ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συγνώμη, κύριε πρόεδρε, ενίσταμαι!

0

Οταν υπάρχει λόγος να προβάλλουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας ως προς την διαδικασία, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα πραγματικό ή ένα νομικό ζήτημα και αυτό δεν αφορά την προσωπική μας υπόθεση αλλά την έννομη τάξη, την οποία πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να προασπιζόμεθα, ασκώντας το καθήκον μας ως δικηγόροι, χρησιμοποιούμε την ανωτέρω έκφραση απευθυνόμενοι στο Δικαστήριο.

Όμως την ανωτέρω έκφραση εδώ δεν την απευθύνω στο Δικαστήριο αλλά στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου μου και ας μου επιτρέψει να του πω τις απόψεις μου και ας μου πει και αυτός τις δικές του. Πληροφορήθηκα ότι, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς μου ως προέδρου στις προσεχείς αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Μπελογιάννη το μόνο που θα του κάνει είναι η συσπείρωση της ομάδος του. Αυτή του η δήλωση, που θα ευχόμουν να είναι αναληθής, πραγματικά με έβαλε σε μεγάλους, πολύ μεγάλους, πολύ ιδιαίτερους προβληματισμούς. Καταλαβαίνω ότι η ματαίωση της σύνολης προσπάθειάς του, για να είναι και πάλι υποψήφιος και μοναδικός μάλιστα και στις προσεχείς αρχαιρεσίες, τον στενοχώρησε υπερβολικά.

Μπορεί η γενόμενη προσπάθειά του να υπερβεί το ανυπέρβλητο νομικό πρόβλημα, για την εκ νέου διεκδίκηση της προεδρίας, να ήταν συστηματική, εξαντλητική, πολύμηνη, ίσως και πολύχρονη, ιδιαίτερα κοπιώδης. Ίσως να είχε αποδυθεί σε τεράστιο αγώνα προκειμένου να πείσει με τον τρόπο του πολλούς, είτε συναδέλφους είτε άλλους παράγοντες ώστε να «κτισθεί» η ανοχή στην παραβίαση και την υπέρβαση του νόμου. Όμως η ανωτέρω δήλωσή του καθόλου δεν δικαιολογείται από κανέναν και ιδιαίτερα από μένα, που τόσα χρόνια, εντελώς άδολα και ανιδιοτελώς επέλεγα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον πρόεδρό του. Καθόλου δεν δικαιολογείται η ανωτέρω δήλωσή του διότι δεν ήμουν ούτε είμαι αντίπαλος, δεν είμαι αντίπαλος κανενός, όπως πιστεύω ότι κανένας εκ των συναδέλφων είναι αντίπαλος του άλλου. Ευλόγως λοιπόν αναρωτιέμαι ποια είναι αυτή η ομάδα που έχει σχηματίσει ο κ. Πρόεδρος, ποιους έχει ως αντιπάλους, ποια είναι τα κίνητρα δημιουργίας αυτής της ομάδος, ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της ομάδος και τι είναι αυτό που αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό μεταξύ των μελών της ομάδος, που οπωσδήποτε με τρόπο παθιασμένο και ιδιαίτερα φορτισμένο θέλει, όπως κάθε ομάδα, την παντί τρόπω επικράτηση. Πότε και πως δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη ομάδα και μάλιστα «δεσποτικού πρωταθλητισμού» ματαίως προσπαθώ να εξηγήσω.

Είμαι πραγματικός φίλος και συνάδελφος, περισσότερο κύριε πρόεδρε νοιώθω φίλος πραγματικός και με σας και ας σπεύσατε να με κατατάξατε, στη φόρτιση σας, στους αντιπάλους σας. Όμως δεν μπορώ να δεχθώ στη σκέψη μου ότι μπορεί να υπάρχουν στο Σύλλογό μου ομάδες, παντοειδείς ομάδες (δεν αναφέρομαι βεβαίως στις ομάδες αθλοπαιδιών και ποδοσφαίρου που έχουν έργο να παρουσιάσουν). Σύλλογος και μόνο Σύλλογος θέλω να υπάρχει.

Η ύπαρξη, στο Σύλλογό μας, που πρέπει να αποτελεί πρότυπο λειτουργίας, οιασδήποτε ομάδας, υποομάδας ή φατρίας είναι αδιανόητη και εντελώς προσβλητική. Αν κύριε Πρόεδρε πιστεύατε ότι η υποβολή της υποψηφιότητάς σας ήταν σύννομη, δεδομένης της σχετικής επιθυμίας σας, θα έπρεπε να προχωρήσετε στην σχετική δήλωσή σας. Εάν έχετε πεισθεί ότι η επιχειρηθείσα προσπάθειά σας για υποβολή νέας υποψηφιότητάς σας ήταν νομικώς ανεπίτρεπτη πρέπει να το παραδεχθείτε .Αυτή σας η επιδίωξη μάλλον σας υποχρέωσε σε συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της νομιμότητας και αυτό φάνηκε στην Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας όπου η κυρίαρχη άποψη ήθελε να επιβάλλει την παρανομία.

Εγώ κ. Πρόεδρε αγνοούσα όλες τις ενέργειές σας και όλες τις προσπάθειές σας. Υπέβαλα την υποψηφιότητά μου, όπως είχα νόμιμο δικαίωμα, εξάλλου όταν σας εξέλεγα, εσάς και το Διοικητικό Συμβούλιο, ουδέποτε σας δήλωσα ότι θα ασκώ το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά ουδέποτε του εκλέγεσθαι. Ήταν μια απολύτως νόμιμη και αυτονόητη για μένα και για τον κάθε συνάδελφο ενέργεια. Αν είναι κάπου παράνομη η ενέργειά μου, ώστε να δικαιολογείται η αντιπαράθεση μαζί μου, θα πρέπει με κάθε τρόπο να καταδείξετε την παρανομία μου και αν δεν το πράξετε θα είσθε μονίμως εκτεθειμένος απέναντί μου. Αν πάλι κρίνετε ότι η υποψηφιότητά μου είναι αποδεκτή, πρέπει να την υποστηρίξετε μέχρι τέλους, όπως και των υπολοίπων συνυποψηφίων μου. Επιτρέψτε μου όμως να σημειώσω ως ανεπίτρεπτη την υποβολή υποψηφιότητας εκ μέρους του διατελέσαντος επι σειρά ετών μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Σας, του αντιπροέδρου, που ευθέως την γενική συνέλευση της 13ης Οκτωβρίου 2017 τάχθηκε και αυτός με όλες του τις δυνάμεις υπέρ της υποψηφιότητάς σας, καίτοι γνώριζε ότι αυτό συνιστούσε ευθεία παραβίαση της νομιμότητας.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να εμμείνετε στη λανθασμένη και άδικη, κατά την άποψή μου θέση Σας. Θα έπρεπε, γνωρίζοντας από πολλά έτη τον νόμο, να είχατε λάβει μέριμνα για να τηρηθεί η νομιμότητα. Τότε θα είχατε αποδεχθεί τις σχετικές για το ανωτέρω θέμα απαγορευτικές ρυθμίσεις και ως τέτοιες θα τις είχατε αφομοιώσει και δεν θα τις κρίνατε ως ρυθμίσεις αποσκοπούσες στην βίαιη διακοπή της δράσης σας. Κυρίως όμως θα είχατε αποφύγει τον κίνδυνο να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα, θα είχατε αποφύγει τις αντιπαλότητες και τις ομαδοποιήσεις και θα είχατε λάβει όλα τα μέτρα για να εξασφαλισθεί η ομαλή συνέχιση της ιστορίας του Συλλόγου μας, στον οποίο προσωπικώς δεν έχω δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα. Πολύ φοβούμαι ότι παρασυρθήκατε στις ανωτέρω ελεγχόμενες επιλογές σας και γι αυτό πρέπει να σας πω : Συγνώμη κύριε Πρόεδρε, ενίσταμαι.

Γνωρίζω πολύ καλά και την προσωπικότητά σας και το κύρος σας, στοιχεία απολύτως αναγκαία και ικανά για να εξασφαλισθεί η ενότητα, να παύσει η πολεμική τακτική και η ομαδοποίηση συναδέλφων. Ως υποψήφιος δε πρόεδρος θα αποφύγω οιαδήποτε παρέμβαση για την επιλογή των Συμβούλων που θέλω να είναι και αυτή απολύτως ελεύθερη και δημοκρατική. Διαφοροποιούμενος απολύτως από οιαδήποτε «ομαδοποίηση», σας δηλώνω ότι θα υλοποιηθεί η δημιουργία πολλών ομάδων κατανομής έργου και εργασίας, ώστε κάθε συνάδελφος να προσφέρει καθημερινά και δημιουργικά στην εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου, στην ανάδειξη των προβλημάτων, στις προτάσεις λύσεων ώστε να νοιώθει ως πραγματικό μέλος του Συλλόγου, που πρέπει να προστατεύεται.

Θα πρέπει να εξασφαλισθεί πραγματικά η ενότητα, να παύσει η εναντίωση στην νομιμότητα και η ομαδοποίηση των συναδέλφων, τους οποίους πρέπει να τους αφήσουμε να επιλέξουν βάσει του έργου και των δυνατοτήτων κάθε υποψηφίου. Απέναντι στην ομαδοποίηση εγώ, εμπράκτως, διαφοροποιούμενος απολύτως, δηλώνω ότι ουδεμία παρόμοια ομάδα θα δημιουργήσω, δεν θα πιέσω, ούτε θα προσπαθήσω να πείσω οιονδήποτε συνάδελφο ούτε για τις ικανότητές μου, ούτε για το ήθος μου, ούτε για την εντιμότητά μου, ούτε για την μαχητικότητα μου, ούτε για την εκτίμησή μου προς τους συναδέλφους μου, ούτε για το ενδιαφέρον μου για το Σύλλογό μας και το διοικητικό προσωπικό, ούτε για το ενδιαφέρον μου προς τους νέους συναδέλφους, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όλους και αυτούς πρέπει εμείς και ο κόσμος να στηρίζει στο ξεκίνημά τους, ούτε για το πραγματικό ενδιαφέρον μου για τους συνταξιούχους συναδέλφους μου που υπεραγαπώ και σέβομαι απολύτως, ούτε για την αναφορά μου στους μαχητές και άξιους συνάδελφους και προέδρους που μας «άφησαν» αλλά πάντα θυμάμαι το στίγμα τους που άφησαν και παραμένει ανεξίτηλο στην μνήμη μου. Όλα αυτά έχουν δοκιμασθεί στο μακρύ χρόνο που έχω θητεύσει στο Σύλλογο ως μαχόμενος Δικηγόρος, σε πολύ δύσκολα θέματα και πραγματικά αντίξοες καταστάσεις και όλα αυτά αποτελούν εφόδια που θα με βοηθήσουν να ανταποκριθώ και σ΄αυτό στο έργο μου που θα είναι για το Σύλλογο και για τους όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους μου. Την νομιμότητα και τη Δημοκρατία μας με τους θεσμούς της, πρέπει να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις .Τίποτε δεν θα μας αποτρέψει απ’ αυτό. Δεν θέλω να ακούσω για δακτυλίδια, για αρραβώνες, για οιαδήποτε παντρολογήματα και τερατουργήματα. Δεν θέλω να ακούσω για χρίσματα και για ειδικές ή άλλες διαδοχές. Θέλω να είμεθα πάντα ενωμένοι, πραγματικά και συνειδητά πολύ ενωμένοι. Δεν θέλω να ακούσω ξανά για ομαδοποιήσεις, για στρατόπεδα, για διαχωρισμούς. Θέλω και πρέπει να είμεθα πραγματικά καθόλα σύννομοι, όχι «άταισι σύννομοι».

Καλαμάτα 29-10-2017
Κωνσταντίνος Π. Μπελογιάννης
Δικηγόρος
Υποψήφιος Πρόεδρος του Δ.Σ.Κ

 

 

Leave a Reply