ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για Τρίτη χρονιά «Οι ένορκοι» στο θέατρο μετά από δυο χρόνια sold-out παραστάσεις και περιοδείες σ’ όλη την Ελλάδα

0

Σε μια σκηνή που παραπέμπει σε αίθουσα ενόρκων 12 άνδρες καλούνται να πάρουν μια απόφαση για την ζωή ενός 16χρονου αγοριού που κατηγορείται για φόνο. Με κοστούμια εποχής που σε μεταφέρουν αμέσως στην Νέα Υόρκη στα τέλη του ’50, η παράσταση είναι βασισμένη στην αμερικανική τηλεταινία του 1954 που έγινε ταινία το 1957, με τον πρωτότυπο τίτλο «12 Angry Men». Μάλιστα, η ταινία ήταν το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Sidney Lumet με πρωταγωνιστή τον Henry Fonda, κέρδισε την Χρυσή Άρκτο και πολλά άλλα βραβεία, ενώ ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ μεταξύ αυτών και καλύτερου σεναρίου. 

Ας επιστρέψουμε όμως στην παράσταση… “Οι 12 Ένορκοι” ανεβαίνουν για τρίτη χρονιά στο θέατρο, έπειτα από δύο χρόνια sold-out παραστάσεων και μία επιτυχημένη περιοδεία στο ΚΘΒΕ και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 

Δώδεκα ηθοποιοί. Δώδεκα άνδρες ηθοποιοί. Δώδεκα από τους πιο αγαπημένους Έλληνες ηθοποιούς, βρίσκονται επί σκηνής σε σκηνές έντασης, τσακωμού, συγκίνησης, ταύτισης, χιούμορ, αλήθειας. Κάποιοι προβληματίζονται γιατί έχουν στα χέρια τους τη ζωή ενός 16χρονου αγοριού. Κάποιοι όχι, θέλουν μόνο να ξεμπερδεύουν, να βγάλουν την ετυμηγορία και να φύγουν για τους δικούς τους λόγους, αλλά και λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος του παιδιού για το οποίο δεν έχει νόημα να ασχοληθούν περαιτέρω. Είναι όλοι αντιμέτωποι με τον ίδιο λόγο και μέσα από τις δικές τους αλήθειες καταλήγουν να πάρουν μια απόφαση. 

Το κοινό γίνεται ο 13ος ένορκος. Παρόλο που δεν πρόκειται για διαδραστική παράσταση, νιώθεις ότι συμμετέχεις κι ότι προσπαθείς κι εσύ μέσα από τα στοιχεία που αναλύονται μπροστά σου να βγάλεις την ετυμηγορία εάν το παιδί είναι αθώο ή ένοχο. Νιώθεις να ταυτίζεσαι με τον έναν ή τον άλλον ένορκο, να συμφωνείς ή να διαφωνείς, να εκνευρίζεσαι ή να συγκινείσαι και τέλος να γίνεσαι μέρος της απόφασής τους. Συγκλονιστικές ερμηνείες 12 ηθοποιών που σε συνδυασμό με την εξαιρετική σκηνοθεσία καταφέρνουν να κάνουν όλο το θέατρο το 13ο άτομο της ετυμηγορίας τους. 

Οι 12 ένορκοι είναι: Χριστόδουλος Στυλιανού, Παντελής Παπαδόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος.

 

Leave a Reply