ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέσα στον Οκτώβριο το «ζεστό» χρήμα των επιδοτήσεων που δεν απειλούνται από τους δασικούς χάρτες!

0

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΤΣΙΡΩΝΗΣ

* ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΛΙΟΚΛΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ
* ΤΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
* ΤΥΠΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

Στο τέλος του ερχόμενου μήνα, αναμένεται να… πέσει στην αγορά, στο «ζεστό» χρήμα των επιδοτήσεων, που περιμένουν πως και πως οι αγρότες και στη Μεσσηνία, για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και κάποια από τα αυξημένα έξοδά τους.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει καμία καθυστέρηση, εξέφρασε από την Καλαμάτα, όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου δημαρχείου, αλλά και με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση του Ecocity, για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα πυρηνελαιουργεία, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης. Ο προγραμματισμός του υπουργείου για τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλει έως το τέλος Οκτωβρίου να αρχίσει η άμεση καταβολή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70% και η εκκαθάριση, να καταβάλλεται όπως κάθε χρόνο, το Δεκέμβριο, πριν τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσιρώνης από την Καλαμάτα, δήλωσε ξεκάθαρα επίσης, πως δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ελέω των δασικών χαρτών, για τους οποίους, μόλις πριν από μερικές ημέρες έληξε η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, η οποία υπό… προϋποθέσεις, φαίνεται πως δεν ήταν καταληκτική.

 ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

«Έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μην επηρεαστούν οι επιδοτήσεις, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ η πρόθεσή μας είναι, αφού κυρωθούν οι χάρτες, να μη χαθεί ούτε ένα στρέμμα γεωργικής εκμετάλλευσης», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, κάποιοι που δεν έχουν προλάβει και έχουν πραγματικά σοβαρούς λόγους, να υποβάλλουν έστω και εκπρόθεσμα, αντιρρήσεις. «Θέλω να πιστεύω πως έχουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους να υποβάλλουν εκ των υστέρων. Εμείς λύνουμε προβλήματα, δε δημιουργούμε νέα! Οι αντιρρήσεις, είναι ήδη αρκετές χιλιάδες, κάτι που αναμέναμε, μετά από τόσες δεκαετίες αναρχίας και ανομίας», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές και στο θέμα των πηρυνελαιουργείων και ειδικά όσων συμβαίνουν στην Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά, κάτι που θα συζητηθεί εκτενέστερα σήμερα, στην εκδήλωση του Ecocity.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ Η… ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ EL DORADO 

«Το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, είναι τα κλαδιά των ελιών που καίγονται το χειμώνα, με αποτέλεσμα η καύση των χλωρών υπολειμμάτων αγροτικής παραγωγής, να είναι πάντα εφιαλτική για το περιβάλλον και να δημιουργείται απίστευτο νέφος. Σήμερα, το θέμα θα το συζητήσουμε και στην ειδική εκδήλωση του Ecocity, σε μια προσπάθεια, αυτό που φαντάζει εφιάλτης, να μετατραπεί σε… πλούτο, καθώς τα λιόκλαδα, είναι πολύτιμα, όσον αφορά στις πολυφαινόλες που περιέχουν και ως προς τη θερμική τους ικανότητα», δήλωσε ο Γιάννης Τσιρώνης και συνέχισε. «Πράγματι, υπήρξαν καταγγελίες για τα πηρυνελαιουργεία και θεωρώ ότι όπου ο παραβάτης δεν έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, καθώς πέραν των υπολοίπων, δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός προς αυτούς που σέβονται το Νόμο! Υπάρχει δηλαδή και περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας πως όσοι δεν έχουν άδεια να εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα, πρέπει να έχουν τα κατάλληλα φίλτρα και όπου αυτό δε συμβαίνει, υπάρχει παραβατικότητα και συνδύασε την υπόθεση με την El Dorado. «Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, τις αποφάσεις έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν οι εταιρείες, κάτι που γνωρίζετε και στην περίπτωση της El Dorado και αν κάποιος είναι παραβάτης, πρέπει να τιμωρείται», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του, στάθηκε εμμέσως ή άμεσα, στα του ελαιολάδου και όσα πρέπει να γίνουν για το προϊόν, ενώ απάντησε και στο καυτό ερώτημα των παραγωγών που διατύπωσε η «Φ», αναφορικά με τις ζημιές από τα αγριογούρουνα και τις αποζημιώσεις που αποτελούν γενικά, ισχυρό… πονοκέφαλος σε αγρότες και κτηνοτρόφους!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

«Δυστυχώς, παρατηρείται ανεξέλεγκτος εμπλουτισμός από Κυνηγετικούς Συλλόγους αγριογούρουνων, κάτι που απαγορεύεται – για οποιοδήποτε είδος στον κόσμο- από τις οικολογικές αρχές, εκτός αν τα είδη αυτά, ήταν τραυματισμένα και αφού περιθάλπονται ελευθερώνονται στο ίδιο σημείο», ανέφερε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός, θέλοντας να διαλευκάνει το θέμα όσον αφορά  στη «μυθολογία» ότι οι οικολόγοι ελευθερώνουν διάφορα είδη, τονίζοντας πως αυτά που λέγονται είναι επικίνδυνα. «Οι εμπλουτισμοί, δημιούργησαν μια άσχημη κατάσταση και απ’ όσο ξέρω, σε διάφορα σημεία, έγιναν επιμειξίες με ήμερα ζώα, άρα δημιουργήθηκαν υβρίδια ξένα προς την ελληνική φύση, τα οποία γεννούν υπέρμετρο αριθμό όπως τα γουρούνια, ενώ τα γνήσια αγριογούρουνα, γεννούν ένα με δύο μωρά το χρόνο. Έτσι, προκλήθηκε ζήτημα με τον υπερπληθυσμό και θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου, είναι να γίνει μια μελέτη των πληθυσμών και μια γονιδιακή μελέτη για να δούμε αν όντως υπάρχουν εισβάλοντα είδη, που δεν είναι σωστά για την ελληνική πανίδα και το δασαρχείο με εξειδικευμένα συνεργεία, να εξοντώσει αυτά τα είδη για να αποκατασταθεί η ισορροπία», δήλωσε ο Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επεσήμανε πως έχει ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να βρει αναλογιστές, για να εμπλουτιστούν τα προγράμματά του, καθώς υπάρχουν πολλά αιτήματα, όχι μόνο για τις ζημιές από αγριογούρουνα.

ΤΥΠΙΚΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός, σχολίασε και με την προηγούμενη ιδιότητά του, απαντώντας στη «Φ» τα της επιστροφής το Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του Κυπαρισσιακού Κόλπου. «Αυτό θα λυθεί, καθώς όπου υπάρχει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), αυτή είναι αυστηρότερη και λεπτομερέστερη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)», τόνισε και συνέχισε. «Θα ήταν πλεονασμός, καθώς το ΣτΕ ζητάει να υπάρχει ΣΜΠΕ! Εμείς λέμε πως όπου υπάρχει Natura και ΕΠΜ αναφέρεται ακριβώς στο ίδιο, άρα η συζήτηση αυτή για το ΠΔ είναι τυπική και όχι ουσίας».

Leave a Reply