοποιεί την περιφερειακή αρχή να σταματήσει τις μεθοδεύσεις απόκρυψης των στοιχείων από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι γελασμένοι ο κ. Τατούλης και η κα. Νικολάκου αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν κάτι. Όπως έμαθαν τα λαϊκά στρώματα τις μεθοδεύσεις και τα στοιχεία για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο, έτσι θα μάθουν και για τις μεθοδεύσεις και την κάλυψη των αισχρών διεκδικήσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της Περιφέρειας, των λαϊκών στρωμάτων. Εμείς θα εκπληρώσουμε το χρέος μας, από τη θέση της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσα εμπόδια και να προβάλουν. Όχι μόνο θα τους αποκαλύπτουμε, αλλά θα απαιτούμε μέτρα θωράκισης της Περιφέρειας, του μόχθου και του ιδρώτα του λαού, από τις αισχρές διεκδικήσεις των καπιταλιστών για αποζημιώσεις στα χαρτιά».

Share.