Χρήστου Κορομηλά; Το μεγάλο στοίχημα για το 2018 

0

Το μεγάλο στοίχημα για το 2018 είναι σαφώς η αναζήτηση για ξένους επενδυτές που θα «σηκώσουν» το βάρος της ανάπτυξης σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Ωστόσο όσοι επιμένουν σε τέτοια σενάρια ξεχνούν ότι χωρίς Έλληνες, επενδύσεις δεν θα γίνουν και ανάπτυξη δεν θα υπάρξει. Γιατί να επενδύσει ένας ξένος στην Ελλάδα όταν βλέπει τους Έλληνες να είναι επιφυλακτικοί και αδιάφοροι, πολλές φορές και τρομαγμένοι; Γιατί να επενδύσει ένας ξένος όταν βλέπει ότι οι Έλληνες μεταφέρουν στο εξωτερικό την έδρα των επιχειρήσεων τους, αναζητούν την ένταξη τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποχωρώντας από το ελληνικό, δεν αγοράζουν καν ακίνητα, ούτε φέρνουν πίσω τις καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό. Βλέπουν οι ξένοι ότι οι μόνες επενδύσεις που γίνονται είναι σε καφενεία και σουβλατζίδικα, ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση υποφέρουν ή φυτοζωούν, ότι το εμπόριο σέρνεται, ότι ο τουρισμός ακόμη είναι σε μεταβατική περίοδο. Το λογικό είναι ότι οι ξένοι θα επενδύσουν στην Ελλάδα αφού πρώτα διαπιστώσουν ότι οι Έλληνες τολμούν να κάνουν την πρώτη κίνηση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ*

Σήμερα εξετάζονται επενδύσεις σε επιχειρήσεις και ακίνητα που πουλάει το κράτος, αλλά και αυτές βρίσκονται υπό αίρεση. Όταν το Ελληνικό βολοδέρνει τόσα χρόνια, όταν ακόμη και σήμερα δεν μπορεί εύκολα να  ξεμπλέξει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της μικροπολιτικής όποιος θέλει να τοποθετήσει τα χρήματα του στη χώρα μας, ποιός σοβαρός ξένος επενδυτής θα τολμήσει να εμπλακεί σε  μια μεγάλη επένδυση; Τόλμησαν επενδυτικοί οίκοι και κάποιοι άλλοι ξένοι επενδυτές να «τοποθετηθούν» στις τράπεζες και κλαίνε ακόμη τα λεφτά τους. Οι επενδύσεις λοιπόν των ξένων, δεν πρόκειται να προχωρήσουν αν δεν πάρουν σήμα από τους ντόπιους επενδυτές.

Θα μου πείτε: Υπάρχουν Έλληνες με λεφτά που μπορούν να επενδύσουν;

Φυσικά υπάρχουν, πολλοί και με πολλά χρήματα. Ας πούμε όλοι οι εφοπλιστές ή κάποιοι πολύ μεγάλοι βιομήχανοι και επιχειρηματίες. Υπάρχουν και άλλοι πολύ πλούσιοι Έλληνες με χρήματα και δουλειές στο εξωτερικό. Υπάρχουν και μεσαίοι επιχειρηματίες με χρήματα που θα μπορούσαν να επενδύσουν σε πλήθος επιχειρήσεων, σε ακίνητα, ή στον τουρισμό. Υπάρχουν και νέοι που διαθέτουν τεχνογνωσία σε διάφορα αντικείμενα και οι οποίοι είναι βέβαιον ότι θα πετύχαιναν αν έβρισκαν κάποιους χρηματοδότες. Και όμως, ουδείς επενδύει μέχρι στιγμής.

Γιατί;

Το γιατί το ξέρουμε όλοι, από παλιά. Ακόμη και στις χρυσές εποχές, υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα, ο πολιτικός κίνδυνος συχνά – πυκνά επαληθεύεται και εμποδίζει να κινηθεί ένας επενδυτής με μακροχρόνιο ορίζοντα. Όμως έφθασε στο απόγειο του με την κρίση και με την έντονη δήθεν διαμάχη περί μνημονιακών και μη πολιτικών αλλά και με την επικράτηση της λογικής πως η επιδοματική διαχείριση των ασθενέστερων λύνει το πρόβλημα του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού χιλιάδων πολιτών αντί των μεταρρυθμίσεων και της στήριξης της επιχειρηματικότητας που δίνει προοπτικές εργασίας και εισοδήματος σε πλατιές μάζες ανθρώπων της κατώτερης και της μεσαίας τάξης( αν υπάρχει ακόμα).

Ο κίνδυνος λοιπόν για τις αποεπένδυσεις προέρχεται πρωτίστως από τους κρατούντες, η λογική περισσότεροι φόροι και το 2018 θα αποτελέσει νάρκη στα θεμέλια κάθε ενδεχόμενης επένδυσης.

Αλλά και αν ο επενδυτής υπερπηδήσει το εμπόδιο των υπερβολικών φόρων θα συναντήσει τη Χάρυβδη μιας εχθρικής, αντιπαραγωγικής, διεφθαρμένης γραφειοκρατίας της οποίας το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την απόλυτη έλλειψη ανεξάρτητων θεσμών, την έλλειψη κτηματολογίου, τις υπηρεσίες του δημοσίου, πολεοδόμους, αρχαιολόγους, Συμβούλιο της Επικρατείας και κάθε λογής «προστάτες».

Αν δεν δούμε λοιπόν τους Έλληνες να επενδύουν, θα είναι αφελές να περιμένουμε τους ξένους στη χώρα και το 2018, οι οποίοι λένε «παρακαλώ, μετά από εσάς». Και όσοι τελικά θα επενδύσουν θα το κάνουν διστακτικά και περιορισμένα και θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

*Ο Χρήστος Δ. Κορομηλάς είναι Οικονομολόγος, Μaster Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρόεδρος Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Μεσσηνίας

 

 

Share.