Το «Μακεδονικό» ξανα-διχάζει τώρα τους Ελληνες…!

0

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, λοιπόν, με το «Μακεδονικό», οδεύουμε προς λύση ή… παραμύθι κυρά μου για εσωτερική κατανάλωση;

ΑΠΟ τα Nova και Gorna, πήγαμε στο Ιλιντεν, αλλά πάντα το Μακεδονία μέσα! Και τώρα μάλιστα και… πρώτο πιάτο πως λέμε «Αλέξης-Πάνος» για τη συγκυβέρνηση;

ΜΟΝΟ που Αλέξης και Πάνος δεν τα βρίσκουν στο «Μακεδονικό» και πολύ προβλέπουν ότι σύντομα το τρενάκι θα… εκτροχιαστεί!

ΩΣΤΟΣΟ η τελευταία «σοδειά» στο ονοματολογικό που έφερε ο Τσίπρας από τη Σόφια και τη συνάντηση με τον Ζάεφ, δεν φαίνεται ενθαρρυντική για λύση, αφού ήδη την πρόταση των Σκοπιανών, απέρριψε σύσσωμη η Αντιπολίτευση!

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ με δηλώσεις που προσδίδουν χαρακτηριστικά πλήρους διαφωνίας αφού ο όρος «Ιλιντεν», παραπέμπει σε αλυτρωτισμούς, αν δεν τους ορίζει κιόλας!

Ο ΓΥΡΟΣ επικοινωνίας του Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβη άγονος, ενώ και από τη γλώσσα του σώματος του προέδρου της Δημοκρατίας, δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση συναινετική!

ΒΕΒΑΙΩΣ το ζήτημα δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται, αφού αυτό το παιχνίδι με τον κυβερνητικό δυϊσμό, έχει να κάνει με την προσπάθεια Τσίπρα να διχάσει, αν όχι και να διασπάσει τη ΝΔ, καθώς και τα κόμματα της Κεντροαριστεράς που… συστεγάζονται στο ΚΙΝ.ΑΛ.!

ΠΑΝΤΩΣ, ανοιχτό μένει και το ερώτημα ακόμη και σε αθηναϊκό πρωτοσέλιδο: Μπορεί το Μακεδονικό να ρίξει την Ελληνική κυβέρνηση;  Κομμάτι δύσκολο το βλέπω γιατί ο Τσίπρας έχει πάρει το μήνυμα και παζαρεύει με «κόκκινη γραμμή» την συναινετική θέση του 2008, στην οποία δύσκολα θα πάνε οι Σκοπιανοί!  Οπότε  πιο πιθανή φαντάζει μια… σαλαμοποίηση του ζητήματος μεταθέτοντας την οριστική λύση για ευθετότερο χρόνο!

ΜΕ ΑΥΤΟ, μάλλον, έχουν πεισθεί και οι Αμερικάνοι  και οι Ευρωπαίοι, που δεν φαίνεται να ασκούν ιδιαίτερες πιέσεις στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις πιέσεις και τα χρονοδιαγράμματα στα Σκόπια!  Εμφανώς, τουλάχιστον, γιατί το «παιχνίδι» με τον ονοματολογικό για μας δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική η κυβέρνηση!

ΚΑΤΑ τα άλλα, πέραν της «μακεδονικής σαλάτας», στο μενού παραμένει το «σκάνδαλο Novartis» στο οποίο η κυβέρνηση έχει… επενδύσει πολλά, άλλα για την ώρα, τουλάχιστον, δεν της βγαίνει!

ΟΣΟ για την έξοδο και κατά πόσο θα είναι καθαρή ή βρόμικη, πόσο πραγματικά θα αγγίζει το χρέος και ποια θα είναι η επόμενη…  μεταμνημονιακή ημέρα στην Ελλάδα, θα έχουμε να λέμε, το επόμενο διάστημα, αφού το τοπίο παραμένει θολό, οι απαντήσεις διφορούμενες, τα σενάρια περίπλοκα, οι προτάσεις εκβιαστικές  και οι προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες!

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Share.