fbpx

Συνέντευξη με τον ποιητή Μιχάλη Γκάνα στην Κυπαρισσία: «Η ποίηση βρίσκεται παντού και πουθενά»

0

ΑΠΟ τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές ο Μιχάλης Γκανάς, έχει δώσει προ πολλού το προσωπικό του στίγμα στην ποίηση και του έχει δοθεί επάξια η ξεχωριστή θέση που κατέχει σε αυτήν.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κυπαρισσία προσκεκλημένος του Νίκου και της Τζίμα Ιμιρζιάδη και απόψε στις εκδηλώσεις του Παλιού Νερόμυλου, σε μια μοναδική παράσταση -συναυλία-αφιέρωμα στον ίδιο και την ποίησή του, θα απαγγείλει ποιήματά του ενώ μελοποιημένους στίχους του θα τραγουδήσει η Klaudia Delmer.

Με αφορμή την παρουσία του στην Τριφυλία, έγινε και η συνέντευξη που ακολουθεί. Οι ερωτήσεις μου σκόπιμα εστιάστηκαν πρωτίστως στην ποίηση. Από τις απαντήσεις του θεωρώ πως δεν είχα άδικο τελικά. Ετσι κι αλλιώς «η ποίηση βρίσκεται παντού και πουθενά», όπως και ο ίδιος επισημαίνει και πάντα θα την έχουμε ανάγκη. Πολύ περισσότερο σε δυσβάσταχτους καιρούς όπως αυτοί που τώρα διανύουμε.

  • Πού βρίσκεται η ποίηση και πώς εσείς τη συναντάτε;

«Η ποίηση βρίσκεται παντού και πουθενά. Συνήθως δεν έρχεται στα ραντεβού που έχουμε συμφωνήσει αλλά εμφανίζεται μπροστά σου στα πιο απίθανα μέρη. Εκεί που δεν την περιμένεις δηλαδή.

Αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή».

  •  Εχετε πει πως η ποίηση θέλει αφοσίωση. Εσείς πόσο αφοσιωμένος είσαστε σε αυτήν;

«Όσο χρειάζεται για να μην με θεωρεί δεδομένο. Η ποίηση είναι ερωμένη δεν είναι φίλη».

  • Η Αθήνα ως πόλη που ζείτε τι θέση έχει στην ποίησή σας;

«Πρωτεύουσα! Ίσως δεν φαίνεται γιατί δεν πολυμιλάω γι’ αυτήν. Είναι μια ιδιαίτερη σχέση που δεν θέλω να γίνει βούκινο. Δεν την κρατάω κρυφή αλλά μου αρέσει να επικοινωνούμε με νεύματα μεταξύ μας. Μου πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να συμφιλιωθώ μαζί της. Αλλά από ένα σημείο και μετά ό,τι γράφω την προϋποθέτει».

  • Ποια η θέση της ποίησης στη σημερινή εποχή;

«Εξακολουθεί να είναι στα αζήτητα αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης ταυτόχρονα. Ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς την ποίηση; Κανένας. Και ας μην τη διαβάζουν. Και ας μην το ξέρουν καν πόσο άδεια θα ήταν η

ζωή τους χωρίς αυτήν».

  • Ύστερα από τόσα χρόνια ζωής στην Αθήνα αισθάνεστε ακόμα εσωτερικός μετανάστης;

«Όχι βέβαια. Ούτε Αθηναίος όμως. Είναι σαν να έχω δύο πατρίδες την Ήπειρο και την Αθήνα. Όταν βρίσκομαι στη μία νοσταλγώ την άλλη. Έτσι βιώνω την πατρίδα, δια της απουσίας και της στέρησης.

Έτσι μπορώ και «διορθώνω» τα κακώς κείμενα και πλάθω μιαν Ελλάδα που ονειρεύομαι “εν φαντασία και λόγω”».

  •  Σας τραβάει ακόμα η ποίηση από το μανίκι;

«Ναι. Όχι τόσο συχνά όπως παλιά βέβαια αλλά επίμονα και απαιτητικά πάντα. Ευτυχώς, γιατί αν αναγκαστώ να την τραβήξω εγώ από το μανίκι, επειδή μ’ έχει παραμελήσει, φοβάμαι ότι θα με αφήσει σύξυλο και θα εξαφανιστεί».

  •  Η Κυπαρισσία, όπως είναι γνωστό, είναι η γενέτειρα του ποιητή

Μιχάλη Κατσαρού, ενώ έζησε λίγο καιρό σε αυτήν ο Κωστής Παλαμάς. Αυτοί οι ποιητές περιλαμβάνονται στις επιρροές σας και ποιοι άλλοι ενδεχομένως;

«Και αυτοί και πολλοί άλλοι ποιητές. Έλληνες και ξένοι. Πιστεύω πολύ τον στίχο του Σεφέρη «είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας». Θα αναφέρω εκείνους που με σημάδεψαν βαθειά.

Δημοτικά τραγούδια, Σολωμός, Παλαμάς, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Σαχτούρης και Μάρκος Μέσκος. Από ξένους ο Αμερικανοί Εντγαρ Λη Μάστερςκαι Ρόμπερτ Φρόστ.

Τον Μιχάλη Κατσαρό τον γνώρισα στο βιβλιοπωλείο «Δωδώνη», όπου δούλευα πολλά χρόνια. Τον θαύμαζα για το «Κατά Σαδδουκαίων» κυρίως αλλά και για την αρχοντιά του. Τον ρώτησα κάποτε πότε θεωρεί ότι τελειώνει ένα ποίημα. Και μου απάντησε “όταν δημοσιεύεται”».

Θανάσης Παντές

Συναυλία-αφιέρωμα απόψε στον Μιχάλη
Γκανά στον παλιό Νερόμυλο Κυπαρισσίας!

ΣΥΝΑΥΛΙΑ-αφιέρωμα στον μεγαλύτερο ζώντα Έλληνα ποιητή Μιχάλη Γκανά, όπου ο ίδιος ο ποιητής θα απαγγείλει ποιήματά του ενώ μελοποιημένους στίχους του θα τραγουδήσει η Klaudia Delmer, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον παλιό Νερόμυλο στην Κυπαρισσία!Η σκηνή είναι στημένη κάτω από το μεγάλο σφεντάμι του κτήματος δίπλα στον καλαμιώνα προσφέροντας μοναδικές στιγμές απόλαυσης και δροσιάς.

Share.