fbpx

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Α΄ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

0

 

 

 


Ξεκίνησαν τα έργα του νέου αγωγού ομβρίων Θουρία – Νοσοκομείο

ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ρυθμούς ξεκίνησαν χθες, οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων από την οδό Αθηνών έως τη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας, στο τμήμα που αφορά από τη Θουρία έως τον ποταμό Νέδοντα. Πρόκειται για την Α΄ φάση του έργου Θουρία – Νοσοκομείο προϋπολογισμού 2.952.000 ευρώ, η  πίστωση για το οποίο ήρθε μετά από αίτημα του δήμου Καλαμάτας και διατέθηκε με απόφαση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο σημείο εκτέλεσης των εργασιών βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Καμβυσίδη. Ο κ. Νίκας δήλωσε τον ενθουσιασμό του, τονίζοντας πως η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πλήττονται από την αδυναμία απορροής των ομβρίων.

«Φτιάξαμε έναν εθνικό δρόμο πριν από κάποιες δεκαετίες και δεν είχε προβλεφθεί το αυτονόητο: τι θα γίνεται με τα όμβρια. Θα μαζεύουμε, πλέον, τα όμβρια από το σημείο αυτό μέχρι το Νοσοκομείο είναι η πρώτη φάση του έργου», ανέφερε ο κ. Νίκας ο οποίος δήλωσε πως ήδη έχει αρχίσει και η τρίτη φάση, επί της Νέας Εισόδου.
«Με τον τρόπο αυτό, του χρόνου το χειμώνα δε θα υπάρχει ζήτημα εδώ, όπου έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα κάθε χρόνο, καθώς τα νερά συσσωρεύονται και έχουμε ζημιές ιδιαίτερα κατάντη του δρόμου», ανέφερε ο δήμαρχος ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το υπουργείο Υποδομών, «γι’ αυτό και συνεχίζεται η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης ομβρίων μέχρι τη διασταύρωση προς Μεσσήνη, στο Ασπρόχωμα».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δημοπρατούσα αρχή του έργου, ορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ΔΕΥΑΚ με τον πρόεδρό της Γιάννη Καμβισύδη, να αναφέρεται στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για ένα έργο που έχει σκοπό να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα απορροής ομβρίων που παρουσιάζονται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και κάνουν το δρόμο ορισμένες φορές αδιάβατο κατά τους χειμερινούς μήνες», ανέφερε ο κ. Καμβυσίδης που μίλησε και για τα οφέλη που θα επιφέρει η ολοκλήρωσή του. «Θα συλλέγονται τα όμβρια των ανάντη περιοχών και της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο και μέσω κυρίου συλλεκτήρα αγωγού θα παροχετεύονται στον ποταμό Ξερίλα, λίγο πριν τη συμβολή του με τον ποταμό Άρι. Συγκεκριμένα, θα κατασκευασθεί ένας κύριος συλλεκτήρας αγωγός  μήκους 1.800 μέτρων, που θα αποτελείται από αγωγό κλειστής ορθογωνικής διατομής και έναν  χωμάτινο αγωγό και δευτερεύοντες συλλεκτήρες αγωγούς. Στο σημείο κοντά στη Νότια είσοδο της Θουρίας, έναντι του εργοστασίου Παπαδημητρίου, όπου ξεκίνησαν ακριβώς τα έργα, παρούσα ήταν εργολάβος, η οποία ζήτησε την κατανόηση των παροδίων ιδιοκτητών για τη μικρή ταλαιπωρία τους λόγω της εκτέλεσης του έργου και συνέστησε στους οδηγούς των διερχομένων οχημάτων να προσέχουν τη σήμανση και να ελαττώνουν ταχύτητα, ιδίως στα σημεία όπου στενεύει ο δρόμος λόγω καταλήψεως τμήματος του οδοστρώματος για την πραγματοποίηση των εργασιών. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί κατόπιν διαγωνισμού η Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ, που προσέφερε έκπτωση 53,24%, ενώ η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή από την 30ή Σεπτεμβρίου 2016.

Share.