ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η άλλη όψη του νομίσματος με τη δυσοσμία και ρύπανση: Έγκλημα διαρκείας κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στη Δυτική Παραλία!

0

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ!

Τις προηγούμενες ημέρες «έπαιξε» στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων και των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων η υπόθεση της δυσοσμίας στη Δυτική Παραλίας Καλαμάτας, την οποία οι κάτοικοι (132 υπέγραφαν την διαμαρτυρία προς το Δήμο, Περιφέρεια και πάσα αρμόδια Αρχή) αποδίδουν στο Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, αλλά και την εναπόθεση λυμάτων σε αρδευτικά κανάλια της περιοχής.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, που όταν προκύπτουν θέματα βγαίνει μπροστά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που αντιστοιχεί στο Δήμο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το βιολογικό, του οποίου η λειτουργία είναι βελτιωμένη, αλλά εστίασε στην ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων από βυτιοφόρα στα κανάλια της περιοχής.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι γι’ αυτό δεν φέρει ευθύνη ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ, αλλά η Αστυνομία και άλλες αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Αυτή του η τελευταία επισήμανση μας ενέβαλε στον «πειρασμό» να… ψάξουμε λίγο παραπάνω το θέμα και βγάλαμε λαυράκια!  Κατ’ αρχήν δεν συμφωνούμε με τον κ. Νίκα, ότι ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση!  Λάθος μεγάλο, καθώς για οτιδήποτε συμβαίνει στην επικράτεια του Δήμου η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη ή τουλάχιστον μερίδιο ευθύνης.  Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σε ποιές ενέργειες έχει προβεί η Δ.Α. για την παρεμπόδιση και τη σύλληψη εκείνων που ανεξέλεγκτα ρίχνουν παράνομα τα απόβλητα στα αρδευτικά κανάλια;

Ευθύνη όμως έχουν γι’ αυτό και οι κάτοικοι.  Η περιοχή έχει συγκεκριμένους δρόμους πρόσβασης και τα κανάλια άρδευσης είναι επίσης συγκεκριμένα.  Κανένας δεν είδε ποτέ να αδειάζουν εκεί βυτιοφόρα;  Και τι έκαναν οι κάτοικοι και οι παραγωγοί της περιοχής;  Απολύτως τίποτε από το να καταγγέλουν το Δήμο και να ενοχοποιούν τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Όμως οι ίδιοι ποτίζουν με τα μολυσμένα νερά και τροφοδοτούν με βρωμοπροϊόντα την τοπική αγορά!  Συγχαρητήρια κύριοι, αλλά η υποκρισία σας δεν έχει όρια!

Από τη μία καταγγέλλετε για το Βιολογικό, που πληροί όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και από την άλλη κλείνετε τα μάτια σε κείνους που μολύνουν τα κανάλια άρδευσης από τα οποία εσείς ποτίζετε και τροφοδοτείτε  την Καλαμάτα (και όχι μόνο) με προϊόντα που γνωρίζετε ότι είναι μολυσμένα και βρώμικα!

Κι ενώ ποτίζετε με τα βρωμόνερα των μολυσμένων καναλιών, αποκρύπτετε ότι με αυτό τον τρόπο οι ίδιοι διαχέετε στα σπίτια σας και το περιβάλλον της περιοχής τη  δυσοσμία που όντως έχει εστία τα κανάλια στα οποία αδειάζουν συγκεκριμένα βυτιοφόρα που μεταφέρουν λύματα απ’ όλη τη Μεσσηνία!

Όπως μου είπε κάτοικος (που δεν παράγει προϊόντα) αλλά αναπνέει στην περιοχή, η δυσοσμία υπάρχει συγκεκριμένες ώρες το βράδυ που ανοίγουν τα μπεκ ποτίσματος και τα βρωμόνερα των λυμάτων ποτίζουν τις καλλιέργειες με τεχνητή βροχή.  Έτσι μαζί με τα βρωμόνερα εκτοξεύεται και η δυσοσμία, ενώ στα προϊόντα και το έδαφος κατακάθεται το μολυσμένο νερό!  Γι’ αυτό η δυσοσμία υπάρχει τις βραδινές κυρίως ώρες ή όταν υπάρχει άνεμος.

Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση, ενώ σε επίσκεψη έξω από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού δεν διαπιστώσαμε κάποια ιδιαίτερη δυσοσμία, προερχόμενη από τις εγκαταστάσεις ή από τη λυματολάσπη που αδρανοποιείται, με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές! Παρ’ ότι αυτή η τελευταία περίπτωση, χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για πλήρη αδρανοποίηση ή ταχύτερη αποξήρανση.  Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, προωθείται μέσω του ΕΠΕΡΑΑ μελέτη για επεξεργασία της λυματολάσπης στην παλιά ΜΟΛΑΚ και αναμένεται η έγκριση και χρηματοδότησή της!

Αυτή είναι η αλήθεια για το Βιολογικό και τη δυσοσμία στη Δυτική Παραλία και να με συμπαθάνε οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, αλλά ας το ψάξουν λιγάκι καλύτερα κι ας μιλήσουν καθαρά!  Εμείς προβάλαμε τη διαμαρτυρία και τα επιχειρήματά τους, αλλά δεν φθάνουν απλά οι αζημίως εκτοξευόμενες καταγγελίες, απαιτείται και η ανάληψη κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην Καλαμάτα, το περιβάλλον και τους πολίτες στους οποίους πουλάνε τα δήθεν αγνά και οικολογικά τους προϊόντα, τα οποία ποτίζουν με βρωμόνερα από τα κανάλια που οι ίδιοι καταγγέλλουν ως μολυσμένα από βοθρολύματα! Βοθρολύματα που ρίχνουν βυτιοφόρα γιατί είναι, λένε, ακριβά τα τέλη του Βιολογικού Καθαρισμού!  (Η αλήθεια είναι ότι μόλις 20 ευρώ το βυτίο χρεώνει ο βιολογικός και προκύπτει το ερώτημα: Είναι  ακριβή αυτή η τιμή και πόση ασυνειδησία χρειάζεται να έχει κανείς για να μολύνει τα κανάλια άρδευσης και τη θάλασσα για 20 ευρώ;).

Είμαστε καλά;  Εισαγγελέας και Αστυνομία δεν υπάρχουν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον;

Φθάνει μόνο η δημόσια καταγγελία του δημάρχου ή θα πρέπει ο Δήμος να βγει μπροστά και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους ασυνείδητους και επικίνδυνους  που δολοφονούν το περιβάλλον και εγκληματούν κατά της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας;

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Υ.Γ. Είχε ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ όταν πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει δύο φορές καταγγείλει την υπόθεση της παράνομης ρίψης βοθρολυμάτων στα κανάλια  στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Υ.Γ.1: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία του Δήμου με την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος

Υ.Γ.2: Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από πολιτικούς παράγοντες της Μεσσηνίας (κυβερνητικούς και μη για την υπόθεση)

Υ.Γ.3: Η Δημοτική Αρχή επιμένει ότι η λειτουργία του Βιολογικού και η διαχείριση της λυματολάσπης γίνονται με προδιαγραφές, υπάρχουν πιστοποιήσεις και δεν δημιουργούν προβλήματα στο θαλάσσιο και επίγειο περιβάλλον.

Υ.Γ.4: Όπως πληροφορήθηκα στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος θα καλέσει τα τοπικά ΜΜΕ να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα υποστηριζόμενα από το Δήμο.

Υ.Γ.5: Μόνο κάποια μικρή εκκρεμότητα με το υπουργείο Βιομηχανίας υπάρχει για την ολοκλήρωση του φακέλου της μελέτης για τη μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης στην παλιά ΜΟΛΑΚ, όπου το προϊόν που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό σε καμμένες περιοχές και γενικά ως βελτιωτικό εδάφους.

Υ.Γ.6: Λειτουργούν σωστά και πλήρως οι υπόλοιποι βιολογικοί καθαρισμοί στη Μεσσηνία και γιατί τόσα πολλά βοθρολύματα οδηγούνται στην Καλαμάτα, η οποία εξυπηρετεί  και τη Μεσσήνη;

Υ.Γ.7: Στην πρόσφατη περιφερειακή τηλεοπτική συνέντευξη, απαντώντας ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης σε ερώτηση του γράφοντος για ελλείψεις και τις ανεπάρκειες των βιολογικών καθαρισμών, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ωστόσο δεσμεύτηκε για μια συνολική περιφερειακή πολιτική διαχείρισης των υγρών αποβλήτων! Ωστόσο, κύριε Τατούλη, το πρόβλημα είναι εδώ και απαιτείται αντιμετώπιση «εδώ και τώρα». Τι κάνουν στην περίπτωση της Μεσσηνίας οι υπηρεσίες Προστασίας του Περιβάλλοντος της Περιφέρειας;

Leave a Reply