fbpx

Το 2ο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Αλ. Χαρίτση στη “Φωνή”: Προτεραιότητα στις επενδύσεις!

0

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της Μεσσηνίας κατά τη μεταμνημονιακή εποχή, μέσα από έργα υποδομής και επενδύσεις αναφέρθηκε ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «ΦΩΝΗ».

Μιλώντας «εφ’ όλης της ύλης» ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του κλίματος απέναντι στη χώρα μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ καθώς και στις προοπτικές της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Από την Αφροδίτη Σπυροπούλου

Σύμφωνα με τις απαντήσεις στο 2ο μέρος της συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις, στην έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα, προαναγγέλλει το τέλος των πολιτικών λιτότητας και περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι «εκεί που απέτυχε η ΝΔ, εμείς πετύχαμε…».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρεται στο τραπεζικό σύστημα και επισημαίνει ότι οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση αναφέρει ότι «Ο Κλεισθένης ξεβολεύει συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια την αυτοδιοίκηση».

Ο αναπληρωτής υπουργός είναι αντίθετος στο  ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα!»

 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

  • Προτεραιότητα, λοιπόν, οι επενδύσεις…

«Οι προτεραιότητες είναι οι επενδύσεις, η έρευνα και η καινοτομία», δηλώνει με έμφαση ο υπουργός και προσθέτει: «Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι δαπάνες για έρευνα ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ.

Πρώτη χρονιά στην ιστορία της χώρας όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης. Βεβαίως είναι ακόμα πιο χαμηλές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά είναι μία σημαντική πρόοδος αυτή. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, έχει να κάνει και με τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Το γεγονός λοιπόν ότι γίνονται περισσότερες επενδύσεις στην καινοτομία δημιουργεί μεγαλύτερη δυνατότητα και στις ελληνικές επιχειρήσεις να σταθούν με ανταγωνιστικούς όρους σε διεθνές επίπεδο, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δεύτερη πολύ σημαντική προτεραιότητα είναι η επαναβιομηχάνιση της ελληνικής οικονομίας. Με πολύ απλά λόγια, με βιομηχανία η οποία βρίσκεται στο 8% του ΑΕΠ δεν πάμε πουθενά.

Χρειάζεται αύξηση της συμμετοχής του δευτερογενούς κλάδου της οικονομίας στην ελληνική οικονομία συνολικά. Με αυτή την έννοια έχουμε ανοίξει τη συζήτηση για το ποια οικονομία θέλουμε και μπορούμε να έχουμε.

Θέλουμε μια οικονομία η οποία θα βασίζεται στο πολύ χαμηλό κόστος εργασίας και μέσω αυτού θα προσπαθήσει να γίνει ανταγωνιστική όπως κάνουν χώρες που δεν είναι και οι πιο αναπτυγμένες στον κόσμο, τριτοκοσμικές κυρίως, ή θέλουμε μια οικονομία η οποία παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις θα εστιάσει σε τομείς στους οποίους μπορεί πράγματι να έχει αποτελέσματα, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επενδύει σε νέες τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, ή με την ψηφιοποίηση της οικονομίας η οποία αποτελεί μια μεγάλη επανάσταση του καιρού μας.

Αυτές είναι οι βασικές προκλήσεις του καιρού μας. Αυτά αποτυπώνονται στην αναπτυξιακή στρατηγική και η προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε -για να το συνδέσω και με την κουβέντα που κάναμε νωρίτερα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία- η προσπάθεια λοιπόν για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, ο αναπτυξιακός νόμος τον οποίο υλοποιούμε τον τελευταίο χρόνο για πρώτη φορά είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο βάζει συγκεκριμένες προτεραιότητες ανά κλάδους.

Λέμε ότι η ενίσχυση πρέπει να κατευθυνθεί κυρίως στην αγροδιατροφή, έναν τομέα μεταποίησης προϊόντων αγροδιατροφής όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές για την ελληνική οικονομία και στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, αυτό που λέμε ψηφιακή επανάσταση.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι θέτουμε λοιπόν προτεραιότητες στην αξιοποίηση αυτού του πολύ κρίσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου. Δεύτερο πολύ σημαντικό παράδειγμα. Μιλήσαμε πριν για την καινοτομία και τη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις. Το πιο εμβληματικό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ που υλοποιούμε αυτό το διάστημα το «Ερευνώ – δημιουργώ – καινοτομώ» με πολύ σημαντικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 410 εκατ. ευρώ αντί να ενισχύσει απλώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποσπασματικά και στην τύχη όπως γινόταν πολλές φορές στο παρελθόν και δαπανόνταν κονδύλια χωρίς να παράγεται προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, πήραμε την απόφαση και αλλάξαμε αυτή τη λογική και είπαμε ότι θα ενισχύσουμε όχι απλώς μεμονωμένες επιχειρήσεις αλλά τη σύνδεση αυτών των επιχειρήσεων και κοινά πρότζεκτ αυτών των επιχειρήσεων με ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Άρα δηλαδή αυτό το οποίο συζητάνε όλοι και έχει γίνει καραμέλα περί καινοτομίας, προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη με τέτοιου τύπου προγράμματα. Ενισχύουμε την επιχείρηση εφόσον αυτή συνεργάζεται με ένα ερευνητικό ίδρυμα για να παραχθεί ένα προϊόν ή υπηρεσία υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας. Και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μάλιστα έχει πολύ θετική ανταπόκριση και από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα το ενισχύσουμε το επόμενο διάστημα.

Προσπαθούμε λοιπόν για να το πω πιο συνολικά, αυτά τα οποία θέτουμε ως βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, αυτή την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου να μη μένει σε θεωρητικό επίπεδο. Και για να αποκτήσει πρακτικό αντίκρισμα πρέπει να το συνδέσουμε με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, με συγκεκριμένα προγράμματα. Γιατί μόνο έτσι μπορούν αυτά για τα οποία συζητάμε να γίνουν πράξη.

Νομίζω ότι η προσπάθεια η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα αναγνωρίζεται και από τους φορείς της οικονομίας ως μια προσπάθεια που είναι σε θετική κατεύθυνση. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε φτάσει εκεί, υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να γίνουν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα ακόμα αλλά νομίζω ότι είμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση».

 «ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ – ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ»

  • Ωστόσο αν και βγαίνουμε τυπικά από τα μνημόνια, προσπαθώ να μετριάσω κάπως την μεγάλη ικανοποίηση του υπουργού για την επικείμενη έξοδο της 20ης Αυγούστου, οι δεσμεύσεις για μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, δημιουργούν και νέες υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές. Πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα; Με νέες περικοπές και πρόσθετες φορολογίες;

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι κατηγορηματικός: “Όχι”, λέει κοφτά, και συνεχίζει, «η έξοδος από το μνημόνιο κατά τη γνώμη μας, πέρα από τον πολύ ισχυρό συμβολισμό τον οποίο εμπεριέχει, το γεγονός ότι λήγει αυτή η μακρά περίοδος η οποία ταλαιπώρησε αφάνταστα την ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κοινωνία συνολικά, αυτή η νέα σελίδα, αυτή η αλλαγή της κατάστασης, την οποία συνομολογούν και όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή περνάμε σε μια νέα φάση, πρέπει να συνδεθεί και με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα δείχνουν ακριβώς ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση.

Τέλος, λοιπόν, με τις πολιτικές λιτότητας. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Δεν μπορούν να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα. Ακόμα και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αν δείτε τις τοποθετήσεις του αρμόδιου επιτρόπου του κου Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup του κου Σεντένο, είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχουν ούτε νέα μέτρα, ούτε τέταρτο μνημόνιο. Δεν υπάρχουν δηλαδή αυτά τα οποία γνωρίσαμε και μας πλήγωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις αρχές του Σεπτέμβρη θα δείχνουν ακριβώς ότι πάμε σε μια φάση που από τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα λιτότητας τα οποία κυριάρχησαν, κακά τα ψέματα, τα προηγούμενα χρόνια μπορούμε να μπούμε σε μια φάση που προσωπικά θα ονόμαζα «λελογισμένης επέκτασης», δηλαδή μια φάση παροχής κινήτρων και ελαφρύνσεων προς την οικονομία για να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο αυτή η αναπτυξιακή πορεία στην οποία έχει μπει τον τελευταίο ένα χρόνο η χώρα».

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΝΔ ΕΜΕΙΣ ΠΕΤΥΧΑΜΕ…

Παρακολουθώ τόση ώρα τον υπουργό και είναι σαν να έχω απέναντί μου έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου. Πράος και υπομονετικός με τον ελαφρώς άσχετο με την οικονομία συνομιλητή του προσπαθεί να μου μεταφέρει με απλά λόγια την κατάσταση. Θέλω ωστόσο να δω μπροστά μου τον πολιτικό Αλέξη Χαρίτση.

Του αναφέρω ότι μόλις πριν από λίγη ώρα είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή το μπλοκάρισμα της δόσης λόγω της μονομερούς μείωσης του ΦΠΑ στα 5 νησιά που επιβαρύνθηκαν με το προσφυγικό ότι συμβαίνει αυτό που περιγράφει το Bloomberg για μηδενική αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης…

«Απάντηση στην κα Μπακογιάννη για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει σε λίγο πιο ανεβασμένο τόνο, «νομίζω δίνουν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τις δηλώσεις τους που αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία έγινε και η οποία οδήγησε στην επιτυχία της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Εκεί που οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε η κα Μπακογιάννη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν εμείς πετύχαμε. Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη δικαίωση αυτής της προσπάθειας.

Ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση όμως γιατί αυτό τελικά μας ενδιαφέρει είναι το γεγονός ότι παραλάβαμε από τις κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως η κα Μπακογιάννη την ανεργία στο 27% και τώρα έχει πέσει 7 μονάδες στο 20% και θα συνεχίσει να πέφτει και το επόμενο διάστημα.

Παραλάβαμε μία οικονομία σε πρωτοφανή  ύφεση η οποία βρίσκεται πλέον σε σταθερά αναπτυξιακή πορεία. Αυτό το συνομολογούν οι πάντες στην Ελλάδα και διεθνώς, εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραλάβαμε επίσης άδεια ταμεία. Υπενθυμίζω ότι το 2015 δεν ξέραμε αν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο η ελληνική οικονομία όχι απλώς να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και τους στόχους των πλεονασμάτων αλλά να δημιουργεί και ένα μαξιλάρι ασφαλείας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα αποθεματικό το οποίο ποτέ δεν είχε στο παρελθόν, ακριβώς για να αντιμετωπίσει και διεθνείς αναταράξεις που μπορεί πολύ πιθανώς να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα.

Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα και νομίζω και ότι ο ελληνικός λαός όταν έρθει η ώρα θα κρίνει το πού βρισκόμασταν, πού παραλάβαμε την ελληνική οικονομία το 2015 και πού τη φέραμε σήμερα. Από εκεί και πέρα τα σχόλια των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης νομίζω ότι δεν είναι και τόσο σημαντικά».

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ…

  • Γνωρίζουμε ότι η κρίση, πέρα από τους ανθρώπους επηρέασε αρνητικά και το τραπεζικό σύστημα. Μπορεί να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί μια οικονομία χωρίς την επαναφορά των τραπεζών στην κανονικότητα;

«Οι τράπεζες είναι ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι τράπεζες το 2015 όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια ήταν ουσιαστικά τράπεζες – ζόμπι. Τράπεζες οι οποίες δεν είχαν καμμία όχι απλώς δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και καμμία δυνατότητα διατήρησής τους στη ζωή.

Έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2015 με την πολύ επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που είχαν αρχικώς προϋπολογιστεί. Υπενθυμίζω ότι από τα 25 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν μόλις τα 5,4 δισεκατομμύρια, άρα υπήρξε μια πολύ μεγάλη επιτυχία και από εκεί και πέρα έγιναν μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν με επιτυχία το νούμερο ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπιζαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν που είναι τα κόκκινα δάνεια.

Ένα πρόβλημα το οποίο βεβαίως δημιουργήθηκε μιας και μιλάμε περί αξιοπιστίας, για να επανέλθω και στο προηγούμενο ερώτημά σας, τα προηγούμενα χρόνια, τα πρώτα χρόνια του μνημονίου όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν τις τράπεζες σε μια τρομακτική διόγκωση των κόκκινων δανείων.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τον Μάϊο που μας πέρασε, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα, πέρασαν με επιτυχία τα stress test, τα τεστ αντοχής δηλαδή του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Αυτό ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό ορόσημο για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Από εδώ και πέρα πρέπει και οι ίδιες οι τράπεζες νομίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς έχουμε δημιουργήσει και μία επιτροπή στο υπουργείο κοινή με την ένωση ελληνικών τραπεζών ακριβώς για να αντιμετωπίζουμε τα όποια ζητήματα υπάρχουν. Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν το ρόλο τους και να παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Είναι πολύ κρίσιμο να ξαναπάρει μπροστά το τραπεζικό σύστημα. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών. Πρόκειται για ένα δίκτυο τραπεζών το οποίο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για ενίσχυση δηλαδή επιχειρήσεων τοπικού χαρακτήρα.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν και ήδη το κάνουν-χθες μάλιστα είχαμε και μία πολύ ενδιαφέρουσα χρηματοδότηση μιας συνεταιριστικής τράπεζας από το σχέδιο Γιούνκερ, από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, μία πολύ σημαντική εξέλιξη- μπορούν λοιπόν να ενισχύσουν την οικονομία και αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν.

Ξέρετε τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε πολιτικό σχέδιο για την πλήρη -και αυτό το λένε τα ίδια τα στελέχη των συνεταιριστικών τραπεζών- διάλυση του συνεταιριστικού τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.

Το σχέδιο αυτό το αποκρούσαμε και δε μένουμε σε αυτό, το επόμενο διάστημα θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες αλλά και τη δημιουργία νέων συνεταιριστικών τραπεζικών οργανισμών. Νομίζουμε ότι έχουν να παίξουν ένα πολύ κρίσιμο ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΞΕΒΟΛΕΥΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • Τον ρωτάω για τον Κλεισθένη, το καυτό ζήτημα των προηγούμενων ημερών που δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα στη χώρα. Θέλω να τον «τσιγκλίσω» λίγο περισσότερο ζητώντας του να μου μιλήσει για εκείνους που δεν ήθελαν αυτό το νομοσχέδιο, αλλά παραμένει ψύχραιμος…

«Υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση στη Βουλή αυτές τις μέρες. Είναι λογικό κατά τη γνώμη μου να υπάρχει αυτή η ένταση γιατί ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση θα έλεγα προοδευτικής κατεύθυνσης η οποία διαταράσσει ισορροπίες και ξεβολεύει συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται την αυτοδιοίκηση επί δεκαετίες.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής συνιστά μια πολύ μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας. Δεν είναι δυνατόν σε εθνικό επίπεδο να έχουμε ψηφίσει την απλή αναλογική και αυτό να μην περάσει στο τοπικό επίπεδο.

Αυτό δίνει και στα ίδια τα όργανα της αυτοδιοίκησης τη δυνατότητα να παίξουν έναν πιο ισχυρό θεσμικό ρόλο, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό σε σχέση με την απλή αναλογική είναι ότι διαμορφώνει το πλαίσιο για την καλλιέργεια συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Συναινέσεις και ευρύτερες συμμαχίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων.

Αν είναι δυνατόν να εφαρμόζουμε την απλή αναλογική -και πολύ καλά κάνουμε- σε εθνικές εκλογές και να μην μπορούμε να την εφαρμόσουμε σε τοπικές και περιφερειακές εκλογές.

Νομίζω ότι το έχουν ανάγκη και είναι και αιτούμενο των ίδιων των τοπικών κοινωνιών όπως και των περισσότερων προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα κάποιοι οι οποίοι είχαν βολευτεί μ’ αυτή την κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια και αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση ως τοπικό ή κομματικό τους φέουδο ξεβολεύονται. Δεν πειράζει».

ΟΧΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

  • Προσπαθώ να εκμαιεύσω καμμιά πληροφορία για το σενάριο των πρόωρων εκλογών αλλά ο υπουργός δεν μου κάνει τη χάρη. Τον ρωτάω επίσης ποιο απ’ όλα τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν για τον ίδιο και την πολιτική του προοπτική, τού φαίνεται πιο ελκυστικό. Συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηνών, στην Περιφέρεια Αττικής, στην Μεσσηνία;

Λίγο πριν μισοκλείσω τα μάτια, σηκώσω το πηγούνι και κάνω την ερώτηση που ονειρευόμουν από την αρχή της συνέντευξης «Τί θα ήθελε ο Αλέξης Χαρίτσης για το πολιτικό του μέλλον», ο υπουργός διακόπτει και πάλι τα… σκηνοθετικά μου σενάρια λίγο πριν αρθρώσω το «τί»…

«Δεν είναι θέμα προσωπικής επιθυμίας κανενός. Προσωπικά νομίζω ότι από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κύριο Μητσοτάκη το μόνο πράγμα που ακούμε, μια μόνιμη επωδός είναι «εκλογές τώρα».

Αυτό το οποίο έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική κοινωνία συνολικά, θα έλεγα, βγαίνοντας από τα μνημόνια και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση όλης αυτής της περιπέτειας των τελευταίων τριών χρόνων, είναι σταθερότητα.

Κάτι το οποίο χρειάζεται στο επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία είναι να μπορέσει σιγά σιγά να ανακτήσει αυτά τα οποία έχασε κατά τη μνημονιακή περίοδο. Με αυτή την έννοια δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή σε καμμία περίπτωση προτεραιότητα η διενέργεια εθνικών εκλογών.

Το ζητούμενο είναι όλα όσα συζητήσαμε πριν. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, η παροχή κινήτρων και ευεργετικών ρυθμίσεων για την εργασία, όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε πριν να γίνουν πράξη. Αυτό είναι το ζητούμενο τώρα και όχι αυτό το οποίο μπορεί να απασχολεί έναν πολύ κλειστό κύκλο πολιτικολογούντων για το πότε και αν θα γίνουν οι εκλογές.

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και αφού έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να μπορέσει και ο ελληνικός λαός να κατανοήσει και να νιώσει περισσότερο στο πετσί του και κυρίως στην τσέπη του ότι περάσαμε σε μία νέα φάση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτό έχει κατά νου και βλέπει ως βασική προτεραιότητα. Όλα τα υπόλοιπα  είναι ζητήματα τα οποία θα τα πούμε όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος».

  • ΑΥΡΙΟ: Ο Μεσσήνιος υπουργός Αλέξης Χαρίτσης αναφέρεται σε τοπικά θέματα έργων και υποδομών και στις προοπτικές της Μεσσηνίας στη μεταμνημονιακή εποχή!
Share.