fbpx

Στην τελική ευθεία το έργο αποκατάστασης τους πατρικού σπιτιού της παγκόσμιας ντίβας της όπερας στο Νεοχώρι!

0

Η ΟΙΧΑΛΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟ 2ο ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία, φαίνεται πως έχει μπει η υπόθεση της ανακατασκευής του πατρικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας, στο Νεοχώρι του Μελιγαλά, που χρόνια τώρα, στέκει ετοιμόρροπο, ικανό να συμπαρασύρει στα χαλάσματα, την εικόνα όλης της χώρας, η οποία μοιάζει να μη θυμάται και προφανώς, να μην ξέρει να τιμά!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το σπίτι του πατέρα της Μαρίας Καλογεροπούλου ή για την ακρίβεια, Μαρίας Άννας Σοφίας Καικιλίας Καλογεροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της υψιφώνου, γνωστή σε όλο τον κόσμο ως και η ντίβα της όπερας, μισογκρεμισμένο πια, έθαψε στα χαλάσματα τα παιδικά χρόνια του Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος πήγαινε σχολείο στο Μελιγαλά, μέχρι που εισήχθη στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Αθήνα, γνώρισε τη Λίτσα Δημητριάδη, την οποία παντρεύτηκε ύστερα από ένα σύντομο ειδύλλιο και τελειώνοντας, την πήρε μαζί του στο Μελιγαλά, όπου και άνοιξε φαρμακείο. Εκεί, στο ερείπιο σπίτι πια, έζησαν αρκετά, γέννησαν τα δύο πρώτα τους παιδιά, την Υακίνθη και τον Βασίλη, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 2 ετών από μηνιγγίτιδα. Τότε, η σχέση του ζευγαριού, κλυδωνίστηκε και αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Στη διάρκεια του ταξιδιού, η γυναίκα, έμεινε έγκυος για μια τρίτη φορά, στη Μαρία Κάλλας, η οποία γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1923… Αυτό το σπίτι, με τη σπουδαία ιστορία, που συνδέει όλη τη χώρα, με την απόλυτη καλλιτέχνιδα στον πλανήτη, πληγώνει, όσους το θωρούν καθώς, το μόνο που βλέπεις, είναι ερείπια. Βέβαια, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, αξίζει να σημειωθεί πως έχει εκπονηθεί και φτάσει ήδη στα… σκαλιά του υπουργείου Πολιτισμού για ένταξη δημοπράτησης, η μελέτη ανακατασκευής του.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΕΡΓΟ ΣΤΟ  ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ

mpoyza-stathopoylos

«Έχουμε την τιμή και τη χαρά να υπερηφανευόμαστε γιατί η Μαρία Κάλλας, άγει την καταγωγή της, από το Νεοχώριο του Δήμου μας και νομίζω δικαιωματικά, όταν αναφερόμαστε στο όνομά της, λέμε: «Η δική μας Μαρία», αφού στο Δήμο, ανήκει η πατρική της οικεία», δήλωσε ο δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος, τονίζοντας πως τα έργα αυτά, που είναι μεγάλης πνοής, θεωρούμε πως ξεκινούν, όταν υπάρχει πλήρης μελέτη κατατεθειμένη στο αρμόδιο υπουργείο, για να μπορεί να χρηματοδοτηθούν. «Η μελέτη έχει υπογραφεί από τον περιφερειάρχη, αφού είναι εδώ και καιρό έτοιμη και περιμένουμε το θέμα της ένταξης της ανακατασκευής της πατρικής οικείας της Μαρίας Κάλλας, ένα κομμάτι της οποίας στέκει ακόμη, παρά τα χρόνια, τους σεισμούς και όλες τις συνθήκες και θα μας… οδηγήσει στην υλοποίηση», ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος, επισημαίνοντας πως θα γίνει ένας πολυχώρος πολιτισμού με εκθέματα της Μαρίας Κάλλας και φυσικά, αίθουσα προβολής. «Είναι πλούτος για ‘μας αυτό το κτίριο, που σηματοδοτεί πολλά πράγματα και  εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος μας, για τη δημιουργία ενός τουριστικού άξονα, που αρχίζει από τον Επικούρειο Απόλλωνα, κατεβαίνει στη γέφυρα της Μαυροζούμενας, στο σπίτι της Μαρίας Κάλλας και συνεχίζει στην Αρχαία Ιθώμη. Σε αυτήν τη διαδρομή, η οποία είναι 68 χιλ. υπάρχουν πολλές ακόμη αρχαιότητες, που έχουν ενταχθεί στο καλεντάρι του Δήμου για αξιοποίηση, προκειμένου να αναδειχθούν τα μνημεία και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Αριστείδης Σταθόπουλος, τονίζοντας πως στόχος του Δήμου, είναι η γενικότερη ανάδειξη της περιοχής, με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων. «Κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση και πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά. Υπάρχει πρόθεση και είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει πως θα αναλάβει ο ίδιος τη δημιουργία του παραποτάμιου δρόμου από το γεφύρι της Μαγούλας πριν το Μελιγαλά στο νοτιοδυτικό μέρος του ποταμού, που θα οδηγεί στη Μαυροζούμενα και θα μειώνει πολύ το χρόνο και την ποιότητα της πρόσβασης», δήλωσε ο δήμαρχος αναφερόμενος στον Ανδάνειο δρόμο.

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΚΔΛΩΣΗ

afisa-kallasΟ Δήμος και άλλοι φορείς, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια, με την ευχή όλων, επιτέλους, το έργο αυτό, να γίνει το συντομότερο δυνατό! Στην κατεύθυνση αυτή, από πέρυσι, σε ότι έχει απομείνει από το πατρικό σπίτι της Κάλλας, πραγματοποιούν σπουδαίες εκδηλώσεις, με μια από αυτές, να διοργανώνεται αύριο, για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για το «2ο Ρεσιτάλ Λυρικού Τραγουδιού», που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του πατρογονικού σπιτιού της μεγάλης ντίβας, στο Νεοχώριο της Ιθώμης, δυόμισι χιλιόμετρα, μετά το Μελιγαλά. Στην εκδήλωση αυτή, που θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα ξεκινήσει στις 9 αύριο το βράδυ, θα συμμετάσχουν η σοπράνο Κατερίνα Παλαιολόγου και η σολίστ πιάνου Μαρία Παπαπετροπούλου. «Θα δώσει το… αποτύπωμά της και τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες, να παρακολουθήσουν λυρικό τραγούδι», δήλωσε ο δήμαρχος που ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα που ήταν παρούσα και την Περιφέρεια για τη στήριξή της, καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 11 εκδηλώσεις στην περιοχή. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζει σταθερά, τις προσπάθειες των Δήμων σε πολλούς τομείς και όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Οιχαλίας, ο τομέας του πολιτισμού. είναι κομβικός για την επισκεψιμότητα ιδίως τη θερινή περίοδο», δήλωσε η Αντωνία Μπούζα, επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια, στηρίζει ουσιαστικά το Δήμο Οιχαλιάς, στο να προχωρήσει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, συνδιοργανώνοντας αυτήν την σπουδαία εκδήλωση που θα γίνει αύριο για την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα. «Η Μαρία Κάλλας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και έχει καθορίσει την πορεία και την εξέλιξη της λυρικής τέχνης, με τη δουλειά και το ταλέντο της. Ο Δήμος, την έχει τιμήσει πολύπλευρα και αύριο, θα παρουσιάσει μια βραδιά υψηλής αισθητικής, μια βραδιά όπερας, στην πατρογονική της εστία και πιστεύω πως είναι υποχρέωση όλων μας, να στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε ανθρώπους που τιμούν την πατρίδα μας», ανέφερε η κα Μπούζα, μιλώντας για την εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας, θα γίνεται και συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας, ρούχων και υποδημάτων από την Τράπεζα Αλληλεγγύης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, με σκοπό την διανομή τους σε άπορες οικογένειες. Την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος Οιχαλίας, συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, καθώς και με το Σύλλογο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» και την Κοινωφελή του Επιχείρηση.
Στο μεταξύ, αύριο, θα πραγματοποιηθεί και ο «1ος Ανδάνειος Δρόμος» 17 χιλ. από Αρκαδική Πύλη μέχρι το Διαβολίτσι. Την εκδήλωση αυτή,

Διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Ανδανιτών Καλαμάτας, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Γυναικών Ανδανίας, υπό την αιγίδα Δήμου.

 

Share.