fbpx

Το ατύχημα στην Καλαμάτα… -Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ πολιτικός μηχανικός

0

ΔΕΝ θα μπορούσαμε ασχοληθούμε με κάτι άλλο ως βασικό θέμα, πέραν του ατυχήματος που συνέβη σε ταβέρνα της οδού Ηρώων στην Καλαμάτα και συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ένα ατύχημα με τραγική συνέπεια το θάνατο τριών εργαζόμενων γυναικών και από θαύμα δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα. Ήδη, αρκετά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, αλλά εμείς καλούμαστε να το δούμε και να το αναλύσουμε από την πλευρά του μηχανικού.

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΤο ατύχημα στην Καλαμάτα…
πολιτικός μηχανικός

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από αντίστοιχο ατύχημα που είδε το φως της δημοσιότητας σε ταβέρνα της Αθήνας με αποτέλεσμα το θάνατο μιας εργαζόμενης γυναίκας. Το θέμα έτεινε να ξεχαστεί, άλλωστε η λαϊκή ρήση λέει, «κάθε θαύμα τρεις ημέρες, άντε και το μεγάλο τέσσερις», και ταυτόχρονα να ξεχαστούν μαζί του όλες οι αναφορές σε θέματα ασφαλείας σε χώρους εργασίας. Η τύχη, ή μάλλον η απροσεξία, φρόντισε να υπενθυμίσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνθήκες εργασίας σε επιχειρήσεις εστίασης και τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας. Μπορεί η απότομη διαρροή και η ανάφλεξη προπανίου στο συγκεκριμένο ατύχημα να αποτελεί ως επί το πλείστον ανθρώπινο λάθος, αλλά όπως κάθε φορά θα συζητηθούν τα γραφειοκρατικά θέματα, αν δηλαδή υπήρχε μελέτη πυρασφάλειας, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, τεχνικός ασφαλείας κλπ. Έρευνες διεξάγονται ακόμη για τα αίτια του ατυχήματος, την ώρα που πολλές εικόνες και συνεντεύξεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τροφοδοτούν σχόλια και συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει, από γνωρίζοντες και μη. Ναι, υπήρχε μελέτη πυρασφάλειας που είχε εκπονηθεί πριν λίγα χρόνια, όχι δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας ή κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό όπως στις περισσότερες επιχειρήσεις της πόλης και του νομού. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως μια μελέτη που συντάσσεται βάσει κανονισμών και εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω την πυροσβεστική, κατά κανόνα δεν έχει λάθη. Τα λάθη γίνονται στην εφαρμογή, γίνονται στις εκπτώσεις ασφάλειας στο βωμό της μέγιστης απόδοσης, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους. Ποια μελέτη θα προέβλεπε συστοιχία φιαλών προπανίου εντός του χώρου εργασίας και δίπλα σε εστία φωτιάς με ταυτόχρονη έγκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Ευτυχώς καμία, και έτσι δικαιολογείται το γεγονός πως δεν είχε χορηγηθεί πιστοποιητικό καλής εγκατάστασης για το συγκεκριμένο κατάστημα.

Το αέριο καύσιμο είναι μια οικονομική λύση για επιχειρήσεις που απαιτούν θερμότητα για τη λειτουργία τους. Τα συνηθισμένα καύσιμα είναι το μίγμα βουτανίου για συνήθη χρήση και το προπάνιο για αυξημένες απαιτήσεις θερμογόνου ικανότητας. Η απόφαση για χρήση προπανίου, εξυπακούεται πως συνεπάγεται πιο αυστηρές προδιαγραφές μελέτης τόσο ως προς τη θέση εγκατάστασης όσο και ως προς τον τρόπο σύνδεσης και τα συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται για αέριο βαρύτερο από τον αέρα (περίπου 1,5/1), με χαμηλή θερμοκρασία εξαέρωσης και για αυτό αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε χαλύβδινες φιάλες υπό συμπίεση ούτως ώστε κατά την απελευθέρωση δεν απαιτεί συσκευές εξάτμισης για ανάμιξη με τον αέρα. Επειδή είναι γενικά άοσμο, πάντα συνοδεύεται από κάποιον οσμοθέτη για την ταχύτερη ανίχνευση σε περίπτωση διαρροής. Σε περίπτωση ατυχήματος, η εκτόνωση είναι ταχύτατη με αποτέλεσμα η φιάλη να μετατραπεί σε αυτοπροωθούμενο βλήμα, εκτοπίζει ταχύτατα το ελαφρύτερο οξυγόνο προκαλώντας ασφυξία, αναφλέγεται εύκολα πάνω από εκτεθειμένη φλόγα δίνοντας την εικόνα του φλογοβόλου, ενώ σε οριακές περιπτώσεις προκαλείται έκρηξη με ολέθρια αποτελέσματα. Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι που γενικά αποφεύγεται η αποθήκευση εντός του χώρου εργασίας και παρασκευής.

Είναι πάγια τακτική των επιχειρήσεων, η σύνταξη μελέτης με την πρόταση χρήσης υποδεέστερων και πιο ακίνδυνων καυσίμων, όπως πετρέλαιο ή βουτάνιο, για εφαρμογή οικονομικότερων εγκαταστάσεων λειτουργίας και ασφάλειας, και μετά την άδεια λειτουργίας, «το χαρτί» όπως λένε, να χρησιμοποιούν προπάνιο. Βασιζόμενοι στην ανοχή των υπηρεσιών με τους ανύπαρκτους μεταγενέστερους ελέγχους, δείχνουν χαρακτηριστική πλημμέλεια στη συντήρηση του όποιου εξοπλισμού, ενώ αποφεύγουν τη συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό όπως τεχνικούς ασφαλείας. Αν στην περίπτωση του ατυχήματος της οδού Ηρώων, το καύσιμο βρισκόταν σε άλλο ίσως εξωτερικό χώρο και η συντήρηση ήταν αρμοδιότητα εξειδικευμένου προσωπικού, η μέγιστη απώλεια θα ήταν το άδειασμα της φιάλης και μερικά ευρώ για την αντικατάσταση.

Δεδομένο είναι πως το γεγονός θα πυροδοτήσει εξελίξεις στον τομέα των ελέγχων, τόσο κατά την έκδοση άδειας λειτουργίας, όσο και μεταγενέστερα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προσωρινές αναστολές λειτουργίας καταστημάτων, ίσως σε επίπεδο παραδειγματισμού. Αποδεικνύεται πως η τήρηση των κανονισμών, όσο υπερβολικοί ή ακόμα και χαζοί φαίνονται, δεν είναι πολυτέλεια ούτε υποχρέωση, είναι ανάγκη. Οι μηχανικοί πάντα ήταν, είναι και θα είναι αρωγοί και συνεργάτες με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους, τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σε επίπεδο τήρησης προδιαγραφών λειτουργίας.

Share.