ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το μέλλον κινδυνεύει από τις υπεραπλουστεύσεις του παρόντος

0

«ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της επταετίας στρώματα ευρύτατα της κοινωνίας στην κυριολεξία συνετρίβησαν και εξανδραποδήθησαν.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ συνετελέσθησαν στην ηγεσία των πολιτικών κομμάτων σαρωτικές, από μιαν άποψη, για τα ισχύοντα εν Ελλάδι. Αλλά επί της ουσίας, ουδέν το νέο προέκυψε.

ΚΑΙ ήταν φυσικό, διότι η δυνατότητα αυτενεργείας των ηγετών μας είναι ανύπαρκτη, η πειθαρχία βάναυση και ολοκληρωτική, και η πορεία της χώρας προδιαγεγραμμένη για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ της νεότερης Ελλάδος άρχισε με την προσπάθεια του πρώτου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να δημιουργήσει συγκεντρωτικό κράτος, αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση των ηγεμονικών μορφών που ανεδείχθησαν στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και του Απελευθερωτικού Αγώνος.

ΣΗΜΕΡΑ επιστρέφουμε σταδιακώς στην παλαιά τάξη πραγμάτων, με ποιοτικές διαφορές τεράστιες φυσικά. Η εξέλιξη δεν είναι ευθύγραμμη, όπως πιστεύουν αριστεροί και φιλελεύθεροι».

***

ΑΝ η επιστροφή στην «παλαιά τάξη πραγμάτων» στην οποία αναφέρεται ο Κώστας Ιορδανίδης στο άρθρο του είναι και η λύση στα σημερινά προβλήματα θα το δούμε στην πορεία.

ΠΡΟΣ το παρόν πάντως και ενώ η επιστροφή στο παρελθόν μοιάζει δεδομένη χρειάζεται να σκεφτούμε πως οδηγούμαστε σε αυτή την άποψη κάνοντας σύνθημα το γνωστό «Εμπρος πίσω» που και ο περιβόητος τηλεοπτικός Πώποτας εκστόμιζε κατά καιρούς προκαλώντας θυμηδία!

ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ του άρθρου δίνουν μια σαφή εικόνα για την κατάσταση που ήδη διαμορφώνεται και που ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί παρήγορη.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ βέβαια σήμερα δεν είναι τα «κληροδοτήματα» της επταετίας αλλά τα όσα δεν μπόρεσε να ξεπεράσει η μεταπολιτευτική περίοδος προχωρώντας για το μέλλον.

ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  γυρίζουμε πίσω δεν είναι γιατί διδαχθήκαμε από τα λάθη που έγιναν αλλά χρησιμοποιείται παρελθοντολογία ως άλλοθι για να μην κοιτάξουμε το παρόν κατάματα.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ αντίληψη πάντως το μόνο που καταφέρνει είναι να αποπροσανατολίζει από την εξέλιξη που οδηγεί στο μέλλον.

ΚΑΙ ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το μέλλον είναι οι υπεραπλουστεύσεις του παρόντος.

Θανάσης Παντές 

Leave a Reply