ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από Δευτέρα το Θερινό Σχολείο Καλαμάτας!

0

Για 12η χρονιά ξεκινάει και φέτος το Θερινό Σχολείο για νέους Ομογενείς, που οργανώνει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αποτελεί πλέον θεσμό, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και το Α.Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου από 10 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2017.

Στο Θερινό Σχολείο, επιστημονική υπεύθυνη του οποίου είναι η Ελένη Βολονάκη (φωτό), επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  θα συμμετάσχουν φέτος: 35 Ομογενείς μαθητές ηλικίας 18-24 ετών, 4 δασκάλοι (ενήλικες), 4 συνοδοί της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά (ενήλικες).

Στα Διδακτήρια της Σχολής θα διδαχθούν τα εξής μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι διδάσκοντες είναι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο Πρόγραμμα του Σχολείου περιλαμβάνονται εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πνευματικά κέντρα και αξιοθέατα.  Οι τοποθεσίες των επισκέψεων είναι οι εξής: Πύλος, Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς, Μυκήνες, Επίδαυρος (παρακολούθηση θεατρικού έργου), Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη και Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, Ναύπλιο, Costa Navarino, Ταΰγετος, Μεσσηνιακή Μάνη, Ιστορική πόλη της Καλαμάτας, Κυπαρισσία, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Καλαμάτας. Το Πρόγραμμα πλαισιώνουν μουσικοχορευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτισμικής παράδοσης.

Συμπληρωματικά προσφέρονται σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους συνείδησης. Απώτατος στόχος της προσπάθειας είναι να αποβούν οι νέοι αυτοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες διαμονής τους και να ενισχύσουν την ελληνικότητά τους.

Μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα πολλές δεκάδες νέοι ομογενείς και δάσκαλοι, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ουρουγουάη, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 και ώρα 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Σχολής, «Ν. Πολίτης» και θα περιλαμβάνει ομιλία της Θεανώς Αδαμοπούλου, υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα: «Πολιτισμικές διαδρομές στη Μεσσηνία».

1

Leave a Reply