fbpx

Τι ζητά από την κυβέρνηση για τις ζημιές και την αποζημίωση των πληγέντων

0

 

 


 

 

ΕΥΡΕΙΑ συζήτηση, με εντάσεις, κριτική αλλά και συγκλίσεις, έγινε προχθές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με τη συμμετοχή κομμάτων, φορέων και πολιτών.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα, καθώς και τους εκπροσώπους κομμάτων – φορέων και τους πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, για τις ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών του πλημμυρικού φαινομένου της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι είχε συνάντηση, την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιώργο Δέδε, και ότι εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 δύο σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας:
· Η κατασκευή συλλεκτήρα αγωγών ομβρίων στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το πρώην εξοχικό κέντρο Καλλιάνη μέχρι το Νέδοντα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.000.000 €
· Η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας – Β΄ φάση (τμήμα από το Νοσοκομείο έως διασταύρωση προς Μεσσήνη). Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.500.000 €.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Σημαντική είναι, σημείωσε ο δήμαρχος, η δυνατότητα που θα δοθεί για την υπαγωγή έργων αντιπλημμύρισης σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Προσέθεσε, δε, ότι ενισχύονται με 5,5 εκατ. ευρώ οι πληγέντες Δήμοι των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας και άλλων περιοχών της χώρας, που επλήγησαν πρόσφατα από έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Ο δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος Καλαμάτας κατέθεσε ένα πόνημα με καταγραφή της κατάστασης και αιτήματα για τη χρηματοδότηση έργων στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε άλλα συναρμόδια Υπουργεία.

ΣΥΣΚΕΨΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ
ΕΥΘΥΝΕΣ

ΤΟΥ «ΜΟΡΕΑ»

Ο Παν. Νίκας έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΚ ετοιμάζει υπόμνημα, με φωτογραφική τεκμηρίωση, σχετικά με τις επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στις περιοχές απ’ όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος, από το Πήδημα μέχρι την Καλαμάτα. Το πόνημα αυτό θα κατατεθεί σε σύσκεψη, όπου θα διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες του «Μορέα», για την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών τον ειδοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΓΙΑ

ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Καλαμάτας παρενέβη με το προσωπικό, τα μηχανήματα και οχήματά του για αποκατάσταση βατότητας των δρόμων και καθαρισμούς, ενώ μίσθωσε και μηχανήματα και οχήματα ιδιωτών με τους χειριστές τους, με κόστος 120.000 ευρώ.
Μέχρι την προσεχή εβδομάδα, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάθεση πέντε εργολαβιών καθαρισμού του αγροτικού οδικού δικτύου μετά το πλημμυρικό φαινόμενο, ως εξής: στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών ύψους 60.000 ευρώ, στη ΔΕ Θουρίας 50.000 ευρώ, στη ΔΕ Άριος 30.000 ευρώ, στις ορεινές Κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργολαβία αποκατάστασης ζημιών στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας και σε άλλα Κοιμητήρια, όπως του Άμμου, του Πηδήματος κ.λπ. Το συνολικό ύψος αυτών των παρεμβάσεων είναι 280.000 ευρώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ

 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο κ. Νίκας υπενθύμισε πως συγκροτήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Πρόνοιας, 3 επιτροπές για την καταγραφή ζημιών σε οικοσκευές και κύρια κατοικία. Προσέθεσε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας απέστειλε τα στοιχεία των πληγέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί επίδομα κάλυψης πρώτων αναγκών ύψους 586 ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Προβλέπεται, ακόμη, βοήθημα μέχρι 5.869 ευρώ, για απλές επισκευαστικές εργασίες σε πληγείσες κατοικίες και για την αντικατάσταση της οικοσκευής.
Επίσης, από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ελέγχονται οι κατοικίες για σοβαρές ζημιές. Τη συγκέντρωση των στοιχείων για τις πληγείσες επιχειρήσεις έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει εγκριθεί για το Δήμο Καλαμάτας πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, για 197 άτομα, επί 8 μήνες, το οποίο θα υλοποιηθεί προσεχώς.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ,

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ο δήμαρχος τόνισε ότι, από οικονομικής απόψεως, το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στις ζημιές στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς κατεστράφησαν ολοσχερώς εμβληματικές για την Καλαμάτα και την περιοχή της καλλιέργειες, η συγκομιδή ελαιοκάρπου δεν μπορεί να γίνει καθώς τα χωράφια είναι γεμάτα πέτρες, πνίγηκαν παραγωγικά ζώα, ενώ διαλύθηκε τελείως η παραγωγική υποδομή πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων. Η ζημιά συμπληρώνεται από το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί δεν είχαν δηλώσει, για οικονομικούς λόγους, όλες τις καλλιέργειες, με συνέπεια να μη δικαιούνται αντίστοιχες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι μικρές.
Ο Δήμος Καλαμάτας συγκρότησε στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών δύο επιτροπές καταγραφής των ζημιών και ζητεί την υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Από πλευράς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, που είναι η ΔΕΥΑΚ, μίλησε ο τεχνικός διευθυντής Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν μετά το πλημμυρικό φαινόμενο, στις μελέτες που έχουν συνταχθεί και στα έργα, για τα οποία ζητείται χρηματοδότηση.
Υπήρξαν, επίσης, τοποθετήσεις εκ μέρους εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίες επλήγησαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα από το φαινόμενο (Αρφαρά, Πήδημα, Πλατύ, Μικρομάνη, Λαίϊκα, Άγιος Φλώρος, Μικρή Μαντίνεια, Θουρία, Πολιανή), ενώ μίλησαν και πληγέντες κάτοικοι. Τοποθετήθηκαν, ακόμη, οι επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με αυξημένη πλειοψηφία, αποφάσισε τα εξής:

  1. Πέραν της απαλλαγής των πληγέντων από τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού, το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, καθώς και από τα Τέλη Ύδρευσης, για χρονικό διάστημα ενός έτους, επιπλέον απαλλάσσει τους πληγέντες από την καταβολή τροφείων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για χρονικό διάστημα ενός έτους
  2. Ζητεί από την Κυβέρνηση:
  • Να συστήσει Τεχνική Επιτροπή για την αναζήτηση των αιτιών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων ευθυνών της κοινοπραξίας για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου (Μορέας)
  • Την τεχνική βοήθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης χειμάρρων και ρεμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου
  • Να προσφύγει άμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την υποστήριξη των πληγέντων και ιδιαίτερα των αγροτών – κτηνοτρόφων και των επιχειρηματιών
  • Να στηρίξει οικονομικά το Δήμο Καλαμάτας για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των 10 περίπου γεφυρών που επλήγησαν
  • Να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ έργα διαχείρισης ομβρίων σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας
  • Να υπάρξει ειδική πρόνοια για βοήθεια σε όσους έπαθαν ζημιά σε οχήματα κάθε είδους.

 

 

 

Share.