fbpx

Στην… αναμονή για τον ανασχηματισμό και ο Περιμετρικός της Καλαμάτας

0

 

 

 


ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

 

  • ΣΤΟ… ΨΥΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ
  • ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΟΝΕΡΟ

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ όλα τα μεγάλα έργα της χώρας, ανάμεσα στα οποία και η παράδοση στην κυκλοφορία του περιμετρικού της Καλαμάτας, ελέω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη, εν αναμονή του πολυσυζητημένου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος πάει… ακόμη πιο πίσω, μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το «Νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα κυβερνητικά στελέχη, φέρονται να κάθονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα με την ολοκλήρωση έργων και τα ζητήματα καθημερινότητας και ουσίας, να περνούν, σε δεύτερη μοίρα.
Απ’ έξω, δεν θα μπορούσε να μείνει και η παράδοση της περιμετρικής οδού, καθώς οι 3 πρώτοι κόμβοι είναι ήδη έτοιμοι, με το πολύ σημαντικό αυτό έργο, εφάμιλλο όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, της Αττικής Οδού, καθώς είναι πλήρως ανισοπεδοποιημένος και έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, να αποτελεί πρότυπο. Άλλωστε, πρόκειται για τον πρώτο απόλυτα λειτουργικό αυτοκινητόδρομο της χώρας, ο οποίος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφοριακή κίνηση της Καλαμάτας καθώς θα λειτουργεί ως πέρασμα από και προς τη Μάνη, μειώνοντας δραστικά την κίνηση μέσα στην πόλη.

Ο πρώτος ανισόπεδος κόμβος, είναι αυτός της Δυτικής εισόδου, που συνδέει με την Αθηνών, ο δεύτερος είναι ο κόμβος της Λεΐκων που συνδέει με την ομώνυμη περιοχή και ο τρίτος, είναι αυτός του Νέδοντα που συνδέει με το ιστορικό κέντρο της πόλης, από την Αρτέμιδος, όπου τις τελευταίες ημέρες έπεσαν και οι τελευταίες πινελιές, μέσω της εργολαβίας του Δήμου. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακής σημασίας έργο, έναν δρόμο που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο, τις μετακινήσεις από και προς την Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη που σήμερα διέρχονται από τον αστικό ιστό της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα, πέραν της αύξησης της οδικής ασφάλειας, να βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα του περιβάλλοντος της πόλης. Σημαντική φυσικά, θα είναι και η συμβολή του στις εσωτερικές μετακινήσεις στην πόλη της Καλαμάτας συμβάλλοντας στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην μείωση του χρόνου μετακίνησης αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία εξ αιτίας της μείωσης των ρύπων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το νέο τμήμα του δρόμου, που αναμένεται να παραδοθεί όταν η κυβέρνηση τα… βρει με τον εαυτό της, έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ. και ξεκινά  από τον κόμβο της Εισόδου Καλαμάτας, στο ύψος της Θουρίας και φθάνει μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο του Νέδοντα, ο οποίος συνδέει την Περιμετρική Οδό με το κέντρο της πόλης, μέσω της Αρτέμιδος.

Ο περιμετρικός, έχει διατομή αστικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα πολλαπλών χρήσεων ανά κατεύθυνση καθώς και κεντρική νησίδα. Το παραδιδόμενο σε κυκλοφορία τμήμα της περιμετρικής οδού Καλαμάτας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πλήρες δίκτυο αποχέτευσης και αποστράγγισης, παράπλευρο δίκτυο καθώς και αποκατάσταση των τοπικών οδών, σήμανση, ασφάλιση και ηλεκτροφωτισμό.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Κι ενώ για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας τα νέα είναι ευχάριστα και ζήτημα ημερών ο χρόνος παράδοσής του στην κυκλοφορία, τα νέα για την Ολυμπία Οδό δεν είναι ευχάριστα, καθώς το Τμήμα Πάτρα-Πύργος έχει πολύ δρόμο να διανύσει, αφού μέχρι τέλος του χρόνου προβλέπεται η δημοπράτηση της 4ης και 5ης εργολαβίας προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα διενεργηθούν μέχρι τέλος Μαρτίου του 2017 και κατά τα λεγόμενα του υπουργού Χρ. Σπίρτζη (πληροφορίες τον θέλουν να αναδομείται) τον Απρίλιο υπολογίζεται η υπογραφή των συμβάσεων, εφ’ όσον πάρουν το «πράσινο φως» από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να θυμίσουμε ότι στις 3 πρώτες δημοπρατήσεις ανάδοχος αναδείχτηκε  εταιρεία συμφερόντων του Χρ. Καλογρίτσα με εκπτώσεις πάνω από 50%, κάτι ιδιαίτερα προβληματικό σύμφωνα με τεχνικούς κύκλους.

Παράλληλα ούτε λόγος να γίνεται για τις βελτιώσεις  του τμήματος Πύργος-Καλονερό ή την κατασκευή του τμήματος Τσακώνα-Καλονερό, που δυο χρόνια τώρα, υποτίθεται, ότι ολοκληρώνονται κάποιες μελέτες, τις οποίες προσφέρει δωρεάν ο «Μορέας».

 

Share.