fbpx

Όλος ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτακτη ανάγκη για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές! 

0

ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ» ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ ΠΟΥ «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ

ΑΙΤΗΜΑ επέκτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας, κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, προκειμένου να έχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει στο συντομότερο δυνατό τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί από τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας.

«Το κάνω για να μη θέλω δύο χρόνια για να φτιάξω ένα γεφυράκι, το οποίο θα μπορώ να αποκαταστήσω αμέσως, εκεί που γκρέμισε», ανέφερε ο κ. Νίκας, ο οποίος στάθηκε ειδικά στον Ταΰγετο και βάλλοντας εκ νέου, κατά του περιφερειάρχη. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος με σοβαρότητα. Τα 2 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις και μικρά τεχνικά, ολοκληρώθηκαν ως διαδικασίες. Ο κόσμος, πρέπει να ξέρει πως από τη στιγμή που έχουμε τα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει ο εργολάβος, χρειάζονται δύο χρόνια, όμως υπογράφω αυτές τις ημέρες το συμβόλαιο και με το που ανοίγει… ο καιρός, ξεκινάει! Τα καταφέραμε με πολύ μεγάλες προσπάθειες, γιατί εγώ πήγα δύο φορές στην Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό και κατ’ επανάληψη στην Αλαγονία.

Η δική μου πολιτική ηθική επιβάλει να μην πηγαίνω με κάμερες, ούτε με φωτογράφους. Να βλέπω το πρόβλημα, να έχω ιδία γνώμη και να αγωνίζομαι για την επούλωση των πληγών», είπε με νόημα, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές κατά του Πέτρου Τατούλη και στάθηκε σε όλα είναι σε εξέλιξη. «Έχουμε λοιπόν 480.000 ευρώ τώρα για να προχωρήσουμε σε διαδικασίες γρήγορες, ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε όλα τα χωριά, κάτι που ήδη κάνουμε. Δεν αποκλείστηκε ούτε ένα χωριό στην Αλαγονία. Δε σημειώθηκε καταστροφή και όποιος μιλάει για καταστροφή, δεν ξέρει το περιεχόμενο των εννοιών και των λέξεων. Είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα, δρόμοι κόπηκαν, αλλά χωριά, δεν αποκλείστηκαν. Από τα 2.000 σπίτια, 3 είναι «κόκκινα» και νοικιάσαμε σπίτια για να παραμείνουν οι ιδιοκτήτες τους και ασφαλώς, το ζήτημα θα λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Η πρόσβαση στη Σπάρτη γίνεται με προσοχή όπως και μέσα στα χωριά και πρέπει να πω για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει θέμα ερπυσμού. Οι πρόγονοι των Αλαγονίων έβαλαν… τα χωριά στις κατάλληλες θέσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν, ερπυσμός στον Ταΰγετο και το λέω για τις φήμες ότι πρέπει να μεταφερθούν τα χωριά, αφού ο καθένας έλεγε ότι ήθελε και είναι κρίμα, ενώ η γλώσσα μας έχει μεγάλες δυνατότητες να μην είμαστε ακριβείς», ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας, συνεχίζοντας με τις αιχμές, καλώντας τους κατοίκους να διευκολύνουν την αποκατάσταση των δρόμων, δίνοντας λίγο χώρο στις στροφές, για να γίνει με ευκολία η αποκατάσταση.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, εκτίμησε πως μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι σε εξέλιξης 5 – 6 εργολαβίες και άφησε ξανά πολλές αιχμές κατά της Περιφερειακής Αρχής, στο θέμα της ανάπτυξης. «Έχουμε συνέδρια, παρόλες που λέγονται από διάφορους και στο τέλος, έχουμε και ένα – δύο γεύματα και παίρνουμε τη μελέτη και τη βάζουμε σε ένα ντουλάπι… Θέλω να σας μιλήσω ευθέως. Οι ορεινές περιοχές έχουν όλες πρόβλημα. Η περιφερειακή Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα εγκατάλειψης αυτή τη στιγμή. Πως αντιμετωπίζεται; Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τα χρήματα και επιδοτούνται επιχειρήσεις από την Περιφέρεια και ρωτώ, πόσες επιχειρήσεις έχουν επιδοτηθεί στην περιοχή της Αλαγονίας για την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Της πατάτας ως παράδειγμα, της χλωρίδας στον Ταΰγετο που είναι το πιο πλούσιο βουνό… Έχουν επιδοτηθεί περίπτερα, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Δεν ξέρω αν είναι ζωντανές αυτές οι επιχειρήσεις σήμερα, αλλά για την παραγωγική δυνατότητα αυτής της περιοχής του Ταϋγέτου, τι αλήθεια έχει επιδοτηθεί; Για τη Μάνη υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα, το οποίο θα εξελιχθεί μέχρι το 2023 και μακάρι! 12εκατ. ευρώ, σωστή ενέργεια από πλευράς Περιφέρειας, για τη Γορτυνία ένα αντίστοιχο. Για τον ορεινό Ταΰγετο; Από τη Βρομώβρυση μέχρι την Πάνω Βέργα συμπεριλαμβανομένης της Αλαγονίας, τι πρόγραμμα υπάρχει αλήθεια; Συνέδρια έχουν γίνει καμιά δεκαριά για τον Ταΰγετο. Υπάρχει μια ντουλάπα με σχέδια, αλλά χρειάζονται χρήματα, τα οποία δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο δήμαρχος ξεκαθαρίζοντας πως την ευθύνη γι’ αυτά έχει η Περιφέρεια. «Εγώ δεν έχω αρμοδιότητα, δεν δίνω κατευθύνσεις ως Δήμος. Για τα δημοτικά κτίρια, τους δημοτικούς δρόμους, τον οδοφωτισμό και το νερό, επ’ αυτών θα κριθώ. Ο περιφερειάρχης θα κριθεί για την κατάσταση του εθνικού δρόμου και την ανάπτυξη της περιοχής γιατί αυτός δίνει τις επιδοτήσεις», σημείωσε καταληκτικά, ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Share.