fbpx

Στην τελική ευθεία για τις αντιρρήσεις με πολλά κτήματα και αγροτικές επιδοτήσεις στον… αέρα!

0

ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Στον αέρα ακόμη, αρκετά στρέμματα γης στη Μεσσηνία, αλλά και η επιδότηση που θα έπαιρναν οι ιδιοκτήτες για κάποια από αυτά που επιδοτούνται, ελέω… δασικών χαρτών!
Πρόσφατα, ύστερα από δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ζητήσει από την Ένωση του νομού, να ενημερώσει με γραπτό μήνυμα, όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα σε κάποιο ή κάποια από τα κτήματά τους, προκειμένου να το διευθετήσουν και να μην κινδυνεύει η επιδότηση, με το μεγάλο συνεταιρισμό, ο οποίος είχε υποβάλλει αιτήσεις ενεργοποίησης στους περισσότερους παραγωγούς της Μεσσηνίας, καθώς το ποσοστό ξεπέρασε τους 7 στους 10, να στέλνει  14.000 γραπτά μηνύματα!
Ο προβληματισμός, λίγες ώρες πριν τελειώσει η δεύτερη παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, που λήγει την Πέμπτη, κάτι περισσότερο από έντονος, καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν προβεί στην απαραίτητη διαδικασία, αφού όπως δήλωσε στη «Φ» ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, έχουν υποβληθεί μόλις 6.600 αντιρρήσεις, 800 πρόδηλα σφάλματα και πάνω από 500 αιτήματα εξαγοράς! «Όπως συνηθίζουν οι Έλληνες σε κάθε προθεσμία, έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή! Είναι η τρίτη παράταση που δίνεται και οι δασικοί χάρτες είναι αναρτημένοι εδώ και έξι μήνες! Η προσέλευση είναι μεγάλη, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν πληροφορίες, ενώ κάνουμε ατελώς τις αντιρρήσεις για εκείνους στους οποίους εκκρεμούν αιτήματα χαρακτηρισμών», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπάρχει θέμα με την επιδότηση! Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν προλάβουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση εξαγοράς ή άδειας καλλιέργειας. «Η Ένωση μας έδωσε κλειδάριθμους κι έτσι διαπιστώνουμε αν επιδοτείται ή όχι η έκταση για την οποία θέλουν να προβούν σε εξαγορά ή σε χορήγηση άδειας καλλιέργειας», δήλωσε ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας, ο οποίος επεσήμανε πως για τα «ΑΔ», παλιά χτήματα δηλαδή, που δασώθηκαν μπορεί να υποβάλλονται αιτήματα αναγνώρισης, για τα οποία δεν υπάρχει προθεσμία, καθώς είναι μια διάταξη Νόμου που ισχύει έξω από τους δασικούς χάρτες. «Το αίτημα πρέπει να γίνει μέχρι την Πέμπτη, αν δεν κάνουν αντιρρήσεις, για να εξαιρεθούν της κύρωσης», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως λόγω της παράτασης στην υποβολή τοπογραφικών, υπάρχει αδυναμία μη κύρωσης από τη διεύθυνση, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΚΥΡΩΣΗΣ

«Έχει δοθεί παράταση στην υποβολή τοπογραφικών έως τις 31 Αυγούστου κι έτσι προκύπτει θέμα ταυτοποίησης του αιτήματος της εξαγοράς με την έκταση, οπότε εμείς δε θα μπορούμε να κάνουμε κύρωση πριν το τέλος του καλοκαιριού, καθώς δε θα ξέρουμε ποια έκταση εννοεί ο ενδιαφερόμενος, αφού δεν έχει προσκομίσει τοπογραφικό», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνοντας την αδυναμία κύρωσης και το γεγονός ότι μερικοί Δήμοι, δεν έχουν δώσει όρια οικισμών, όπως σε κάποιες περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Στο μεταξύ, μια… περίπτωση από μόνη της, είναι αυτή της Μάνης, για την οποία, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε από τους κατοίκους να ετοιμάσουν Νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα εξετάσει, καθώς η ιδιαιτερότητα της μη ύπαρξης συμβολαίων, είναι εκεί περισσότερο έντονη από οπουδήποτε αλλού!

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Share.