fbpx

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΑΡΑΝΤΕΑΣ: Ο τουρισμός είναι το 100% του ΑΕΠ της Μάνης!

0

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ…

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που γνωρίζω τον Σωτήρη Σαραντέα δεν το θυμάμαι να μην είναι αεικίνητος και πολυάσχολος και όχι τυχαία άλλωστε αφού με ό,τι καταπιάνεται το κάνει με πάθος και συνέπεια.

Ετσι κατάφερε να δημιουργήσει τη γνωστή προ πολλού σε όλη τη Μεσσηνία με έδρα τη Δυτική Μάνη, επιχείρησή του σούπερ μάρκετ που πλέον εξελίσσεται σε «αλυσίδα» με καταστήματα εκτός από τα δύο της Στούπας, να υπάρχουν και στον Κάμπο και στον Αγιο Νικόλαο, ενώ βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης και ένα ακόμα στην Καλαμάτα που θα λειτουργήσει σύντομα.

Επισκέφτηκα τον Σωτήρη Σαραντέα στο «στρατηγείο» της επιχείρησής του εκεί που ξημεροβραδιάζεται για να τα κουμαντάρει όλα σωστά και μιλήσαμε για ώρες εν μέσω συνεχών τηλεφωνικών κλήσεων στις οποίες προς τιμή του δεν απάντησε όση ώρα κράτησε η συζήτησή μας.

Πολυάσχολος ο Σωτήρης, αλλά όταν θέλει βρίσκει χρόνο για να ανταλλάσσει απόψεις.  Ιδού λοιπόν μερικά μόνο από τα όσα είπαμε όση ώρα συζητήσαμε.

***

  • Έχεις πολύ προσωπικό απ’ ό,τι βλέπω…

«Ναι και όχι μόνο σε αυτό το κατάστημα αλλά και στα υπόλοιπα.  Και μπορώ να σου πω ότι είμαι περήφανος γι’ αυτούς τους ανθρώπους.  Το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος πλούτος μου μπορώ να πω».

  • Οσα χρόνια σε γνωρίζω τα καταστήματα σου έχουν τη σφραγίδα της επιτυχίας και αυτή πια είναι κοινή διαπίστωση και όχι μόνο δική μου…

«Σ’ ευχαριστώ για την επισήμανση που κάνεις. Όμως να ξέρεις πως τίποτα δε γίνεται τυχαία και χωρίς σκληρή δουλειά με ατέλειωτες ώρες αφοσίωσης σε αυτήν.  Η επιτυχία είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων που είναι η ποικιλία προϊόντων, η ποιότητά τους, οι τιμές που τα πρώτα προϊόντα έχουν, όπως και η καθαριότητα των χώρων βεβαίως.  Εμείς προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει να συνδυάσουμε με επιτυχία τους παράγοντες που ανάφερα.  Σημασία έχει να μην επαναπαύεται και να μην μπερδεύεις τις εισπράξεις με τα κέρδη.  Επίσης να μπορείς να ελέγχεις τα κοστολόγιά σου. Εμείς λοιπόν όλα αυτά προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο γίνεται πιο καλά. Και νομίζω πως η καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας είναι πελάτες μας.

  • Η περιοχή της Μάνης που κυρίως δραστηριοποιείσαι έχει πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη;

«Βεβαίως. Είμαστε τυχεροί και το λέω με αυτοπεποίθηση αυτό.  Έχουμε επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα επί σειρά ετών. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα προνομιακό τόπο όπου ο Ταΰγετος συμβάλει καθοριστικά για ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες.  Και να σκεφτεί κανείς ότι απολαμβάνουν όσοι έρχονται εδώ, μόνο το 10% της Μάνης.  Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στην περιοχή μας και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις διαδικασίες για την ανάπτυξή της.  Δε γίνεται να κρίνουμε απ’ έξω χωρίς να συμμετέχουμε».

  • Θα σε ενδιέφερε το ενδεχόμενο να είσαι υποψήφιος δήμαρχος;

«Έχω διατελέσει οχτώ χρόνια δημοτικός σύμβουλος και το ενδιαφέρον μου για τα κοινά το έχω δείξει όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να συμβάλλω σε μια προσπάθεια να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.  Δεν μπορούμε να είμαστε διχασμένοι.  Επιβάλλεται να είμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Θεωρώ ότι χρειάζεται ενιαίο ισχυρό ψηφοδέλτιο και όχι δύο ή τρία όπως τώρα.  Από τη στιγμή που τα προβλήματα είναι ενιαία, δεν βρίσκω το λόγο να μην είμαστε όλοι μαζί.  Εκείνο που προέχει είναι η επίλυσή τους».

  • Την απλή αναλογική που προωθείται πώς τη βλέπεις;

«Είμαι υπέρ και θεωρώ ότι θα συμβάλει θετικά»…

  • Δεν μου είπες όμως αν θα είσαι υποψήφιος;

«Κοίταξε, έχω τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη Μάνη και θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μου να συμμετέχω. Θέλω να βοηθήσω ώστε να μεγαλώσουμε την πίτα για όλους και βέβαια χρειάζεται να γίνονται οι αναγκαίες ζυμώσεις στο εκλογικό σώμα, ώστε όλοι να έχουν το δικό τους ρόλο.  Χρειαζόμαστε ένα Δήμο που να κινητοποιεί τους καλοπροαίρετους πολίτες.  Ως εκ τούτου δεν έχω δικαίωμα να αρνούμαι τη συμμετοχή μου.  Πιστεύω πολύ  στις δυνατότητες της περιοχής μας.  Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια,  περιοχές με τις οποίες συχνά μας συγκρίνουν.  Όσον αφορά τον τουρισμό της περιοχής μας μπορεί να σου πω ότι αποτελεί το 100% του ΑΕΠ της και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που σου λέω».

  • Για τα προβλήματα της περιοχής τι έχεις να πεις;

«Ασφαλώς υπάρχουν και το κυριότερο είναι η έλλειψη νερού που αποτελεί πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας και για τον τουρισμό της και είναι απ’ αυτά που χρειάζεται να απειληθούν άμεσα».

***

Με το Σωτήρη Σαραντέα μιλήσαμε και για άλλα θέματα ενώ ο ίδιος έδωε έμφαση στη δραστηριότητα του τοπικού συνεταιρισμού μέσω του οποίου βγαίνει το γνωστό 12ARI λάδι της περιοχής και για το οποίο χρειάζεται να γίνει ένα ιδιαίτερα θερμό.  Ενεργό μέλος του συνεταιρισμού ο Σωτήρης Σαραντέας έχει σαν στόχο να κινητοποιήσει τους συμμετέχοντες ελαιοπαραγωγούς να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με το προϊόν τους. Για το 12ARI τονίζει πως είναι το μοναδικό τυποποιημένο προϊόν του Λεύκτρου Δυτικής Μάνης.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας τον ρώτησα πώς τα καταφέρνει να συνεργάζεται με τόσους ανθρώπους.  Η απάντησή του ήταν αυτή που περίμενα: «Όταν διαχειρίζεσαι ανθρώπους, πρέπει να μπαίνεις στη θέση τους», μου απάντησε.  Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, τα συμπεράσματα δικά σας. Αλλωστε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε ακόμα καιρό και ως τότε τα πάντα μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί.

Θανάσης Παντές
Share.