fbpx

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

0

 

 

 


 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Εμείς παρά τα ψίχουλα, θα καταφέρουμε

μόνοι μας να φτιάξουμε το… καρβέλι»!

  • Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
  • ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ

 

«ΟΔΥΝΗΡΗ έκπληξη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τη χρηματοδότηση του δήμου με 200.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Φ», ενώ ανέφερε πως αυτά τα χρήματα, άμεσα, από πόρους του δήμου, θα γίνουν 330.000 ευρώ, καθώς θα διατεθούν ακόμη 130.000 από τα ταμεία του δήμου.
«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, δυστυχώς πλέον, υπάρχει μόνο ο δήμος. Πρόκειται πράγματι περί ψιχίων, αλλά εμείς το καρβέλι θα το φτιάξουμε με τους δικούς μας πόρους. Τι να κάνουμε θα κοπούν άλλα έργα…» δήλωσε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο δήμαρχος Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι μόνο για την αποκατάσταση δύο γεφυριών στο Πήδημα απαιτούνται πάνω από 500.000 ευρώ, ενώ συνολικά, το ύψους των ζημιών, ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώκαι άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον μερικών από τους 62 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές και έσπευσαν να επωφεληθούν, όπως είπε. «Με λυπεί το γεγονός  πως όταν συμβεί μία καταστροφή, προστρέχουν δήμαρχοι πολλών περιοχών για να επωφεληθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν την καταστροφή, να μη βοηθούνται όπως πρέπει» δήλωσε με νόημα ο κ. Νίκας, ο οποίος όσον αφορά στο «οξύμωρο» σχήμα, αυτό που θέλει τον δήμο Καλαμάτας να παίρνει λίγα χρήματα από τα «ψίχουλα» όπως και οι ίδιοι οι υπουργοί έχουν παραδεχθεί, παρά τα όσα έχει… ακούσει σε επίπεδο κατηγοριών για ευθύνες και παραλείψεις που οδήγησαν σε τόσο σοβαρές ζημιές, λες και δεν… σημειώθηκαν πουθενά αλλού, ο δήμαρχος απάντησε δίνοντας και ένα ακραίο, αλλά αληθινό παράδειγμα.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ

«Καλά που δεν είπαν ότι έφταιγα και για την πλημμύρα στη Μηχανιώνα, γιατί η προπαγάνδα είχε τέτοια ένταση, που μας πήραν μέχρι από την Λευκοχώρα και μας ζήτησαν ευθύνες για την απώλεια της παραγωγής » ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι εάν είχε υποστηριχθεί ο δήμος, όχι μόνο της Καλαμάτας, ενδεχομένως να υπήρχαν λιγότερες ζημιές στον αστικό χώρο. «Εάν υπήρχε σοβαρό κράτος και δεν είχαν μπαζωθεί τα ρέματα, τα οποία εδώ και δεκαετίες είναι όλα μπαζωμένα, ή δεν είχαν προσκυρωθεί ρέματα σε οικόπεδα ή δεν υπήρχε η άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση και στη συνέχεια νομιμοποίηση για σπίτια χτισμένα μέσα στα ρέματα, μπορεί να είχαμε περιορισμό των ζημιών» ανέφερε ο δήμαρχος ο οποίος τόνισε πως ζημιές, θα σημειώνονταν όπως και να είχε, αφού 140 τόνοι νερό σε ένα στρέμμα σε μια ώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν πουθενά στον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Αναφορικά με τα λιγοστά χρήματα που δίνει το κράτος για την αποκατάσταση των ζημιών και την κάλυψη βασικών αναγκών των πληγέντων, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει απόψε, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα λάβει σχετική απόφαση και θα αποδεχθεί τις χρηματοδοτήσεις. «Το Σώμα θα αποδεχθεί τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 767.216 ευρώ, 500.000 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής και 267.216 ευρώ για επιδόματα πρώτων βιοτικών αναγκών  και θα τροποποιήσει σχετικά το δημοτικό προϋπολογισμό, ώστε ο δήμος Καλαμάτας να καταβάλει άμεσα το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών, ύψους 586 ευρώ, στους 408 πληγέντες και σταδιακά το επίδομα για αντικατάσταση οικοσκευής, που φθάνει μέχρι 5.861 ευρώ» επεσήμανε ο κ. Νίκας, τονίζοντας πως  τα χρήματα θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας .

 

ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τα χρήματα που διαθέτει στο δήμο το υπουργείο, μαζί με τις 130.000 που θα διαθέσει από δικούς του πόρους ο δήμος, αφορούν σε τέσσερις διαφορετικές εργολαβίες. Στο Αρφαρά, θα επισκευασθούν δύο γέφυρες και στο Πλατύ θα πραγματοποιηθεί επισκευή δρόμων μέσα στο χωριό και καθαρισμός ενός χάνδακα. Στο Πήδημα θα διενεργηθεί ευρύτατος καθαρισμός δρόμων και κοινοχρήστων χώρων μέσα στο χωριό. Στη Θουρία θα γίνει αποκατάσταση του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, ενός τοιχίου μήκους 100 μέτρων περίπου στον Ξερίλα, καθώς και των υπογείων και του ιατρείου στο δημοτικό κατάστημα Θουρίας και στην Πολιανή θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του χωριού και αγροτικών δρόμων, ενώ θα αποκατασταθούν τσιμεντοστρώσεις που έχουν σπάσει. Τέλος, θα υπάρξει εργολαβία για τη συντήρηση του δημοτικού οδικού δικτύου, ενώ στην Κάτω Άμφεια θα ανακατασκευασθούν τοιχία μήκους δεκάδων μέτρων, επί των οδών όπου αυτά έχουν καταρρεύσει.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στις άμεσες προτεραιότητες του δήμου, βρίσκεται η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, το οποίο σχεδόν σε ολόκληρο το νομό όπως δήλωσε στη «Φ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης είναι σε άθλια κατάσταση, καλώντας μάλιστα όλους του ς δημάρχους να μεριμνήσουν πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο κ. Νίκας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα,  δήλωσε πως  σε συνέχεια σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες με πέντε εργολαβίες για τον καθαρισμό του αγροτικού οδικού δικτύου συνολικού προϋπολογισμού 250.000. Συγκεκριμένα από δημοτικούς πάντα πόρους στη δημοτική ενότητα Αρφαρών γίνονται έργα 60.000 ευρώ, στη Θουρία 50.000 ευρώ, στον Άρι 30.000 ευρώ, στις ορεινές κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα, τη Σπερχογεία καθώς και τη δημοτική κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ και με μία εργολαβία 15.000 ευρώ, επίσης από δημοτικούς πόρους για την αποκατάσταση των κοιμητηρίων. «Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις έχει υπάρξει συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με αυτούς για οτιδήποτε χρειάζεται» ανέφερε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας.

 

                                                       Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Share.