Πώς θα γίνουμε Πελοποννήσιοι με συνείδηση μέσα από ενημέρωση!

0

ΜΙΑ πολυσυζητημένη ιστορία που, δυστυχώς, στην Ελλάδα αργεί να ωριμάσει! Ελλάδα των Περιφερειών (κατά το Ευρώπη των Περιφερειών) ακούμε αλλά δεν τη βλέπουμε, ούτε την αισθανόμαστε!

ΑΥΤΟ γράφαμε το Σάββατο με αφορμή το εγχείρημα της τηλεόρασης BEST που εξακτινώνεται σ’ όλη την Πελοπόννησο. Και συνεχίζαμε:

ΚΑΙ ΑΥΤΟ γιατί το αθηνοκεντρικό κράτος, υπό όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις στάθηκε φοβικά, πλην εξαιρέσεων, απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση!

ΠΑΡΑ τις ιδέες και τα πρώτα μεταρρυθμιστικά βήματα σε επίπεδο θεσμών, έγιναν στη συνέχεια πολλά βήματα πίσω για να μην χάσει τα «κεκτημένα» η κεντρική εξουσία!

ΕΤΣΙ οι μεταρρυθμίσεις  του «Καποδίστρια» αρχικά και του «Καλλικράτη» στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν στην πράξη το όραμα για μια ουσιαστική αποκέντρωση, περιοριζόμενες σε μια «χύμα» αποσυγκέντρωση με πολλαπλασιασμό της γραφειοκρατίας και των αξιωματούχων!…

ΟΙ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ αλλαγές δεν φαίνεται ότι και τώρα θα υλοποιήσουν θεσμικά το όραμα της αποκέντρωσης στην Ελλάδα, ωστόσο κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ίσως και να γίνουν, παρ’ ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο όποιος διάλογος φαίνεται να νοθεύεται και να απονευρώνεται από… το σκοπό που αγιάζει τα μέσα!

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ περιφερειακής συνείδησης παρ’ ότι παραμένει άπιαστο όνειρο και είναι το ζητούμενο, αρχίζει δειλά-δειλά να μορφοποιείται!

ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επιθυμεί πραγματικά τη  διαμόρφωσή της δεν έχει παρά να ξεκινήσει από τα πιο απλά!

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ενημέρωση είναι εφικτή και η θεσμική κατοχύρωση  και υλοποίησή της, καθίσταται πλέον αναγκαία!

ΑΥΤΟ διεφάνη από το πρώτο τεστ περιφερειακής ενημέρωσης που επιχείρησε η τηλεόραση BEST, εγκαινιάζοντας την παρουσία της στην Αργολίδα.

ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «εφ’ όλης της ύλης» του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σε δημοσιογράφους απ’ όλες τις Π.Ε. Πελοποννήσου, πολλά πελοποννησιακά ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι.

ΔΟΘΗΚΑΝ απαντήσεις, αναδείχτηκαν χρόνια προβλήματα, επιχειρήθηκαν προσεγγίσεις με περιφερειακή διάσταση και γενικά υπήρξε μια σφαιρική πολιτική θέαση πελοποννησιακών ζητημάτων.

ΠΑΡΑ τις όποιες αδυναμίες που συνεπάγεται κάθε αρχή, ήταν ένα πρώτο βήμα ενημέρωσης με περιφερειακή ματιά!
Ο ΓΡΑΦΩΝ που συμμετείχε ελπίζει σε μια συνέχεια με όραμα, δράση και συνέπεια, ώστε οι Πελοποννήσιοι να έρθουν πιο κοντά και να δράσουν συλλογικά και συντονισμένα!

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ τείχη της μιζέριας και του μικρόκοσμου πέφτουν, ωστόσο η τοπικότητα της δημοσιότητας δεν χάνει το ενδιαφέρον της, αντιθέτως με μια αρμονική σύνθεση τοπικού και περιφερειακού, δημιουργείται η βάση για την περιφερειακή διάσταση των τοπικών υποθέσεων.

Η «ΦΩΝΗ» στο μέτρο που της αναλογεί  στηρίζει τις προσπάθειες εξωστρέφειας της Μεσσηνίας για τη δημιουργία πελοποννησιακής συνείδησης, ώστε η Περιφέρεια να αποκτήσει δυνατή φωνή και πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη των Περιφερειών.

ΑΛΛΑ για να επιτύχει το εγχείρημα θα απαιτηθούν πολλά σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο και αυτά είναι, πρέπει να είναι, τα αιτήματα των καιρών! Και για την αυτοδιοίκηση και για τα τοπικά ΜΜΕ.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Share.