fbpx

Στόχος το Παγκόσμιο πρωτάθλημα για την Εθνική Ελβετίας κατ. “420” που προπονήθηκε στη Μεσσηνία και στον ΝΑΣΚ “Αίολος”

0
  • ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΔΡΟΥΓΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΣΚ «ΑΙΟΛΟΣ»

  • Η ΑΨΟΓΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΠΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Προπονημένοι σε ιδανικές καιρικές συνθήκες για την εποχή, εμπνευσμένοι από το μαγευτικό μεσσηνιακό τοπίο, χαρούμενοι και γεμάτοι από την διάσημη ελληνική αναχωρούν από την πόλη μας οι αθλητές και αθλήτριες της Εθνικής ομάδας Ιστιοπλοΐας της Ελβετίας συνοδευόμενοι από τον Έλληνα διεθνή προπονητή, Νίκο Δρούγκα και τους συνεργάτες του. Τέσσερις αθλήτριες και δυο αθλητές συμμετείχαν 1 με 8 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Προπονητικό Καμπ Ιστιοπλοΐας κατηγορίας 4.20 που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΑΣΚ «Αίολος» και με τη βοήθεια των ιθυνόντων του σωματείου απόλαυσαν τη διάσημη μεσσηνιακή φιλοξενία και τον μεσσηνιακό κόλπο στο πλαίσιο μίνι προετοιμασίας στην χώρα μας.
Με σύμμαχο τον καιρό και τον θεό «Αίολο» η προετοιμασία της εθνικής ομάδας Ελβετίας ολοκληρώθηκε και εντός των ημερών ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής για την Ελβετία μετρώντας το χρόνο αντίστροφα για την έναρξη της αγωνιστικής δράσης και τον αγώνα πρόκρισης που θα γίνει σε λίγο καιρό την Ιταλία.
Την Ελβετική αποστολή στην πόλη μας ακολούθησε και ο ιταλός “Σχεδιαστής Πανιών της Χρονιάς” Renzo Sorci, αναζητώντας έμπνευση στο μεσσηνιακό τοπίο αλλά και την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσει τα νέα ιστία της εταιρίας με την οποία συνεργάζεται, τα οποία θα προταθούν στους αθλητές για την Ολυμπιάδα του Τόκυο του 2020.

Βγενής: «…μπαίνουμε
σε μια νέα εποχή…»
Χθες στα γραφεία του «Αιόλου» δόθηκε συνέντευξη Τύπου.
Προπονητές και αθλητές καλωσόρισε ο πρόεδρος του οικοδεσπότη ΝΑΣΚ «Αιόλου», Χάρης Βγενής και εν συνεχεία αναφέρθηκε στου πρώτου καμπ που γίνεται, καθώς κι άλλες εθνικές ομάδες αναμένεται να βρεθούν στην πόλη μας προκειμένου να πραγματοποιήσουν μέρος της προετοιμασίας τους εν όψει διεθνών αγώνων.
«Σπουδαία ημέρα για τον ΝΑΣΚ «Αίολος» καθώς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την βοήθεια των προπονητών ιστιοπλοΐας. Πραγματοποιείται αυτή την περίοδο διεθνές ιστιοπλοϊκό καμπ στην κατηγορία 420, στο σωματείο μας.
Είναι η έναρξη για όλα τα υπόλοιπα καμπ που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας με τη συμμετοχή ξένων αθλητών. Εκ μέρους της διοίκησης και του συνόλου των αθλητών θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Δρούγκα, τους αθλητές της Εθνικής Ελβετίας κατηγορία 420 οι οποίοι παρευρίσκονται στην πόλη μας όπως και το όλο το τεχνικό τιμ που στηρίζει τη διενέργεια αυτού του καμπ.
Επίσης ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Παν. Βασιλόπουλο για την ουσιαστική και προσωπική υποστήριξή του προς το σύλλογο και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο για τις εξυπηρετήσεις που μας έχει διαθέσει για να ολοκληρωθεί το καμπ με ασφάλεια και ευχέρεια χώρου.»

3

Εκ μέρος της Ελβετικής ομάδας προσφέρθηκαν στον πρόεδρο του «Αιόλου» Χάρη Βγενή και στον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Παναγιώτη Βασιλόπουλο, αναμνηστικές μπλούζες σε κάδρο με ευχαριστήρια αφιέρωση.

Δρούγκας: «Στόχος το Παγκόσμιο!»
Ο διεθνής προπονητής ιστιοπλοΐας, Νίκος Δρούγκας, διευκρίνισε ότι η προσπάθεια της Ελβετίας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο καθώς μόλις τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί πιο οργανωμένα, όσο καιρό συνεργάζεται και ο ίδιος με τη νέα αυτή φουρνιά αθλητών, παρόλα αυτά το μέλλον φαντάζει ελπιδοφόρο…
«Είναι από τις πρώτες προσπάθειες που κάνει η Ελβετία στην κατηγορία 420. Δεν έχουν το ιστιοπλοϊκό υπόβαθρο να κερδίσουν γι’ αυτό δουλεύουν με εμάς, σκληρά ώστε να τους φέρουμε εκεί που θέλουμε. Μας εμπιστεύτηκαν να κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε.
Στόχος μας είναι το Παγκόσμιο! Όσο πιο ψηλά στοχεύουμε τόσο το καλύτερο.»
Ο ανταγωνισμός: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια χώρα που μόλις έχει ξεκινήσει την προσπάθειά της και έχει να ανταγωνιστεί Έλληνες, Ισπανούς, Αργεντινούς, Γερμανούς με πάρα πολύ μεγάλη παράδοση… αλλά θα τα καταφέρουμε!»
Τα στοιχεία της επιτυχίας: «Σε συνδυασμό με την δική μου εμπειρία και των συνεργατών μου, η πειθαρχία των παιδιών, η καλή σχολική μεθοδολογία, η ύπαρξη συγκεκριμένης δομής και η μεγάλη διάθεσή τους να μάθουν οδήγησε στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα.»
Επόμενος σταθμός για την Εθνική Ελβετίας είναι η Ιταλία, και ο αγώνας πρόκρισης που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας.
«Ήρθαμε εδώ για να βελτιώσουμε την αεροδυναμική των πανιών μας, για να γυμναστούμε και τον ζεστό καιρό που έχει προτέρημα η Καλαμάτα, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Βόρεια Ευρώπη όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορούν τα παιδιά να μπουν στη θάλασσα για περισσότερο από μισή με μια ώρα!
Φανταζόμαστε ότι και στο μέλλον θα έρθουμε αρκετές φορές καθώς είναι αρκετά φιλόξενο το μέρος. Εδώ γίνεται πολύ προσπάθεια από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, κάτι που δεν βρίσκουμε εύκολα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας!»

Η μπουκαδούρα δεν αρκεί…
χρειάζονται και υποδομές!
Με αφορμή τη φιλοδοξία της πόλης μας να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ναυταθλητικό κέντρο, ο κ. Δρούγκας επισήμανε πως ο καιρός ως σύμμαχος δεν αρκεί!
Σε επίπεδο εγκαταστάσεων και μόνον -αφού σε κάθε άλλο τομέα η περιοχή μας φαίνεται να υπερέχει αισθητά- χρειάζεται σοβαρή αναβάθμιση: «Χρειάζονται υποδομές. Συγκεκριμένο υπόβαθρο σε εγκαταστάσεις και χώρους όπως παράδειγμα τα αποδυτήρια κα.
Για να αναπτυχθεί θέλει πολύ καλό υπόβαθρο και υπηρεσίες, σε αυτό πρέπει να κάνετε βήματα μπροστά.
Θετικό πως η πόλη σας είναι καθαρή! Έχετε ανθρώπους που συνεισφέρουν, όπως ο πρόεδρος (σ.σ. Βγενής) που κάθε πρωί είναι εδώ με τη σκούπα και καθαρίζει… είναι ελάχιστοι οι πρόεδροι που έχω συναντήσει σε ομίλους, που κάνουν τέτοια πράγματα!
Αυτό που επίσης είναι καταπληκτικό εδώ είναι η θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες, έχει μπουκαδούρα και καλό άνεμο όλο το χρόνο. είναι απίστευτος τόπος! Θα είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς αθλητές. Αλλά θα πρέπει να αναβαθμιστείτε!»

Στην Καλαμάτα και ο βραβευμένος
ιταλός σχεδιαστής, Renzo Sorci
Στην πόλη μας βρέθηκε ο ιταλός σχεδιαστής ο βραβευμένος Ιταλός σχεδιαστής πανιών ιστιοπλοΐας και συνεργάτης από το 1986 της παγκόσμιας εταιρείας κατασκευής πανιών “Olimpie Sails”, Renzo Sorci.
Πανιά του έχουν χρησιμοποιήσει αθλητές υψηλού αγωνιστικού επιπέδου σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνίδες Χρυσές Ολυμπιονίκες (2004, κατηγορία σκαφών “470”) Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, με την πρώτη μάλιστα συνεργάζεται από το 1998. Πρόσφατα στην Ιταλία, βραβεύθηκε ως ο “Σχεδιαστής Πανιών της Χρονιάς” έχοντας καταφέρει να σχεδιάσει περισσότερα από 3000 πανιά που να συμφωνούν απόλυτα με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτόν τον καιρό, εκτός των άλλων, είναι εν μέσω δημιουργίας ενός πανιού για ένα σκάφος 122 πόδια (37 μέτρα)! Ενώ, συνεργάζεται με εταιρεία software με σκοπό την δημιουργία ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατασκευής πανιών.
Στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα και σε συνεργασία με τον Νίκο Δρούγκα επιδίωξε την βελτίωση των ιστίων των σκαφών ενώ δούλεψε επίσης στο καλλιτεχνικό κομμάτι αποχωρώντας, όπως δήλωσε, αρκετά εμπνευσμένος από την ομορφιά της μεσσηνιακής πρωτεύουσα, στην οποία βρέθηκε για πρώτη φορά χάρη και στη πολύχρονη γνωριμία του με τον διεθνή προπονητή Νίκο Δρούγκα.
«Είμαι εδώ καθώς είναι μια σπουδαία ευκαιρία να δοκιμάσω τη δουλειά μου στα πανιά, από τον υπολογιστή σε κανονικές καιρικές συνθήκες και αγώνα. Η σχεδίαση των πανιών απαιτεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια και σε συνεργασία με τον Νίκο Δρούγκα και όλους τους συνεργάτες προβαίνουμε σε τυχόν διορθώσεις και βελτιώσεις των ιστίων πριν αυτά βγουν στο εμπόριο και τον ιστιοπλοϊκό στίβο.» Αν και όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές δεν θα είναι πολλές, είναι πολύ σημαντικές και ουσιώδεις οι πληροφορίες που αντλεί από τους προπονητές για την ορθή προσαρμογή και βελτίωση των ιστίων, καθώς όπως επισήμανε «Παίζει σημαντικό ρόλο η προσαρμογή των ιστίων και του ιδανικού προλυγίσματος του καταρτιού στις δυνατότητες, ιδιοτροπίες και απαιτήσεις κάθε αθλητή, στις καιρικές συνθήκες και τους ιστιοπλοϊκούς στίβους. Οι πληροφορίες που θα λάβω από τους προπονητές και αθλητές θα με βοηθήσουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην απόδοση του σκάφους.»

1

● Η πραγματοποίηση του καμπ, έδωσε την ευκαιρία τον Διεθνή Κριτή Αγώνων, NJ και μέλος της ΑΕΑΕ, Σταύρο Κουρή να μιλήσει σε ιστιοπλόους της πόλης μας για τους κανονισμούς που διεθνώς ισχύουν στην ιστιοπλοΐα, στο πλαίσιο σεμιναρίου που έγινε στις εγκαταστάσεις του ΝΑΣΚ. Παράλληλα κατά την παρουσία του εδώ ο κ. Κουρής, συνέβαλε βοηθητικά ως προς το τεχνικό κομμάτι τους αθλητές της ελβετικής αποστολής στο προπονητικό καμπ.
«Ασχολούμαι με τους κανονισμούς αγώνων ιστιοπλοΐας και ήρθα εδώ για να βοηθήσω τα παιδιά ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους κανονισμούς και τους χρησιμοποιήσουν υπέρ τους, για να χτίσουν την τακτική τους στον αγώνα και να πάρουν κάποιες θέσεις στη διάρκεια του αγώνα. Ένα μέρος είναι η δουλειά του Νίκου, που δουλεύει στην τεχνική των παιδιών, ένα μέρος του Renzo, στον εξοπλισμό και ένα μέρος είναι η δική μου δουλειά στους κανόνες που ισχύουν τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά, γιατί πιθανά συμβάντα στη θάλασσα δικάζονται εκ των υστέρων έτσι τα βοηθώ να πάνε καλά προετοιμασμένα και να εξηγήσουν τη φάση όσο καλύτερα μπορούν ώστε να εκδικαστεί εν τέλει υπέρ τους.
Οι κανόνες συγκεκριμένοι κάθε 4 χρόνια. Κάθε 4 χρόνια αλλάζουν ώστε να γίνουν το συμβόλαιο που θα ισχύει στους Ολυμπιακούς. Οι κανόνες αλλάζουν όχι στην εντέλειά τους αλλά γίνονται αλλαγές!»
Τον κ. Κουρή συνόδευσε και ο συνεργάτης του Τάσος Βασιλάς και η διατροφολόγος και γυμνάστρια κα Σβουτόγλου.
● Εκ μέρους των αθλητών και αθλητριών της Εθνικής Ελβετίας μίλησε η πολλά υποσχόμενη 16χρονη καπετάνιος, Natascha Rast. Αναφέρθηκε στον καλό καιρό παρότι όπως είπε «τη μια μέρα είχε εξαιρετικό καιρό και άνεμο, την επομένη λόγω άπνοιας δεν μπορέσαμε να προπονηθούμε. Μου αρέσει όμως εδώ, είναι πολύ διαφορετικά από την Ελβετία.»
»Ξεκίνησα μικρή την ιστιοπλοΐα με το σκάφος των γονιών μου, εντάχθηκε σε σύλλογο και σιγά σιγά συμμετείχα σε αγώνες και σε κάποιους διεθνείς στην κατηγορία Optimist και πριν λίγα χρόνια επέλεξα την 420. Πριν ένα χρόνο γνώρισα τον Νίκο και έκτοτε προπονούμαι μαζί του.»

2

Οι φέρελπις αθλήτριες και αθλητές
της Ελβετικής ομάδας “420”
Την Ελβετική αποστολή αποτελούν τρεις ομάδες: οι Achille Casco και Elliot Schich 18 και 17 ετών, αντίστοιχα, οι 15χρονες Malin Karlsson και MyrlinTappolet και η 16χρονη καπετάνιος Natascha Rast με την 18χρονη αδελφή της, Samira.
Ο 18χρονος Achille Casco είναι καπετάνιος και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελβετίας στην κατηγορία σκαφών “420”, έχει κατακτήσει την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας σκαφών “420” (2018), την 2η θέση στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Κιέλου (2018) στην κατηγορία σκαφών “420”, έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κατηγορίας σκαφών “420” και σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κατηγορίας σκαφών “420”. Έχει δυο συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα κατηγορίας σκαφών “Optimist” και μια συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατηγορίας σκαφών “Optimist”
Πλήρωμά του ο 17χρονος Elliot Schich, έχει κατακτήσει την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας σκαφών “420” (2018) και την 2° θέση στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Κιέλου (2018) στην κατηγορία σκαφών “420”.
Η 15χρονη καπετάνιος Malin Karlsson και πλήρωμά της η 15χρονη MyrlinTappolet οι οποίες το 2018 έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας σκαφών “420” και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κατηγορίας σκαφών “420”.
Μέλη της εθνικής Ελβετίας και οι αδελφές Natascha (16 χρόνων, καπετάνιος) και Samira Rast (18 χρονών, πλήρωμα). Η Natascha Rast, κατέκτησε το 2018 την 1η θέση στο Ελβετικό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας κατηγορίας σκαφών “420”, το 2017 την 2η θέση κορασίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατηγορίας σκαφών “Optimist” και το 2016 την 1η θέση στο Ομαδικό Ελβετικό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας κατηγορίας σκαφών Optimist, ενώ ήδη συμπληρώνει τρία χρόνια ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Ελβετίας στην κατηγορία σκαφών Optimist. Η Samira Rast το 2018 κατέλαβε το 2018 την 1η θέση στο Ελβετικό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας κατηγορίας σκαφών “420”.

Σίσσυ Τριάντου

4

Share.