fbpx

Στην υλοποίηση προσωρινής λύση για τα σκουπίδια οδεύει η Καλαμάτα με τη Μαραθόλακκα βόμβα έτοιμη να εκραγεί

0


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

ΚΑΤΑ πλειοψηφία, με τις αντιρρήσεις των συμβούλων της μειοψηφίας έντονες και τον προβληματισμό τους μεγάλο για τη μελέτη, πέρασε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας, η κατάρτιση των όρων και η σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμούς για τα απορρίμματα. Το έργο, αφορά στην επεξεργασία αστικών και σύμμεικτων απορριμμάτων με κινητό σύστημα διαχωρισμού, κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό για δύο συν ένα χρόνια, προϋπολογισμού 3.333.120 ευρώ με δικαίωμα προέγκρισης για ένα ακόμη χρόνο και τιμή εκκίνησης τα 48 ευρώ ανά τόνο.

Στις αναφορές τους οι σύμβουλοι των συνδυασμών της μειοψηφίας στάθηκαν ιδιαίτερα σε τεχνικά και άλλα ζητήματα ουσίας, που αφορούσαν κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το κόστος. «Αυτή η μελέτη είναι αντίστοιχη της προηγούμενης», ανέφερε ο Δημήτρης Φαββατάς από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν τηρούνται ορισμένοι κανόνες, όπως αυτοί που αφορούν στην υγιεινή. Η προϊσταμένη του τμήματος ανακύκλωσης Κοκκωνία Γιαννοπούλου απάντησε πως η μελέτη είναι καινούρια και περιλαμβάνει νέους όρους , οι οποίοι βασίζονται στην κείμενη Νομοθεσία. Σημαντικό ήταν το ερώτημα του κ. Φαββατά, αναφορικά με το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ενώ το έργο αυτό προχωρήσει και θα βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκινήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από την περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ  ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΣΤΑ… ΟΡΙΑ ΤΗΣ!

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του διευθυντή Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα στενά περιθώρια και την οριακή κατάσταση της Μαραθόλακκας. «Στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα μπούμε μέσα όταν τελειώσει η σύμβαση και δεν είναι επαχθέστεροι οι όροι. Αν δεν δώσουμε ένα κίνητρο να μπορέσει ο άλλος να βάλει τα χρήματά του, να επενδύσει, θα μείνουμε πίσω. Δεν θα καταθέσει πρόταση κανείς, για έναν μόνο χρόνο και δεν έχουμε άλλη λύση», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας τους «πιεστικούς» λόγους. «Η Μαραθόλακκα, ξέρετε ότι είναι προβληματικός χώρος, με το ζόρι στεκόμαστε εκεί, σε λίγο θα γεμίσει από τα υπολείμματα, μη νομίζετε ότι έχουμε την πολυτέλεια εναλλακτικών λύσεων. Προσπαθούμε με το ζόρι να κρατήσουμε την πόλη διαφορετική από την Τρίπολη και τον Πύργο, δεν έχουμε μαγικές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπαδόπουλος. «Εμείς  και την πρώτη φορά που μας είχε απασχολήσει αυτό το ερώτημα, επισημάναμε πως επιδιώκουμε και πρέπει να πετύχουμε ευρύτερη συμμετοχή στον διαγωνισμό, γι’ αυτό έχουμε το 2 συν 1, άλλωστε από την προηγούμενη δεκαετία ακούμε ότι σε έναν χρόνο, σε τρεις μήνες κ.λπ. θα δοθεί λύση, λύση που δεν έχει έρθει ακόμη και είναι σίγουρο ότι θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρούμε ότι πάμε σωστά έτσι, κι αν παρ’ ελπίδα κάτι τρέξει, που μακάρι να συμβεί, θα βρούμε την προσφορότερη λύση»,  ανέφερε ο διευθυντής Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου  Γιάννης Παπαδόπουλος. 

Στο ζήτημα των στραγγισμάτων, για τα οποία στη διακήρυξη προβλέπεται να γίνουν ειδικές εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε  ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τάσος Νιάρχος, στον οποίο η προϊσταμένη του τμήματος Ανακύκλωσης του δήμου Κοκκωνία Γιαννοπούλου απάντησε πως ήδη έχει τροποποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μαραθόλακκα, τουλάχιστον πέντε φορές, καθώς ο εν λόγω χώρος, ξεκίνησε να λειτούργει 10 περίπου χρόνια πριν, για εντελώς διαφορετική χρήση, ενώ τα στραγγίδια συλλέγονταν σε ειδική δεξαμενή. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν μια από τις αναφορές του Μιχάλη Αντωνόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως τα στραγγίσματα δεν μπορεί να πηγαίνουν στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού όπως αναφέρεται, αφού με βάση τις νέες προδιαγραφές που υπάρχουν αυτό δεν είναι εφικτό. Έτσι, ήρθε η απάντηση – είδηση, πως στο πλαίσιο του εν λόγω έργου θα κατασκευαστεί στη Μαραθόλακκα και βιολογικός καθαρισμός, καθώς έως τώρα υπήρχε ένας πρόχειρος υποδοχέας. Επίσης, θα κατασκευαστεί και ζυγαριά για να ζυγίζονται τα απορρίμματα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτός από μυοκτονίες και αντίστοιχες ενέργειες, πρέπει να ελέγχεται η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα. Στις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, εστίασε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης. «Έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και αυτές οι διαδικασίες των προσωρινών διαγωνισμών έως την τελική λύση είναι σε αδιέξοδη κατεύθυνση σε σχέση με τη δική μας παράταξη, αλλά και το οικολογικό κίνημα και τους πολίτες. Δεν δίνετε κίνητρα στους πολίτες να παραδίδουν ορισμένα υλικά σε «πράσινα σημεία» με σκοπό να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τα απορρίμματα, έχοντας φυσικά και οι ίδιοι κάποιο όφελος με σχετική έκπτωση ή απαλλαγή από δημοτικά τέλη. 

«ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠ’ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»
Αίσθηση αναφορικά με το ζήτημα του κόστους, προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της επιτροπής και αντιδημάρχου Δημήτρη Μπούχαλη. «Δεν επιβαρύνουμε καθόλου τον καλαματιανό λαό γιατί ήδη ο δήμος πληρώνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων αυτή τη στιγμή και όταν θα πάμε στη διαχείριση της περιφέρειας θα πληρώνει ακόμη περισσότερο», ανέφερε με νόημα ο κ. Μπούχαλης, ενώ σχολίασε και το παράδειγμα του δήμου Μεσσήνης, τονίζοντας πως «επιτέλους πρέπει να λέμε αλήθειες».
Την κατάσταση ως έχει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ανέπτυξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. «Στόχος μας είναι να μην συμβεί ότι το 2014, οπότε έγινε ένας διαγωνισμός με έναν μόνο ενδιαφερόμενο. Θέλουμε να βελτιώσουμε τους όρους και να βρεθεί λύση» ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ανέλαβε από κοινού με τον Γιάννη Παπαδόπουλο και την Κοκκωνία Γιαννοπούλου, αποκλειστικά την όποια ευθύνη μπορεί να υπάρχει για καθυστερήσεις, σε μια προσπάθεια να «καλύψει» τον  δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος, όπως επεσήμανε, τους έχει δώσει αποκλειστικά την ευθύνη για το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό θέμα για την πόλη.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Share.