fbpx

12 προτεραιότητες του Γιώργου Τσώνη για τη Μεσσήνη της επόμενης μέρας!

0

ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΑΚΟΜΗ και αν δεν τον ψηφίζεις, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς ότι η αποδοχή του Γιώργου Τσώνη και η επιβράβευση της προσπάθειάς του για αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής στη Μεσσήνη και τα πολλά χωριά του Δήμου, είναι ορατή και πανθομολογούμενη.

Πέρα από το έργο της 4ετίας και τη συγκινητική παρουσία του δημάρχου στα δύσκολα, είναι και η προετοιμασία του Δήμου για την πόλη του αύριο, με σύγχρονες υποδομές που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που έχει δυνατότητες ανάπτυξης τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και τον τουρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τη συγκράτηση του πληθυσμού στη Μεσσηνία που αλλάζει και αυτό είναι οφθαλμοφανές και στον πλέον κακόπιστο και αντιπολιτευόμενο τη Δημοτική Αρχή Τσώνη.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ

Με εμφανή συγκίνηση ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Τσώνης την ημέρα της γιορτής του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, υποδεχόμενος τους πολυπληθείς φίλους και υποστηρικτές του από όλους τους πολιτικούς χώρους τόνισε:

«Αυτή εδώ τη βραδιά, που είμαστε όλοι εδώ, είσαστε όλοι εδώ, με το μήνυμα ότι μαζί θα συνεχίσουμε και μετά τις 26 Μαΐου.

Τα μέλη της παράταξης μου και εγώ, περιμέναμε μια απλή τελετή για την ώρα των εγκαινίων, αλλά η παρουσία σας, μετατρέπει τη σημερινή νύχτα σε μια μεγάλη μέτρηση ότι εμείς θα είμαστε οι νικητές.

Με πραγματική εκείνη την ημέρα των εκλογών, που δε θα μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς.

Το 2015 ξεκινήσαμε μαζί, ένα μεγάλο ταξίδι.

Για μας, δεν έχει αξία μόνο, η αφετηρία και ο τερματισμός, έχει πολύ μεγάλη σημασία όλο το ταξίδι και κατορθώσαμε,  από αυτό το τρένο  να μην κατέβει κανείς.

Αντίθετα, να έρθουν μαζί μας, στην κοινή μας προσπάθεια, συμπολίτες, συμπολίτισσες, αξιοπρεπείς -ικανοί, γιατί ξέρετε καλύτερα από εμένα μπορεί να πετύχαμε μέχρι σήμερα πολλά, αλλά δεν τα πετύχαμε όλα.

Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, γιατί είμαστε αποφασισμένοι.

Μέχρι σήμερα απέφυγα να μιλάω με λόγια γιατί μερικές φορές τα λόγια είναι φτώχεια.

Μιλήσαμε και παρουσιάσαμε μεγάλα έργα και μόνο, αναπτυξιακά, χρήσιμα και χρηστικά και σήμερα όλοι μαζί δηλώνουμε, πάμε παρακάτω.

Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

ΟΙ 12 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της «Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Δήμου Μεσσήνης» ο Γιώργος Τσώνης ανέφερε:

«1. Όταν αναλάβαμε, ο Δήμος Μεσσήνης δεν είχε πολεοδομία. Τη συστήσαμε , τη λειτουργήσαμε, εξυπηρετική και φιλική προς τους πολίτες γιατί έτσι οφείλουμε να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες μας.

 1. Όταν επισκεπτόμασταν άλλες πόλεις, μας έμενε ένα παράπονο, γιατί οι πολίτες του Δήμου Μεσσήνης να μην απολαμβάνουν ένα σύγχρονο ιστορικό κέντρο ;

Τα καταφέραμε, το παραδίδουμε και η Μεσσήνη γίνεται η πόλη που αγαπάμε και θέλουμε.

 1. Ενεργειακή αναβάθμιση: στις σύγχρονες πόλεις το φως δε φωτίζει μόνο, εξυπηρετεί και παρέχει ασφάλεια.

Χωρίς καμία επιβάρυνση για εσάς,  έχουμε ήδη ένα δήμο φωτεινό, εξυπηρετικό, για όλους μας και για τους επισκέπτες.

Επί τη ευκαιρία να πω, ότι το έργο με δανεικά που αναφέρονται κάποιοι για το ιστορικό κέντρο δε θα σας επιβαρύνει ούτε ευρώ.

Το κέρδος του δήμου από την ενεργειακή αναβάθμιση είναι 300.000 ευρώ το χρόνο, 3.000.000 ευρώ στο σύνολο στα ταμεία του δήμου. Τα έσοδα των 2 χρόνων θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Αφήνω τους μικρούς και μικρόψυχους που δήθεν ενδιαφέρονται για το καλό του δήμου στην απόλυτη κρίση σας.

 1. Ανοιχτά κέντρα εμπορίου, είναι μια μεγάλη προσπάθεια που η περιγραφή της μόνο με λόγια, ίσως να μειώνει την πραγματική κατάσταση που σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι ορατή.

Καταθέσαμε φάκελο, διεκδικούμε 1.900.000 ευρώ, με πολύ καλές πιθανότητες και μαζί με άλλες πόλεις σε λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε σε όλους, αλλά πάνω από όλα, σε αυτούς, που πραγματικά θα ωφελήσει, τους 130 επιχειρηματίες, την πόλη και τους πολίτες.

 1. Πάμισος: αυτό το μικρό κομμάτι παραδείσου δίπλα μας, όλοι το είχαν στο μυαλό τους αλλά μάλλον στην άκρη. Δε μας το χάρισαν. Το διεκδικήσαμε, χτυπήσαμε πόρτες, αυτή είναι η αλήθεια.

Σήμερα, έχουμε τη μελέτη και στην έναρξη της επόμενης αυτοδιοικητικής μας  θητείας , η μελέτη θα γίνει έργο και θα σας παραδοθεί.

 1. Αντιπλημμυρική προστασία: πρωτόγνωρη λέξη αλλά και στην αυτοδιοίκηση φίλες και φίλοι, ισχύει αυτό που λέμε είναι κακό στην άμμο να κτίζεις παλάτια.

Το δήμο μας, τον στηρίζουμε, τον δομούμε σε έδαφος, σταθερό και ασφαλές.

Τα αντιπλημμυρικά έργα, αξίας 4.000.000 ευρώ που εξελίσσονται, είναι έργα αποδοτικά για τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια, για τις επόμενες γενιές.

 1. Ο αθλητισμός: βρίσκεται σε περίοπτη θέση… δεν είναι για εμάς μερεμέτι …ανακαινίζουμε το δημοτικό στάδιο Μεσσήνης με σύγχρονες προδιαγραφές, με 600.000 ευρώ που διεκδικούμε από το «Φιλόδημο» για να γίνει λειτουργικότερο, εξυπηρετικότερο.

Ενώ, σε πολύ λίγο χρόνο μετά την παραχώρηση του ακίνητου του ΟΣΕ, που και αυτό ήταν στοίχημα που το κερδίσαμε, ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο και ένα  κολυμβητήριο ιδιαίτερων προδιαγραφών που δεν έχει ούτε η Καλαμάτα, αλλάζουν την αθλητική αντίληψη του Δήμου μας.

Και επιτέλους ο δήμος μας, να μη βγάζει μόνο αθλητές αλλά και άλλους πρωταθλητές όπως τον Τσάτουμαν.

Επιπλέον, δε, ένας τέτοιος χώρος αθλητισμού, επιβεβαιώνει και θα κάνει πραγματικότητα το όραμα μου για την ήπια συγκοινωνιακή σύνδεση Καλαμάτα-Μεσσήνη.

Σε ότι αφορά, στην αναβάθμιση πολλών γηπέδων και αθλητικών υποδομών που έγιναν αυτά τα χρόνια δε στέκομαι, ήταν αυτονόητη υποχρέωση μας. Όπως, και οι παιδικές χαρές που δημιουργήθηκαν και με τη χρηματοδότηση από το Φιλόδημο σε λίγο, σε όλες τις τοπικές κοινότητες τα παιδιά θα απολαμβάνουν.

 1. Παιδεία: ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε βρεφικό τμήμα, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και όλα αυτά με χρηματοδοτήσεις που διεκδικήσαμε από την ελληνική εταιρεία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης. Δημιουργήσαμε δομές πραγματικής αλληλεγγύης για τις οικογένειες του δήμου μας, αλλά και για τα σχολεία αξιοποιήσαμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο γιατί η νέα γενιά ξέρουμε καλά, ότι είναι το μέλλον του τόπου μας.
 2. Πολιτισμός: Αρχαία Μεσσήνη, διεθνές σημείο πολιτισμού. Γνωστό και αξιοθαύμαστο σε όλες τις μεριές της γης, το μόνο που μπορούσαμε για αρχή να κάνουμε και συνεχίζουμε με την αρωγή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, οι χιλιάδες επισκέπτες να σταθμεύουν με άνεση και ασφάλεια, με τις εργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει .

Οφείλω δε να πω και να αναφέρω ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο, οι επιστημονικές συναντήσεις, έχουν αναδειχθεί σε πολύ μεγάλα γεγονότα πολιτισμού, με χιλιάδες επισκέπτες να έρχονται και φεύγοντας να αφήνουν ένα κομμάτι από την καρδιά τους …και αυτό επιβεβαιώθηκε με τη βράβευση του Δήμου Μεσσήνης στον τομέα του πολιτισμού.

Με την ευκαιρία σήμερα, με λόγο αυτοδιοικητικής τιμής, σας δηλώνω γιατί δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, ότι έδωσα και θα δώσω έναν πολύ μεγάλο αγώνα με την περιφέρεια και το κεντρικό κράτος να γίνει ο δρόμος προς της αρχαία Μεσσήνη, γιατί φίλες και φίλοι, αυτό το δρόμο περάν των άλλων θα πρέπει να τον κάνουμε λεωφόρο πολιτισμού.  Το οφείλουμε.

Επιπλέον, διεκδικήσαμε και το επιτύχαμε. Οι αποθήκες του ΑΣΟ στην πόλη της Μεσσήνης και η χρηματοδότηση τους με 2.000.000 από το ΕΣΠΑ, θα διαμορφώσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού-κόσμημα,  γιατί θέλω να σας γνωρίσω ότι άνθρωποι και θεσμοί του πολιτισμού απαιτούν έναν τέτοιο χώρο δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

Έτσι, πέραν των άλλων δημιουργούμε ένα τεράστιο υπόβαθρο που μέχρι τώρα μας λείπει, η Μεσσήνη και ο δήμος Μεσσήνης, πρώτα από όλα να γίνει σημείο επισκεψιμότητας, προορισμού και για το συνεδριακό τουρισμό.

 1. Πρωτογενής τομέας: Μόνοι μας θεσμικά σα δήμος δε μπορούμε και πολλά, αλλά μαζί με την περιφέρεια, το κράτος, τους διπλανούς δήμους, τις ενώσεις, την Ε.Ε σε μια μεγάλη προγραμματική σύμβαση για τη γεωργία πρέπει πρώτα από όλα να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες από τα φυσικά φαινόμενα και όταν χρειάστηκε, το κάναμε μόνοι μας, το Σεπτέμβρη του 2016, το Σεπτέμβρη του 2018, το Γενάρη του 2019 ήμασταν και ήμουν εκεί, με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα μας τα μέσα, το ξέρετε.

Αξίζει να αναφέρω τη συνεργασία μας με την περιφερειακή διεύθυνση Μεσσηνίας για το αρδευτικό έργο Τρικόρφου, που εντός ήμερων υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του. Τίποτα δε ξεχάσαμε, τίποτα δεν παραλείψαμε.

 1. Τουρισμός: ζούμε σε ένα νομό με εκατοντάδες παραλίες, με εκατοντάδες ομορφιές που τον επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.

Πρέπει όμως να ξέρουμε και έτσι να δράσουμε, ότι ο δήμος μας έχει και αυτός ξεχωριστές ομορφιές.

Εχει τώρα 2 χρόνια, που πάμε καλύτερα, ώστε η παραλιακή μας ζώνη να είναι σημείο πρώτης προτεραιότητας για τον τουρισμό της Ευρώπης και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

Σε όλα αυτά που σχεδιάζουμε φίλες και φίλοι, δεν έχουν ύπαρξη οι ευχές και τα οράματα.

Χρειάζεται έργο με αρχή τις υποδομές, ώστε εμείς να κτίσουμε το μέλλον του τουρισμού, οι επισκέπτες να κτίσουν τις καλές τους διακοπές τους, οι επενδυτές  να κτίσουν τις επενδύσεις του για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Έτσι λοιπόν, η διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου, η μελέτη και η κατασκευή της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Πεταλιδίου ενταγμένη στο Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών με 2.000.000 ευρώ περίπου , η ολοκλήρωση της μελέτης της αντιδιαβρωτικής προστασίας της Αίπειας και η προεργασία που έχει γίνει για την ένταξη της κατασκευής της στο ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση, επιτέλους, των μελετών των βιολογικών καθαρισμών της Αίπειας και του Πεταλιδίου και η χρηματοδότηση κατασκευής τους από το Φιλόδημος , η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης για πλήθος τοπικών κοινοτήτων που ήδη εξελίσσεται, αξίας 2.500.000 ευρώ και άνω,  είναι η αρχή, ώστε ο τουρισμός μαζί με την παραγωγή και τον πολιτισμό να είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 1. Τα χωριά μας: Την ίδια αξία, φίλες και φίλοι, που έχει η Μεσσήνη και το κέντρο της, ίσως και μεγαλύτερη έχουν ξεχωριστά ένα προς ένα τα 110 χωριά. Έτσι αντιμετωπίζουμε με καλή διάθεση προγραμματισμό και έργο το κάθε χωριό μας. Οι κάτοικοι να είναι εξυπηρετούμενοι, ασφαλείς και να χαίρονται για τον τόπο τους αλλά και οι επισκέπτες να έρχονται στα χωριά τους και να βρίσκουν το χωριό τους καθαρό, εξυπηρετικό, με καθαρό νερό, καλή αγροτική οδοποιία, με φιλική καθημερινότητα όσο αφορά το δήμο και να περιμένουν με χαρά και αγωνία πότε θα ξανάρθουν. Είναι δέσμευση, κάναμε πολλά, συνεχίζουμε !

Πήραμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους εν στάσει, αυτή είναι η αλήθεια, την τρέξαμε σε αυτή τη δημοτική θητεία με γρήγορο ρυθμό και με θάρρος δηλώνουμε ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι αυτοδιοικητικά χρόνια έργων και προσπάθειας για πολλά ρεκόρ.

Γιατί αυτό θέλουμε για τη Μεσσήνη, την τέλεια πόλη,  αυτό θέλουμε για το Δήμο μας, τον τέλειο Δήμο.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Εγώ και οι συνεργάτες μου, δεν είμαστε θεσμική αυτοδιοικητική αρχή, είμαστε οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, φίλοι, συγγενείς, συντοπίτες με όλους σας.

Θεωρούμε σημαντικό λίθο της ανάπτυξης του δήμου, τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων μας.

Με χαμένη την προηγούμενη τετραετία από το 2011 έως το 2014, ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε όλα.

Βοηθήσαμε το έργο της ελληνικής αστυνομίας. Προσπαθούμε να ανατάξουμε το έργο και την αποστολή της δημοτικής αστυνομίας αλλά ακόμη έχουμε μπροστά μας το τείχος της γραφειοκρατίας αλλά την κάθε στιγμή του πολίτη την εξασφαλίζει και την ασφαλίζει η καθημερινή δική μας παρουσία στο κέντρο και στις γειτονιές, στον πόνο και στη χαρά κάθε συμπολίτη. Δίπλα στον έμπορο, στον επιχειρηματία κάθε στιγμή, γιατί έχουμε αντιληφθεί ότι και στις σύγχρονες κοινωνίες η δύναμη όλων είναι οι καθημερινές σχέσεις στοργής και μακριά από εμάς οι σχέσεις οργής που καλλιεργούν κάποιοι άλλοι.

Έτσι τα αντιμετωπίζουμε όλα.

Σχεδιασμό, πρόταση, ανθρωπιά, ανάπτυξη … και έτσι θα αντιμετωπίσουμε και το δρόμο, αναπτυξιακά, με γραμμές και θέσεις διαφάνειας, με την παρουσία όλων!

Εμείς θα γράψουμε το μέλλον της Μεσσήνης με το δρόμο, δε θα διαγράψουμε το μέλλον της Μεσσήνης με κόκκινες προεκλογικές γραμμές, ξάστερα, διάφανα, δεν κρυβόμαστε, δεν το βάζουμε στα πόδια και ότι και όταν γίνει θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί.

Τέλος, κάποιοι λίγοι, ελάχιστοι δήθεν για το καλό του Δήμου, προσπαθούν να σταυρώσουν και εμένα και τους συνεργάτες μου στο βωμό προεκλογικών λόγων και εξυπηρετήσεων…

Τους λέω, σήμερα από αυτή τη  στιγμή των εγκαινίων του εκλογικού μας κέντρου ότι και στην αυτοδιοίκηση και στην ανάπτυξη και στη συμπεριφορά, μετά τη σταύρωση έρχεται η ανάσταση, έρχεται η δικαίωση και με τη σημερινή σας παρουσία, δώσατε το μήνυμα ότι Μαζί συνεχίζουμε για τη διαρκή δικαίωση του δήμου μας, για την δικαίωση όλων».

Share.