ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνδρομο της Βαϊμάρης κ.ά.

0

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των συμπτωμάτων που οδήγησε στο Σύνδρομο της Βαϊμάρης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε ιδιαιτέρως νοσηρό εξαρχής γι’ αυτό άλλωστε και οδήγησε στην αγκαλιά του ναζιστικού τέρατος.

ΕΙΝΑΙ η Ελλάδα Βαϊμάρη; αναρωτήθηκε ο καθηγητής και πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΙ Καλαμάτας Πάνος Καζάκος και το ερώτημά του μόνο ρητορικό δεν μπορεί να θεωρηθεί στις συγκυρίες που σήμερα βιώνουμε.

ΕΧΕΙ δίκιο ο Καζάκος που τονίζει πως οι θεσμοί είναι ασθενείς αλλά σίγουρα η θεραπεία τους δεν μπορεί να είναι η κατάλυση της Δημοκρατίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ δεν είναι Βαϊμάρη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνει για να εκτιμηθεί η σημασία της Δημοκρατίας βέβαια.

ΓΙΝΕΤΑΙ πολύς λόγος για έλλειμμα δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα αλλά ας είμαστε προσεκτικοί όμως.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έστω και με ελλείψεις έχουμε κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα καλοπροαίρετο πολίτη.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε αλλά διάθεση να τη θυσιάσουμε δεν έχουμε ελπίζω η συντριπτική πλειοψηφία.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΝΤΑ έγραψα με αφορμή το άρθρο του κ. Καζάκου που είχε δημοσιευτεί στα «Νέα» στις 17 Δεκεμβρίου 2012.

ΑΠΟ τότε πάντως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ.

ΚΙ ΕΝΩ στη χώρα μας η Χ.Α. δείχνει να έχει σχεδόν «λουφάξει», στη Γερμανία τα ακροδεξιά στοιχεία μετά και τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές έκαναν ήδη αισθητή την παρουσία τους.

ΚΛΕΙΝΩ το θέμα με μια φράση από το άρθρο του κ. Καζάκου.

«ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι ιστορικές μας μνήμες (γερμανική κατοχή κ.ά.) θέτουν σαφή όρια στην άνοδο της Χ.Α. που έως πρόσφατα τουλάχιστον χρησιμοποιούσε ναζιστικά σύμβολα».

***

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ δείχνει το δρόμο, αποφάνθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και αναρωτηθήκαμε, εύλογα πιστεύω, αν μας δουλεύει ή όχι!

Ο ΙΔΙΟΣ πάντως φάνηκε να το λέει στα σοβαρά, οπότε είναι πολύ πιθανό να «παραμυθιάστηκε» κι αυτός μαζί με όσους έχουν την ίδια άποψη και αρέσκονται να είναι παραμυθιασμένοι εκτός εισαγωγικών αυτοί όμως, κάτι που εν τέλει είναι πολύ χειρότερο.

ΣΤΗ «ΦΩΝΗ» της Τρίτης πάντως, διάβασα πως υπάρχει «κοινή γραμμή» Τατούλη-Πιτσιόρλα για αναβάθμιση του αεροδρομίου μέσω ΣΔΙΤ.

ΑΝΟΙΧΤΑ όλα τα ενδεχόμενα λοιπόν και αναμένουμε για να… απογειωθούμε!

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ της Καλαμάτας το μόνο διεθνές αεροδρόμιο της Πελοποννήσου, χρειάζεται αναβάθμιση για να ανταποκριθεί στο ρόλο που δικαιούται να έχει.

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ εύστοχος στα όσα είπε στην εκπομπή του Νίκου Κουρή ο πρόεδρος του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Κώστας Καστόρας, για το βασικότερο σημείο αναφοράς της πόλης που έτσι κι αλλιώς είναι το Ιστορικό Κέντρο.

ΠΟΥ όμως βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση και χρειάζεται άμεσο επαναπροσδιορισμό για να επιτύχει να φτάσει εκεί που του αρμόζει. Ιδωμεν!!

***

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να ψηφίσει Νίκο Ανδρουλάκη ο άγνωστός μου Θεόδωρος Ορκόπουλος και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφασή τους ανέπτυξε σε άρθρο του που διάβασα στη «ΦΩΝΗ» Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ επισημαίνεται πως «ο Ανδρουλάκης έχει την συνταγή της επιτυχίας».

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ άποψη, δεν λέω, μακριά ωστόσο από την πραγματικότητα.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ωστόσο είναι η επισήμανσή του για τον Παύλο Γερουλάνο, που τελικά δεν είναι υποψήφιος αν και πολλοί θεωρούσαν ότι θα ήταν ο καταλληλότερος.

ΑΡΘΡΟ νηφάλιο εν κατακλείδι και μένει να δούμε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς όποιος κι αν εκλεγεί.

ΜΕΤΑ θ’ αρχίσουν τα δυσκολότερα βέβαια.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply