ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπερθέρμανση κινητού και τρόποι αντιμετώπισης

0

Το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και, πλέον, προέκταση του χεριού μας. Ενα πολύ τυπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λίγο-πολύ όλοι οι χρήστες κινητών είναι η υπερθέρμανση της συσκευής τους.

Tα smartphones  αρχίζουν να ζεσταίνονται κατευθείαν από τη στιγμή που θα τα ανοίξουμε, είναι αναπόφευκτο. Αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα καθώς επηρεάζει την αποδοτικότητα της συσκευής και μπορεί ακόμη να προκαλέσει και βλάβες. Αλλά τι προκαλεί την υπερθέρμανση και τι μπορούμε να κάνουμε γαι να την αποφύγουμε;

Οι αμέτρητες εφαρμογές που τρέχουν παράλληλα, τα παιχνίδια, η «κακή» φόρτιση και η έκθεση στον ήλιο είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που το κινητό μας… ανεβάζει θερμοκρασία.

Έκθεση στον ήλιο

Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή έχει τύχει σε όλους μας να ξεχάσουμε το κινητό πάνω στην ξαπλώστρα, στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή στο τραπέζι του  μπαλκονιού. Μετά από δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι σχεδόν αδύνατο ακόμα και να το ακουμπήσεις.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να αφαιρέσουμε τη θήκη, αν υπάρχει, καθώς η θήκη μπλοκάρει τη θερμότητα με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του κινητού να φτάνει ευκολότερα στα ύψη. Το τοποθετούμε σε ένα σκιερό μέρος και το αφήνουμε να επανέλθει.

Υπερβολική χρήση

Αν το κινητό μας υπερθερμαίνεται συχνά μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά επιλύσημων λόγων, που κυρίως σχετίζονται με την υπερφόρτωση της μνήμης. Όσο πιο «απαιτητική» και «βαριά» είναι μία εφαρμογή και όσο περισσότερο τη χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο επιβαρύνουμε τον επεξεργαστή και τη μνήμη του κινητού μας και, συνεπώς, τόσο πιο επίφοβο είναι το τηλέφωνό μας να κολλήσει ή να υπερθερμανθεί. Εφαρμογές που προϋποθέτουν τη χρήση δεδομένων, σύνδεση με άλλες εφαρμογές ή συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο, είναι πιθανότερο να προκαλέσουν πρόβλημα αφού απαιτούν περισσότερη ενέρεγια και αποστραγγίζουν την μπαταρία για τη φόρτωσή τους.
Θα πρέπει να κλείνουμε ό,τι λειτουργεί στο παρασκήνιο και να μην «επιβαρύνουμε» το κινητό μας για πολλή ώρα. Καλό είναι, επίσης, να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα. Ενεργοβόρα είναι επίσης τα widgets, οι ζωντανές ταπετσαρίες, το μόνιμα ανοιχτό Wi-Fi ή η χρήση δεδομένων και το Bluetooth, ό,τι τέλος πάντων απαιτεί συνεχή ενέργεια, οπότε τραβάει από την μπαταρία και την ζεσταίνει.

Προβληματική μπαταρία ή φορτιστής

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι η υπερθέρμανση του κινητού κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Τα ενδεχόμενα σε αυτή την περίπτωση είναι δύο. Η θερμοκρασία ανεβαίνει είτε εξαιτίας του φορτιστή είτε λόγω προβληματικής μπαταρίας. Το δεύτερο μπορεί να ελεγχθεί πολύ εύκολα, αν χρησιμοποιήσει κανείς διαφορετικό φορτιστή.
Στην περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει θα πρέπει να ελεγχθεί η μπαταρία. Μπορούμε να ελέγξουμε αν η μπαταρία έχει στρεβλωθεί και, αν η όψη της φαίνεται περίεργη, θα πρέπει να ζητήσουμε την γνώμη ενός ειδικού.

Τι ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην μπαταρία

η συνεχής υπερθέρμανση του κινητού;

Τα μοντέρνα καινούργια smartphones, φέρουν μπαταρία  ιόντων λιθίου (Li-ion), οι οποίες είναι μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι οι παλίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου (NiMH). Παρόλο που είναι πιο ευκολότερα διαχειρίσιμες, εξακολουθούν να απαιτούν κάποια προσοχή.

Μια μπαταρία μη επαναφορτιζόμενη επιτρέπει την κίνηση του ηλεκτρισμού προς μια κατεύθυνση. Κοινώς, τα ηλεκτρόνια φεύγεουν από την μπαταρία και μέσω του κυκλώματος ταξιδεύουν… και δίνουν ενέργεια στην όποια συσκευή ηλεκτροδοτούν. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες πάλι επιτρέπουν την κίνηση των ηλεκτρονίων και προς τις δύο κατευθύνσεις, άρα η μπαταρία του κινητού μας και δίνει αλλά και παίρνει ρεύμα και αυτό είναι κάτι που γίνεται εκατοντάδες φορές.

ANDROIDPIT battery 1 Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αυτή τη στιγμή είναι οι καλύτετες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να έχουν μερικά μειονεκτήματα. Υπάρχουν δυο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι σταδιακά, μέσα σε δύο τρία χρόνια, υποβαθμίζονται ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη χρήση. Δεύτερον, και ουσιαστικότερο, αυτές οι μπαταρίες είναι ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες – κι όταν λέμε υψηλές, όταν ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή της – και, πρακτικά, κάθε φορά που φορτίζουμε το κινητό η θερμοκρασία της μπαταρίας ανεβαίνει πολύ περισσότερο από τους 30 βαθμούς. Η βασική επίπτωση της άυξησης της θερμοκρασίας στην μπαταρία μας είναι ότι επιταχύνει την υποβάθμισή της και μειώνει ραγδαία την χωρητικότητά της.

Κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στην μπαταρία του κινητού μας είναι να την… φορτίζουμε πλήρως στο 100% Οπως επίσης και να την αφήνουμε να αποφορτίζεται τελείως πριν την βάλουμε στην πρίζα. Για να καταφέρει κάποιος να κρατήσει τη μπαταρία του κινητού του αρκετό καιρό στη μέγιστη απόδοσή της, το σωστό είναι να να το φορτίζει από το 40% μέχρι να φτάσει στο 80%. Η πλήρης φόρτιση του κινητού δεν πρόκειται να κάνει τη συσκευή να… εκραγεί, αλλά σίγουρα θα μειώσει την διάρκεια ζωής της. Το ιδανικό είναι να διατηρείται η μπαταρία φορτισμένη πάνω από το 50% και ποτέ, μα ποτέ, να μην την αφήνουμε να πάει στο μηδέν! Και ναι, μπορεί στην πράξη να είναι δύσκολο αλλά είναι κάτι που θα μεγαλώσει τον αριθμό των κύκλων εκφόρτισης. Συνιστάται να κάνουμε μια πλήρη αποφόρτιση (άδειασμα της μπαταρίας) μόνο κάθε 3 μήνες μετά από μία πλήρη φόρτιση έως και 100%.

Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν, για την φόρτιση  να χρησιμοποιούμε το φορτιστή του κατασκευαστή
Πολύ συχνά, τα ηλεκτορονικά μέρη ενός φορτιστή είναι ενσωματωμένα μέσα σε μία σύγχρονη συσκευή, και ο εξωτερικός προσαρμογέας απλά μειώνει μόνο την τάση (τα Volts δηλαδή). Ορισμένες συσκευές “απορρίπτουν” ένα ξένο / μη-πρωτότυπο φορτιστή. Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο φορτιστή τρίτων κατασκευαστών, μπορεί να μειώσετε την ικανότητα της μπαταρίας ή ακόμα και να καταστρέψετε τη συσκευή.

Τέλος, το πλέον τραγικό λάθος είναι να αφήνουμε το κινητό μας 100% φορτισμένο στην πρίζα και να το χρησιμοποιούμε παράλληλα! Ιδού παρακάτω πώς κατάντησε μια μπαταρία από Galaxy S3, μετά από τέτοια χρήση.

AndroidPIT Smartphone Overheating 2583

 

 

Leave a Reply