fbpx

«Τα τετράδια» του Γεώργιου Δ. Καπερώνη – Αληθινές ιστορίες της Αυλώνας Τριφυλίας

0

Αν ζούσε σήμερα ο Γεώργιος Δ. Καπερώνης θα γιόρταζε τα γενέθλιά του στις 15 Μαρτίου. Είχε γεννηθεί το 1920 και πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή στη γενέτειρά του την Αυλώνα Τριφυλίας, όπου εργάστηκε ως γεωργός, κτηνοτρόφος, τυροκόμος και καφεπαντοπώλης αλλά και ενεργός πολίτης στα κοινά του τόπου του.

Όλα αυτά που ήδη ανέφερα, θα ήταν με πολύ μικρή σημασία αν ο ίδιος δεν είχε ζήσει συγχρόνως την επίπονη και συχνά οδυνηρή ιστορία του καιρού του και δεν περνούσε στα τετράδιά του το πολύτιμο υλικό για την ιστορία και τη ζωή της γενέτειράς του, εμπλουτίζοντάς το, ευτυχώς, και με προσωπικά του βιώματα και μάλιστα με μία γλώσσα γλαφυρή που συναρπάζει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του.

Ο Γεώργιος Δ. Καπερώνης (γνωστός και σαν Γιώρη Βγενής) υπήρξε στα 77 χρόνια που έζησε (πέθανε το 1997) σαν αυτόν που ο Σεφέρης έλεγε ονομάζιτε ως «τραγικά αυτοδίδακτο», εννοώντας τον στρατηγό Μακρυγιάννη.

Ένας «τραγικά αυτοδίδακτος» υπήρξε και ο Γιώργος Δ. Καπερώνης που δεν υπήρξε επαγγελματίας συγγραφέας, ούτε καν «γραμματιζούμενος», όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο γιος του Διονύσης. Κι όμως αυτός ο μη «γραμματιζούμενος» με το βιβλίο του αυτό βάζει τα… γυαλιά σε πολλούς περισπούδαστος της γραφής, γιατί διαθέτει το  χάρισμα του αφηγητή!

Σε τρία μέρη χωρίζεται το βιβλίο του Γ.Δ. Καπερώνη. Στο πρώτο μέρος γίνεται εκτενής αναφορά στο «Σόι των Καπερωναίων». Στο δεύτερο ο συγγραφέας παραθέτει με μυθιστορηματικό τρόπο την αυτοβιογραφία του σε τρία συναρπαστικά κεφάλαια, όπου παρουσιάζεται ο Μεσοπόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος.  Κατόπιν η μετεμφυλιακή περίοδος μέχρι και το τέλος της δικτατορίας και η μεταπολιτευτική εποχή στο τρίτο κεφάλαιο.

Βαθύτατα πολιτικοποιημένο άτομο ο αείμνηστος Γ. Καπερώνης είχε διατελέσει υπεύθυνος της ΕΠΟΝ, ενώ στην Απριλιανή επταετία συνελήφθη και φυλακίστηκε από τη Χούντα ως επικίνδυνος κομμουνιστής!  Στην Αυλώνα για είκοσι συνεχή χρονιά εκλεγόταν πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει το αφηγηματικό του ταλέντο σε 35 διηγήματα που είναι αληθινές ιστορίες για τους ανθρώπους και τη ζωή στο χωριό από το 1900 μέχρι τη μεταπολίτευση.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ακόμα ένα πολύ κατατοπιστικό γλωσσάρι καθώς και ο γενεαλογικός πίνακας της οικογένειας Καπερώνη.

Είκοσι χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, το βιβλίο αυτό που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του γιου του Διονύση Καπερώνη, με επιμέλεια Σπύρου Τρουπάκη, αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του και στην προσφορά του στον τόπο που γεννήθηκε και έζησε, την Αυλώνα.

Να σημειωθεί ακόμα πως το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε όλους τους απανταχού Αυλωνίτες (ένα βιβλίο ανά οικογένεια).

Επίσης γίνεται μνεία πως «όποιος επιθυμεί και το μπορεί, ας ενισχύσει με συμβολικό ποσό τον Σύλλογο Αυλωνιτών Τριφυλίας για την υποστήριξη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (θέατρο, κινηματογράφο, μουσική και βιβλίο στο χωριό)».

Στο βιβλίο υπάρχουν ακόμα σκίτσα της Αγγελικής Καπερώνη, αδελφής του αειμνήστου, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του συγγραφέα, καθώς  και άλλων Αυλωνιτών της εποχής του και οικογενειακές στιγμές.

Κλείνοντας να επισημάνω πως παρατηρώντας τις φωτογραφίες όπου εμφανίζεται ο Γιώργος Δ. Καπερώνης (και στο εξώφυλλο) διακρίνω μια μυθιστορηματική μορφή. Τελικά αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν τυχαίος και τυχεροί όσοι τον γνώρισαν και τον  κατάλαβαν.  Γι’ αυτό και τον αγαπούσαν πραγματικά ανταποδίδοντας την αγάπη, την καλοσύνη και την πραότητα που ο Γ. Καπερώνης στην πράξη έδειχνε για τους συμπατριώτες του, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ

Νομίζω ότι στον πρόλογο του βιβλίου ο γιος του Διονύσης Καπερώνης δίνει ξεκάθαρα στους στόχους της έκδοσης, πέρα από την υπόσχεση για την εκπλήρωση της επιθυμίας του αειμνήστου πατέρα. Αναφέρει:

«Η παρούσα έκδοση αποτελεί ένα ντοκουμέντο και παρακαταθήκη του συγγραφέα για τον τόπο του. Το βιβλίο αυτό δίνει πολύτιμα στοιχεία για την ιστορία, την κοινωνία και τις ποικίλες πλευρές της ζωής των παλιών Αυλωνιτών με έμφαση στην περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Ο συγγραφέας περιγράφει το ιστορικό παρελθόν των ανθρώπων του χωριού του μέσα από τις δικές του προσωπικές μνήμες αλλά και από τις διηγήσεις των παλιότερων της γενιάς του που είχε διασώσει αποτυπώνοντας τες σε χαρτί. Ο Γεώργιος Καπερώνης δεν ήταν επαγγελματίας συγγραφέας ούτε καν “γραμματιζούμενος” αφού είχε μόλις τελειώσει την β’ τάξη του Σχολαρχείου (σημερινή β’ Γυμνασίου).

Επιδίωξη στην αντιγραφή του χειρογράφου ήταν να κρατηθεί ατόφια η ζωντάνια και η καθαρότητα του κειμένου με τις λιγότερες δυνατές επεμβάσεις, όπου εκρίνετο άκρως απαραίτητο. Δεν έγινε καμία απολύτως αλλαγή στη γλώσσα ή περικοπή στο κείμενο. Το αρχείο (προσωπικά χειρόγραφα κείμενα και σημειώσεις σε τρία εκατοσέλιδα μαθητικά μπλε τετράδια γραμμένα από αγάπη και ανιδιοτέλεια) μου το παρέδωσε η μητέρα μου, αφού είχε πεθάνει ο πατέρας μου, μετά από δική του επιθυμία, με σκοπό την έκδοσή του σε βιβλίο.

Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του, εκδίδεται τούτο το βιβλίο με την ελπίδα να βοηθήσει όλους όσοι το διαβάσουν, ντόπιους και μη, να γνωρίσουν καλύτερα την Αυλώνα του περασμένου αιώνα, τους ανθρώπους της, τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειες τους».

 

skitso

Σκίτσο: Αγγελική Καπερώνη

Θανάσης Παντές

Share.